• BIST 9778.35
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

İpek Üniversitesi’nden modern giysi sergisi: Düet

İpek Üniversitesi’nden modern giysi sergisi: Düet
Bazen iki enstrümanın melodisinde, bazen iki sanatçının sesinde kendini bulan düet, bu kez ip ve kumaşın dostluğunda sanatseverlerin karşısına çıktı.

Bazen iki enstrümanın melodisinde, bazen iki sanatçının sesinde kendini bulan düet, bu kez ip ve kumaşın dostluğunda sanatseverlerin karşısına çıktı. İpek Üniversitesi Moda Tasarım Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Güngör "Modern Giysi Sergisi: Düet" isimli kişisel moda sergisini açtı.

Soyut Galeri'de ziyarete açılan serginin açılışına İpek Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Çiçek, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feza Tansuğ, akademisyen ve davetliler katıldı. Yrd. Doç. Dr. Mahmut Güngör, 16 parça eserden oluştuğunu söyledi. 400.000 yıl önce, insanın savunmasız vücudunu korumak için giysiyi keşfettiğini dile getiren Güngör, ilk giysilerin avlanılan hayvanların derilerinden ve kurumuş bitki parçalarından olduğunu açıkladı. Güngör, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Bu giysiler, ipe benzer ince uzun parçalarla vücudu sardı, ardından kopan yırtılan derileri tamir etmek için ip, yeni bir işlev kazandı. Arkeologlar, M.Ö. 30.000 yılına ait hayvan kemiklerinden yapılmış dikiş iğneleri buldu. Bu, ipin insan hayatına girişinin ne kadar eski olduğunu gösteriyordu. Doğal nesnelerden yapılmış giysiler günümüze erişemedi fakat M.Ö. 3000 yılında Alp dağlarında yaşayan buz adam Otzi'nin giysileri, insanoğlunun 5000 yıl öncesinde iplerle giysilerini bağladığını ve eskiyen yerlerini mükemmel şekilde dikebildiğinin bir kanıtıydı. M.S. 600 yılıydı, örülen ve dokunan ip, kumaşın özünü meydana getirdi."

Yıl 2016 Otzi'nin giysilerinde hayat bulan ipin yeniden geçmişteki günlerine özlemle, bir düet birlikteliğinde kumaşla buluştuğunu söyleyen Güngör, "Yıllarca kulaklara çekilen ziyafet bu kez gözler için hazırlanmıştı. Bu buluşma bir kez daha anlattı ki ayrılmak mümkün değildi. İnsanlık var oldukça bu düet sürmeliydi." dedi.

Cihan

İpek Üniversitesi’nden modern giysi sergisi: Düet

İpek Üniversitesi’nden modern giysi sergisi: Düet

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim