• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

“İnovasyonu Biliyoruz Ama Uygulamıyoruz”

“İnovasyonu Biliyoruz Ama Uygulamıyoruz”
Uludağ Üniversitesi 5. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri kapsamında "Eğitimde Yaratıcı Fikirler" paneli düzenlendi.

Uludağ Üniversitesi 5. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri kapsamında "Eğitimde Yaratıcı Fikirler" paneli düzenlendi.

Uludağ Üniversitesi 5. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri kapsamında "Eğitimde Yaratıcı Fikirler" paneli düzenlendi. Panel moderatörlüğünü Prof. Dr. Özgür Akgün Karabulut yaparken, panelist olarak Eğitimpedia ve Fide Okulları Kurucusu Ali Koç, Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Özdemir, SETA Araştırmacısı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Çelik, ERG (Eğitim Reformu Girişimi) Direktörü Batuhan Aydagül katıldı.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Özdemir panelde yaptığı konuşmada ailelerin çocukları "sürüden ayrılanı kurt kapar', "icat çıkarma" deyimleriyle büyüttüğünü belirterek "Sonra büyüdüklerinde onlardan girişimci olmalarını bekliyoruz, bu haksızlık" dedi.

İNOVASYONU UYGULAYAN YOK

Türkiye'deki hiçbir öğretmenin profesyonel eğitim elemanı olmak istemediğini belirten Prof. Dr. Özdemir "Geleneksel öğretmen tutumu ve davranışlarıyla öğretmenler öğrencilerin kendilerine benzemesini istiyor. İnovasyon ne demek? Donanımıyla kendini geçecek insanları topluma hazırlamak değil mi? Kimse kendinden daha donanımlı birinin varlığını istemiyor. Saçı bana benzesin, benim gibi giyinsin, benim gibi konuşsun istiyor farklı olana tahammülümüz yok. Kısacası inovasyon lafı hepimizin dilinde ama bunu uygulayan yok" diye konuştu.

MAHALLE OKULLARI PROJESİ

Panelde konuşan, Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Direktörü Batuhan Aydagül ise katılımcılara "mahalle okulları" projesinden bahsetti. Aydagül, "Eğitimin birincil amacı öğrencilere öğrenmeyi öğretmek olmalı. Nasıl öğreneceğini bilen ve öğrenmeyi seven öğrenciler, hayatları boyunca öğrenmeye devam eder ve kendilerini geliştirme fırsatı bulur. Öğrencilere öğrenmeyi sevdiren ve bunu alışkanlık haline getiren bir eğitim sistemine ihtiyaç duymaktayız. 21. yüzyılda geleceği tasarlayan ülkeler araştırmayı, öğrenmeyi ve bilgilenmeyi seven meraklı kültürlerdir. "Merak insanı mezara sokar" gibi atasözlerimizin özünde olan merak yargısını kırmamız gerekiyor. Bilgiyi korkusuzca sahiplenip, yücelteceğimiz bir toplum algısını yaratmanın yolu eğitimden geçer. Benim hayalimdeki "mahalle okulları" öğrencileri dini, etnik, ekonomik, zihinsel ve bedensel farklılıklarıyla beraber gelip bir çatı altında buluşturuyor. Burada ayrımcılığa ve şiddete tahammül yok, tüm öğrenci ve öğretmenler eşit özgürlüklere sahip" şeklinde konuştu.

VELİLER ÇOCUKLARINI ÜSTÜN YETENEKLİ SANIYOR

Eğitimpedia ve Fide Okulları Kurucusu Ali Koç da konuşmasında kapitalizmin en büyük başarısının kaygıyı yaratıp, çözüm üretmek olduğunu belirtti. Koç "Bu zamanda çocuğunun ortalama yetenekli olduğunu düşünen bir veli hiç görmedim. Kimle görüştüysem çocuğunun diğerlerinden farklı olarak ya üstün zeka, ya da üstün yeteneğe sahip olduğunu söylüyor. Kimse çocuğunun ortalama seviyede olduğunu kabullenmek istemiyor. Bu algıyı da okul yöneticileri ve öğretmenler yapıyor. Öğretmenler, velilere çocuğunun üstün yetenekli özel çocuklar olduğunu söylüyor. Velilerde varlarını yoklarını ortaya koyup çocuklarını özel okullara yolluyor. Bence bu kapitalizmin başarısı" dedi.

"AR-GE'YE YATIRIM YAPMALIYIZ VE ÖĞRENCİLERİ SÜRECE DAHİL ETMELİYİZ"

SETA Araştırmacısı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Çelik Türkiye'de devlet okullunda okuyan öğrenci sayısı %96, özel okullarda okuyan öğrenci sayısı ise %4 diyerek "Türkiye'de ortak kesen sorun yoksulluk eğer yoksulsanız olumsuzluklardan çıkış bileti alamıyorsunuz. Ülkemizde kaliteli eğitim veren kurumlar var ama genelleme yapılırsa hepsinde eğitim kalitesi aynı değil. Katma değeri yüksek kaliteli bir eğitim için AR-GE'ye yatırım yapmalıyız ve öğrencileri sürece dahil etmeliyiz" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından panelistlere teşekkür plaketi verildi.

“İnovasyonu Biliyoruz Ama Uygulamıyoruz”

“İnovasyonu Biliyoruz Ama Uygulamıyoruz”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim