• BIST 9530.47
  • Altın 2483.342
  • Dolar 32.5306
  • Euro 34.8665
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Irak-Suriye arasında ki sınır kalktı

Irak-Suriye arasında ki sınır kalktı
Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı gruplar, Irak ile Suriye arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdığını ilan etti.

Irak ile Suriye arasında hali hazırda 4 sınır kapısı bulunuyor. Velid Kapısı Irak ordusu, Peşhabur ve Yağrubiye kapıları ise peşmergenin kontrolünde.  Kaim Sınır Kapısı ise IŞİD'in elinde. Örgüt bu kapının Suriye tarafındaki Ebu  Kemal Kapısı'nı da kontrolünde bulunduruyor. Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde  etkinliğini artıran örgüt, Kaim Sınır Kapısı'yla Suriye ile Irak arasında direkt  bağlantı yolu sağlamış oldu. Örgüt, Suriye'deki Rakka kentinden, Irak'ın Ramadi  kentine kadar olan büyük alanı kontrolüne almış durumda. 
 
Suriye'de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr  ez-zor kentleri örgütün kontrolünde. Irak'ta ise Sünni Arap bölgesinin önemli bir  kısmı IŞİD'in eline geçti. Anbar eyaletinin Felluce ve Ramadi kentleriyle ülkenin  en büyük ikinci kenti Musul, Beyci Rafinerisi'nin bulunduğu Tikrit ve Telafer ile  Selahaddin ve Diyala'nın bazı bölgeleri IŞİD'in hakimiyet alanına giriyor. 
 
 Direkt geçiş koridoru 
 
 IŞİD örgütü, Irak ve Suriye'de ele geçirdiği bölgelerle iki ülke  toprakları arasında direkt geçiş imkanına sahip oldu. Örgütün etkinlik alanını  büyütmede bu koridoru açmasının önemli bir etkisi oldu. IŞİD, Musul'u alırken  Suriye'den getirdiği silah ve mühimmattan faydalandı. Irak ordusunun  çekilmesinden sonra ele geçirdiği ağır silah ve füzelerin bir kısmını ise  Suriye'ye taşıyarak Türkiye sınırındaki Cerablus kasabasında YPG birliklerine  karşı kullandı. 
 
Selahaddin Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nden Prof. Dr. Kamuran  Mentik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Irak- Suriye sınırı pratik olarak  ortadan kalkmış durumda. IŞİD'in büyük toprak parçalarını kontrolüne almasıyla  Ortadoğu'daki sınırlar kalkıyor. Bu da bölgede daha büyük güçlerin savaşına neden  olabilir. Umarım bu, gerçekleşmez" dedi. 
 
  Türkiye ve İran'in bölgesel güçler, Rusya ve ABD'nin ise dünya güçleri  olarak sorumlu bir pozisyon alması gerektiğini kaydeden Mentik, "Siyasi çözüm,  değişen haritalara göre hareket edilmesidir. Tarihi olanın değil, mevcut  haritalar göz önünde bulundurularak başlatılacak siyasi çözüm arayışları sonuç  verecektir" diye konuştu. 
 
 IŞİD'in, Irak'ta 6 bin, Suriye'de 5 bin militanı olduğu belirtiliyor.  Irak ve Suriye'de faaliyet gösteren silahlı örgüt IŞİD, selefi ideolojiye sahip.  Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede bir devlet kurmak  istiyor. 2004'te Irak'ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir el-Bağdadi'nin  yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak'taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim