• BIST 9530.47
  • Altın 2476.75
  • Dolar 32.4981
  • Euro 34.7841
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C

İnsalığı korkutan rapor!

İnsalığı korkutan rapor!
900 bilim adamı 30 bin sayfa iklim değişikliği raporu hazırladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, “Küresel ısınma etkilerini bizzat gördüm” dedi


İklim Değişikliği Hükümetlerarası Panel’in üç çalışma grubu tarafından hazırlanan raporlardan oluşturulan sentez 5. Değerlendirme Raporu açıklandı. Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki Tivoli Kongre Merkezi’nde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile IPCC Başkanı Rajendra K. Pachauri, Peru Çevre Bakanı Manuel Pulgar-Vidal ve Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Michel Jarraud’un da katılımıyla yapılan basın toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri Ban, bir süre önce Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile Grönland’a gittiğinde buzulların erimesini ve iklim değişikliği sonuçlarını burada bizzat gözlemlediğini söyledi.

Sentez rapor ile ilgili bir görsel sunum eşliğinde konuşan Nobel ödüllü IPCC Başkanı Pachauri ise dünya genelinden 900 bilim adamı tarafından 30 bin sayfadan fazla çalışmanın değerlendirilmesiyle hazırlanan rapor için, “Küresel ısınma çok açık, refah seviyesi korunarak alınabilecek önlemler var. İklim değişikliği gıda üretimini etkileyecek ve insanları yaşadıkları yerlerden edecek. B planı diye birşey yok çünkü yaşayacağımız başka bir gezegen yok” diye konuştu.

İşte insanlığı korkutan raporun gerçekleri

- Küresel ısınma, deniz seviyesinin yükselmesi ve iklim değişikliği sürecek.

- 21. yüzyıl boyunca yüzey ısınması artacak ve sera gazı salınımı hemen durdurulsa bile iklim değişikliği etkisi yüzyıllarca sürecek.

- İklim değişikliği artarak ve geri döndürülemez şekilde sürüyor.

- İnsan kaynaklı sera gazları emisyonlarının tarihteki en yüksek seviyesinde.

- 1950’den beri olmamış değişimler oluyor. Atmosfer ve okyanuslar ısınıyor. Kar yağışı ve buzul miktarı düşüyor. Deniz seviyesi kayda değer şekilde yükseldi.

- Son 3 on yılların her biri 1850’den bu yana tüm on yıllardan daha sıcak oldu. Kuzey yarım kürede 1983-2012 arasındaki 30 yıllık dönem son 1400 yılın en sıcak dönemi oldu. 1880-2012 döneminde 0.85 derecelik bir ısınma artışı var.

- Okyanusların yüzeyindeki 75 metrelik üst seviye 1971-2010 arasında her 10 yılda ortalama 0.11 derece ısındı. Endüstri çağından bu yana okyanuslar asitlendiği, kutuplardaki buzulların hacim kaybetti, Kuzey yarım kürede ilkbahar dönemindeki kar yağışı düşüşü hala sürüyor.

- 19. yüzyıl ortalarından itibaren deniz seviyesindeki yükselme son 2 bin yılda olandan çok daha fazla. 1901-2010 arasında deniz seviyesi yükselmesi 19 santimetreye ulaştığı.

- Atmosferdeki karbondioksit, metan ve nitrikoksid birleşiminin 800 bin yılda yaşanmamış düzeyde .

- Sıcak dalgaları daha sık ve uzun süreli olacak, aşırı yağış vakaları yoğunlaşarak ve sıklaşarak birçok bölgede sürecek. Okyanuslar ısınmaya ve asitlenmeye ve deniz seviyesi yükselmeye devam edecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim