• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

İnsan Hakları Derneği: Ocak ayında 110 işçi yaşamını yitirdi

İnsan Hakları Derneği: Ocak ayında 110 işçi yaşamını yitirdi
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çalışma Yaşam Komisyonu Üyesi Aynur Ergül, Ocak ayında 110 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çalışma Yaşam Komisyonu Üyesi Aynur Ergül, Ocak ayında 110 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Ocak ayında işten atılmalardan, iş cinayetlerine kadar bir dizi hak ihlallerinin olduğunu vurgulayan Ergül, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ilgili hükümlerine uyulması için siyasi iktidarı sorumlu davranmaya çağırdıklarını belirtti.

İHD İstanbul Şubesi 2016 Ocak ayında yaşanan iş kazaları ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Burada konuşan İHD Çalışma Yaşam Komisyonu Üyesi Aynur Ergül, "2016 yılı Ocak ayı da önceki aylarda olduğu gibi çalışma hayatında asgari ücretin de altında karın tokluğuna kölelik koşullarında sosyal haklardan mahrum, sendikasız, sigortasız, iş güvencesiz ve fazla mesai altında uzun çalışma saatlerine, iş yerlerinde baskılara, işten atmalara ve iş cinayetlerine varan bir dizi hak ihlallerinin ve yoğun emek sömürüsünün yaşandığı bir ay oldu." ifadelerini kullandı.

2016 Ocak ayında 110 işçinin yaşamını yitirdiğini belirten Ergül, "Yaşamını yitiren 110 işçiden 100'ü işçi, 10'u kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşmaktadır. 110 işçinin 4'ü kadın, 106'ısı erkektir. Verilen bu sayılara meslek hastalıkları nedeniyle iş cinayetlerinde ölenler dahil değildir. İş cinayetleri yine inşaat,metal, ticaret,tarım ve taşımacılık iş kollarında yoğunlaşmaktadır. İşçiler en çok trafik, göçük, düşme ve boğulmadan dolayı can vermektedir." şeklinde konuştu.

Ergül, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz İnsan Hakları Derneği olarak, kayıt dışı düşük ücretle, sendikasız, sigortasız karın tokluğuna kölelik koşullarında çalıştırılmanın ve iş cinayetlerinin olmaması, işten atmaların yasaklanması gereken önlemleri alınması, denetlenmesi, meslek hastalıkları için tanı ve tedavi merkezlerinin oluşturulması, Türkiye'nin taraf olarak imzaladığı Avrupa İnsan Hakları sözleşmesinin ilgili hükümlerine uyulması için, siyasi iktidarı sorumlu davranmaya çağırıyor, konunun takipçisi olacağımızı duyuruyoruz."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim