• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

İngiliz uzmanlar uyardı: Tereyağ tüketin

'Doymuş yağ oranı düşük doymamış yağ oranı yüksek besinler tüketin' tavsiyesi yanlış çıktı.
İngiliz uzmanlar, doymamış yağ oranına sahip diyetin kalp hastalığı riskini artırdığını belirterek, margarin yerine tereyağ tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu açıkladı.
 
İngiliz uzmanların yaptığı araştırmada, doymamış yağ ağırlıklı beslenmenin kalp krizini artırdığı uyarısında bulunuldu. İngiltere'nin önde gelen kardiyologlarından Dr. Aseem Malhorta, British Medical Journal'de yayımlanan makalesinde doymamış yağ tüketimine dayanan beslenmeyi '40 yıllık bir hata' olarak nitelendirerek, bu tür beslenme yüzünden milyonlarca kişinin kolesterol hapları kullanmak zorunda kaldığını belirtti.
 
YANLIŞ BİLGİDE KALP RİSKİ GİZLİ
 
Bu yanlış bilginin milyonlarca insanı kalp ve damar hastalıkları riski altında bıraktığını savunan Dr.Malhotra, insanların boşuna ilaç kullandığını savundu. Kalp hastalıkları ve obezite gibi rahatsızlıkları asıl tetikleyenin şeker, beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratlar olduğuna dikkat çeken Malhotra, kalbi korumanın en iyi yolunun tereyağı, süt, peynir gibi gerçek besinlerle; zeytinyağı, sebze, et, meyve, balık içeren Akdeniz diyetinden geçtiğini ifade etti. Malhotra ayrıca, doymuş yağa dayalı akdeniz diyetinin kolesterolün azaltılmasında üç kat daha etkili olduğuna dikkat çekti.
 
1970'lerden beri yanlış bilinen ve doymamış yağlardan oluşan gıda sektörüne rağmen Malhotra, 'Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki bu tavsiye, mantığa aykırı da dursa, aslında kalp hastalığı riskini arttırmıştır' dedi. Malhotra, son çalışmaların böyle bir ilişki olmadığını gösterdiğini ancak doktorların hata yaptık demek istemediklerini savundu.
 
OBEZİTEYİ PATLATTI
 
Obezite ile doymamış yağ ağırlıklı beslenme arasındaki ilişkiye de dikkat çeken Malhotra, ABD'de son 30 yılda doymuş yağ tüketiminin yüzde 40'dan yüzde 30'a gerilediğini belirterek, 'Düşük yağ diyeti, enerji harcanmasında büyük bir düşüşe neden oldu ve ensülin direncini artırarak obezite vakalarını patlattı' ifadesini kullandı. Hayvansal gıdaların A ve D vitamini kaynağı olduğuna dikkat çeken Malhotra, ancak salam sosis gibi işlenmiş ürünlerin zararlı olduğunu kaydetti;
 
DOYUNCAYA KADAR TEREYAĞ YİYİN
 
'Kalp krizi riskini trans yağlar, doymuş yağlar artırır. Tehlikeli olan trans yağlardır, vücuda yiyecekler yoluyla trans yağlar girer. Bütün işlenmiş yiyeceklerin içinde trans yağlar bulunur. Kolestrol vücuda gerekli olan çok önemli bir kimyasal moleküldür. Kolestrol yağ değildir. Her insan ve bitki vücudunun kolestrole ihtiyacı vardır. Tehlikeli olan trigliserittir, yani yağdır. Trigliseridi yükselten de şekerdir. Margarin yerine köy tereyağı ve zeytinyağı tüketin. Omega3 insan vücuduna girmelidir. Salam, sosis de trans yağlar içerdiği için bir o kadar zararlı. Tereyağı tüketmenin sınırı yok, mideniz gözünüz doyana kadar tereyağı tüketin.'
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim