• BIST 9524.59
  • Altın 2496.1
  • Dolar 32.5441
  • Euro 34.7282
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

İnsanlar üzerindeki denemelerin başladığı açıklandı

İnsanlar üzerindeki denemelerin başladığı açıklandı
Amerikalı uzmanlar, ebola virüsüne karşı geliştirilen aşının insanlar üzerindeki denemelerine başlandığını açıkladı.

Yeni aşı Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü ve GlaxoSmithKline’ın ortak çalışması sonucunda geliştirildi. Dr. Anthony Fauci Mart ayında Batı Afrika’da başlayan salgının araştırmaları hızlandırdığını belirtti ve deneme aşısının Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde az sayıda gönüllü üzerinde uygulanmaya başlayacağını açıkladı.
 
Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün direktörü Fauci, Batı Afrika’daki ebola salgınının kamu sağlığı açısından acil bir durum olduğunu ve herkesin ortak çalışmasını gerektirdiğini söyledi.
 
Senelerdir geliştirdikleri ebola aşılarının denemelerini öne çektiklerini söyleyen Fauci, aşının Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin çalışmaları sonucu hazır olduğunu açıkladı.
 
Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin Bethesda, Maryland’deki Klinik Araştırma Merkezi’nde yapılacak denemelere 18-50 yaş arası 20 sağlıklı yetişkin katılacak. Çalışma deney aşamasındaki aşının güvenliğini ve yetişkinlerde bağışıklık yaratıp yaratmayacağını inceleyecek. Hayvanlar üzerindeki çalışmalarda aşı Ebola’nın bulaşmasını engellemeyi başarmış.
 
Fauci, önceki çalışmalarda aşının primatları eboladan koruma konusunda son derece başarılı olduğunu söyledi. Aşı, şempanzelerde görülen bir soğuk algınlığı virüsünü kullanıyor. Virüs, ebolanın Zaire (Kongo) ve Sudan’daki cinslerinde rastlanan bir yüzey proteininin genine sahip. Son salgın ebolanın Zaire cinsinden kaynaklanmış.
 
Deneme aşısında bulunan Ebola geninin aşılanan bireyde Ebola’ya neden olmaması önemli. VRC207 kodunu taşıyan deneye katılan gönüllüler iki gruba ayrılacak. Gruplardan biri aşının daha hafif bir dozunu, ikincisi ise daha yüksek bir dozunu alacak.
 
Koldan şırıngayla verilecek aşıyla başlayacak deneyin 48 hafta sürmesi beklense de ilk bulguların bu yılın sonunda elde edileceği düşünülüyor.
 
Ekim ayında başlayacak ikinci bir deney Amerika, İngiltere, Mali ve Gambiya’da yapılacak. Bu deneme aşısı ebola virüsünün yalnızca bir cinsinden genetik materyal içerecek.
 
Dr. Fauci, aşı çalışmalarının sürmesine karşın şu anda hastalığın bulaşmasını engelleyici önlemlerin ebolayla mücadelede en iyi yöntem olduğunu belirtti. 
 

 

 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim