• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

İmplant Hakkında Merak Edilenler

İmplant Hakkında Merak Edilenler
Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Cem Harbalioğlu "implant" hakkında bilgi verdi.

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Cem Harbalioğlu "implant" hakkında bilgi verdi.

Dt. Harbalioğlu "İmplantlar kemiğe kaynaştıktan sonra yapay diş gibi kullanılabilen, küçük bir cerrahi işlemle yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu işlemden sonra üç ay gibi kısa bir sürede tamamen çene kemiğine tutunur. Bu tutunma sonrası implant gerçek bir diş kökünün yerini alarak üzerine yapılacak protezi taşımaya hazır hale gelir. İmplantlar tek kaplama, köprü ya da hareketli protezin altında yapay dişi destekler" dedi.

HERKESE İMPLANT YAPILABİLİR Mİ?

Birçok sağlık işleminde olduğu gibi implant yerleştirme işleminde de başarı oranının kişiden kişiye değiştiğini söyleyen Dt. Harbalioğlu "Tedavi seçeneği olarak kullanılan implantların başarısızlık nedenleri arasında kötü kemik kalitesi, yetersiz kemik seviyesi, alt ve üst çeneler arasında yetersiz dikey mesafe, implant yapılacak alana komşu bölgelerdeki canlı anatomik yapılar ya da hâlâ gelişimi devam eden çene ve yüz yapıları sayılabilir" diye konuştu.

"SİGARA İMPLANTI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Sigaranın implantı olumsuz etkilediğini belirten Dt. Cem Harbalioğlu şöyle devam etti: "Şeker, osteoporoz ve sinüs problemi gibi belli kronik hastalıklar da implantın kemikle kaynaşmasını etkileyebilirler. Aynı zamanda rutin kortizon kullananlarda kemik yapısında bozulmalar veya enfeksiyona yatkınlık olduğu için dikkatli davranılmalı, ihtiyaç duyulursa hastanın doktoruyla konsültasyon yapılması gerekmektedir. Sigara içen kişilere yapılan implantların da iyileşme süreci çok parlak değildir. Diş implantı ameliyatı sonrası hastaların 1 hafta sigara içmemesi önerilmektedir. Kemikle kaynaşma dönemi bittikten sonrada hasta ne kadar az sigara içerse, implantlarda o kadar uzun süre ağızda kalır. Ancak uygun planlama, yerleştirme seçimi ve uygun şekilde implant uygulanması, başarı seviyesinin yüksek olmasını sağlayacaktır. İmplantın sizin için doğru seçim olup olmadığını öğrenmek için diş hekiminiz sizin sağlık geçmişinizi değerlendirecek, ağzınızdan ölçü alarak planlama modelleri oluşturacak ve panoramik röntgen alacaktır. Hekiminiz, implantın uzun dönem başarısı için en iyi bölgeyi, kemiğinizin kalitesini ve seviyesini tespit etmek için 3 boyutlu görüntüleme alınmasını önerebilir."

İMPLANTA NASIL BAKILMALI?

Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Cem Harbalioğlu sözlerini şöyle tamamladı: "İmplantların uzun dönem başarısı, uygun ağız bakımı ve diş hekimi kontrollerine bağlıdır. İmplantlarda, dişlerde yeni çürük ve diş eti hastalıkları oluşmasa da peri-implantitis denilen implant etrafındaki yumuşak doku enflamasyonu oluşabilir. Bunun için günde en az iki sefer diş fırçalamak, en az bir kere diş ipi kullanarak diş aralarını temizlemek ve ağız duşlarını kullanmak yeterli olacaktır. Bunların yanı sıra yine diş aralarını temizlemek için kullanılan ara yüz fırçaları ile köprü altlarını temizlemek için özel üretilen diş iplerinden faydalanabilinir. Özet olarak dişsiz kalmak zorunda değilsiniz. İmplant uygulaması sonrası yemek yerken, konuşurken oynayan protezlerle vedalaşın..."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim