• BIST 9474.94
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

İnegöllü mobilyacılar Hindistan yolcusu

Hindistan'ın Türkiye Büyükelçisi Susmita Gongulee Thomas, ülkesindeki mobilya forumuna katılacak İnegöllü mobilya üreticileriyle bir araya geldi.

İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği (İNSİAD) tarafından davet edilen Thomas, 11-15 Aralık'ta Hindistan'da düzenlenecek "Mobilya İş Forumu" programına katılacak İnegöllü üreticileri ülkesindeki mobilya sektörü hakkında bilgilendirdi.

İNSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akıskalı, forum ziyareti öncesi Hindistan piyasası hakkında bilgi almak için Büyükelçi Susmita Gongulee Thomas'ı İnegöl'e davet ettiklerini ifade etti. Akıskalı, "Hindistan'da yapacağımız iş forumunun İnegöl'e, Türkiye mobilya sanayisine hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. 25 firma temsilcisi ile Hindistan'da yapacağımız forum ile Hindistan kapısını da aralamış olacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Mobilyacılara Hindistan pazarı hakkında bilgiler veren Thomas da ülkesinde mobilya sanayisinde metal, plastik ve modüler olarak farkı materyaller kullanıldığını ifade ederek "Kadınların artan bir şekilde çalışmaya başlaması, orada farklı imkanlar sunuyor. Yıl sonuna kadar ulaşması gereken 3 milyarlık seviyeye yaklaştı, İtalya, Malezya, İspanya ve Almanya'dan gelen firmaların ürettiği mobilya cirosu" bilgisini verdi.

Hindistan'a girecek İnegöllü mobilyacılara markalaşmaları gerektiğini ifade eden Thomas, şunları söyledi:

"Markaları olmayan mobilya sektörü ciddi şekilde gelişiyor. Çin'den gelen özellikle markalı olmayan mobilya orta sınıf halka hitap ediyor. Hindistan 2003 yılından itibaren artan bir şekilde mobilya ithal ediyor. Hindistan'da ahşap mobilya daha çok revaçta. Tüketicilerin oranları ise oturma grubu yüzde 65, ofis yüzde 20, mutfak ise yüzde 65 oranında. Hindistan piyasasına sadece oturma grubuyla giremeyebilirsiniz ama oturma grubu, yatak odası ve fason gibi hepsi beraber birbirini tamamlayan ürünlerle girilirse başarılı olunabilir. Markalaşmalısınız. Çünkü Hindistan'da devler yarışıyor. Diğer ürünlerin kar oranları da düşük olduğu için markalaşmaya gitmek lazım."

Büyükelçi Thomas, Hindistan'daki köylerin de pazar içerisinde yadsınamayacak bir potansiyelinin olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kırsal alanlardakiler daha çok modüler mobilya alıyor. Oralara konsantre olunabilir. 6 milyon köy ve 720 milyondan oluşan devasa bir pazar. Bazı bölgelerde mobilya imalathaneleri var. Buralar sizlerin hedeflediğiniz yerler olmayabilir. Toptancılar veya büyük alıcılar orada sadece bir sektör bir kısım değil de hepsini aynı anda bir imalatçıdan alma eğilimi gösteriyorlar. Ahşap en çok kullanılan materyal. Enteresan bir şekilde metal da kullanılıyor.  Burada ahşap ön plana çıkıyor. Daha sonra da metal geliyor."

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim