• BIST 9548.09
  • Altın 2497.076
  • Dolar 32.4874
  • Euro 34.5389
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

İlker Başbuğ:“Atatürk içkiyi ilaç olarak içerdi, zihni çok çalıştığı için” dedi.

İlker Başbuğ:“Atatürk içkiyi ilaç olarak içerdi, zihni çok çalıştığı için” dedi.
Eski Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ, Mustafa Kemal Atatürk hakkında önemli açıklamalarda bulundu.İlker Başbuğ yaptığı açıklamada Atatürk için “Atatürk içkiyi ilaç olarak içerdi, zihni çok çalıştığı için” dedi.

Emekli Org. İlker Başbuğ, Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu “Çalar Saat” programına katıldı. 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla katıldığı programda Başbuğ Atatürk’ü anlattı. Başbuğ özetle şunları söyledi:

ATATÜRK DÜŞMANLARIYLA İTTİFAK YAPTI

Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda hem siyasi, hem de askeri olarak denge stratejisi işledi. Düşmanlarıyla ittifak yaparak güç dengesini kurdu.

Güç dengesini Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda uyguluyor. Kurtuluş Savaşı dediğimiz zaman Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve Kazım Karabekir’i unutmamak lazım.

Rusya ve Fransa ile ittifak yapıldı. Öncelikle diğer bölgeler halledildikten sonra, Rusya ve Fransa ile mücadele edildi.

ÇELİK GİBİ İRADE SAHİBİ, KARİZMATİK

Gerçekçi, güç dengesini ustalıkla kullanan, çelik irade sahibi, karizmatik bir liderdi. Diktatör kesinlikle değildi. Bir örnekle anlatayım:

1924 Anayasası hazırlanıyor. Kurtuluş Savaşı’nın başkomutanı, anayasada 3 şey istiyor: 1-Cumhurbaşkanı’na Meclis’i dağıtma ve seçimleri yenileme yetkisi, 2- Veto yetkisi ve 3-Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin kendisine bağlanmasını istiyor. Reddediliyor.

Atatürk kendi dönemi için değil, kendinden sonra gelecek dönemin oluşması için çalışıyor.

EN BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI

Atatürk’ün en büyük hayal kırıklığı, ikinci bir siyasi partinin kurulup hayatını devam ettirememesidir. Eğer Atatürk sağ kalsaydı, Türkiye 2. partinin kurulma olayı 1946’dan daha önce olurdu.

KADININ KAMUSAL ALANDA OLMASINI İSTİYOR

'Bir milletin felaket içinde olması tehlikesi, toplumsal ve ahlaki hastalık sonunda olur' diyor Atatürk. Tedavi ilim ve fendir. Eğitimle olacak. Eğitim evde, anneyle başlıyor. Atatürk’ün kadının üzerinde durmasının bir sebebi de bu. Evde alacağı eğitimi çok önemsiyor. Ayrıca kadının erkekler gibi eğitim almasını, kamusal alanda olmasını istiyor.

Erkeklerde kadınlardaki duyarlılığı göremiyorum. Kadınlar dolayısıyla Türkiye gençliğinden ümitliyim. Türk kadınlarından ümitliyim.

ATATÜRK DİNSİZ MİYDİ?

Atatürk ‘Bizim dinimiz İslam dini. En makul, en son dindir’ der. Atatürk’e dinsizdi denilebilir mi? ‘Mensubu olduğumuz İslam dindarlığını siyaset aracı olmaktan kurtarıp, yükseltmeliyiz’ diyerek dinle siyaseti ayırıp, dini yüceltmek istiyor. Atatürk dini geçerli bir kurum olarak kabul ediyor, dini Allah ile kullar arasındaki bir aracı olarak görüyor. Din siyasi ve kişisel amaçlar için kullanılmasını istemiyor.

BAŞARININ İLK MÜJDESİ

“Mustafa Kemal ve Atatürk kitaplarından hazırlanacak bir filmin yapılması beni en mutlu kılacak olaylardan biridir” diyen Başbuğ, çekilecek bir filmin şu sahneyle başlamasını hayal ettiğin açıkladı:

“Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce Fethi Okyar’ı ziyaret gidecek. Üniformasını giyerek karakola gidiyor, tutuklanma pahasına. Orada ordudan ayrılmış bir albay daha sonra polis müdürü olmuş, onunla karşılaşıyor. Diyor ki, ‘Paşam duydum ki Anadolu’ya gideceksiniz. Ben dahil, kimleri istiyorsanız gelip emrinize girmeye hazırım’ diyor. Atatürk bu sözler için ‘Başarımın ilk müjdesi oldu’ diyor.”

ORDU-SİYASET İLİŞKİSİ

“Atatürk, meşrutiyet öncesi özgürlük peşindedir. Harp okulunda yönetimin iyi olmadığını, meşrutiyetin ordu vasıtasıyla geleceğini düşünüyor.

Meşrutiyetin gerçekleştiği zaman, subaylar siyaset içerisinde, ordu siyasete karışıyor diye ordunun siyasetten uzak durmasını istiyor. Ordunun asli göreviyle uğraşmasını istiyor.”

ORDUYA BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILDI

İlker Başbuğ son olarak “Son yıllarda Türk ordusuna büyük bir haksızlık yapıldı. Orduya yapılan bu haksızlık TBMM’nin atacağı adımlarla ve Türk halkının büyük desteğiyle aşılabilir. Ben bu haksızlıkların giderileceğin inanıyorum” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim