• BIST 9548.09
  • Altın 2492.789
  • Dolar 32.5097
  • Euro 34.5396
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

İngiltere Putin'in açıklamalarına tepkili

İngiltere Putin'in açıklamalarına tepkili
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım ile ilgili açıklamalarının talihsiz olduğunu ve Rusya'nın izolasyon yolunu seçtiğini söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda Ukrayna ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ukrayna'daki kriz, Avrupa güvenliğinin 21. yüzyıldaki en ciddi sınavıdır" dedi. 

İstikrarlı, refah ve birlik içerisinde bir Ukrayna görmek istediklerini vurgulayan Hague, " Rusya Devlet Başkanı Putin bugün Kırım'ın Rusya'ya bağlanması için yeni kanunlar açıkladı. Putin'in bugün izolasyon yolunu seçtiğini, kendi ülkesinin veKırım halkının uluslararası toplumla ortaklığını reddettiğini duymak talihsizlik" diye konuştu.

Kırım'daki referandumun Ukrayna anayasasına göre yasa dışı olduğunu belirten Hague'e milletvekilleri tarafından Ukrayna kriziyle ilgili sorular da yöneltildi. 

"Türkiye kendi önlemlerini alacaktır"

Bir milletvekilinin "Türkiye'nin Ukrayna konusunda AB ve ABD'nin çabalarına nasıl katkıda bulunabileceğinin görüşülüp görüşülmediğini" sorması üzerine Hague, şunları kaydetti:

"AB dışişleri bakanları, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda yetkiliyle görüşmelerimiz oldu. Türkiye'nin görüşleri, ifade ettiğim görüşlerle oldukça örtüşüyor. Türkiye'nin özellikle Kırım'daki Tatar azınlıkla yakınlığı var. Türkiye bu durumdan oldukça endişeli. Türkiye AB üyesi değil, kendi önlemlerini almalı. Bağımsız bir ülke olarak kendi önlemlerini alacaktır."  

Rusya'ya yönelik ek yaptırım kararlarının da alınacağını belirten İngiliz bakan, "Avrupa Komisyonu, bu hafta Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırımı görüşecek. Putin'in bugünkü konuşması ve Rusya'nın son günlerdeki eylemleri ışığında İngiliz hükümeti daha fazla yaptırım kararı alınması gerektiğini düşünmektedir" ifadesini kullandı. 

Rusya'nın Soçi kentinde bu yıl yapılacak G8 zirvesi hazırlıklarının askıya alındığını anımsatan Hague, ulusal düzeyde de bazı önlemler aldıklarını belirtti. Rusya ile İngiltere arasındaki askeri işbirliği anlaşmalarının gözden geçirildiğini ifade eden Hague, "Rusya ile askeri teknik işbirliği anlaşması, Fransa, Rusya, ABD, İngiltere deniz tatbikatının iptali, yüksek düzeyli askeri ziyaretler, savunma ihraç anlaşmaları dahil olmak üzere çeşitli konularda askeri işbirliğini askıya aldık" dedi.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim