• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

İlk yüzde yüz yerli İHA uçuşa hazır

(UZAYTEM tarafından yapılan ilk yüzde yüz yerli İnsansız Hava Aracı (İHA) uçuşa hazır.
Yaklaşık bir yıl süren çalışmaların ardından yapımı tamamlanan İHA'nın diğer emsallerine göre daha farklı ve yeteneğinin daha fazla olduğunu kaydeden UZAYTEM Müdürü Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, proje için yapılan altyapı çalışmasına yaklaşık 1,5 milyon, uçağın malzemesine ise 50 bin lira harcandığını söyledi. Ballıca Kampüsü'nde 5 kişilik ekiple bin metre karelik atölyede uçağı uçuşa hazır hale getirdiklerini vurgulayan Kolbakır, aynı atölyede 1000 kiloya kadar ağırlıkta olan kompozit uçakları üretebileceklerini kaydetti.
 
İHA BEĞENİLİRSE SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK
 
OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'ne bağlı olarak UZAYTEM'in yaklaşık 2 yıl önce kurulduğunu ve çok hızlı yol kat ettiğini hatırlatan UZAYTEM Müdürü Kolbakır şöyle konuştu: "Konuyla ilgili olarak üniversitemizin Ballıca Kampüsü'nde değişik alanlarda faaliyet göstermeye başladı. Bunlardan bir tanesi uçak bakım atölyesi, pilotaj bölümü bir diğeri de ileri teknoloji malzemesi kullanılarak yapılması planlanan hava araçları yapım atölyesi olmak üzere 3 bölümde geçtiğimiz sene çalışmalar başladı. Bir yıl önce bu kapsamda biz rektörlüğümüzün yoğun desteğiyle İHA yapımıyla ilgili bir proje hazırladık. Proje kapsamında atölye yapılması, atölyenin gerekli teçhizat ve materyallerle donatılması gerekiyordu. Atölye oluşturulduktan sonra atölyemizde bir uçağın yapımı için her şey hazırdı. Arkadaşlarımız projenin ikinci ayağı olan üretimi büyük bir özveriyle yaparak şuan uçabilecek hazır halde bir uçağı kısa sürede yaptılar. Şuan bu insansız hava aracımız bir prototiptir. Uçağımız beğenilir ve söz konusu pazarda alıcısı olduğu takdirde atölyemizde seri üretime geçilecek."
 
İLK YÜZDE YÜZ YERLİ İHA'YI YAPTIK
 
Uçağın gövdesi haricinde motor kısmını özel bir firmayla anlaşarak tedarik edeceklerini ifade eden Kolbakır, "Şuan için motor atölyemiz tam hazır olmadığı için bu şekilde bir anlaşma yaptık. Çünkü bir motorun geliştirilmesi ve hazır hale gelmesi yapılan testlerin ardından 5-10 yıl bulabiliyor. Bizde projenin en kısa sürede tamamlanması için yine yüzde yüz yerli üretim yapan bir motor firmasıyla anlaştık. Motorumuzda hazır sadece gövdeye monte edilecek. Yani uçakta kullanılan keçesinden vidasına kadar her şeyiyle yüzde yüz yerli İHA olma özelliğine sahip uçağımız havalanmaya şuan hazır diyebiliriz." dedi.
 
YAKIT VE MOTORU DAHA DA GELİŞTİRECEĞİZ
 
Prototip uçağın uçmasıyla birlikte ise gövde, motor ve yakıt ile ilgili verimi arttırma adına daha ayrıntılı çalışmalar yapacaklarını sözlerine ekleyen Ferşat Kolbakır, "Şuan için uçağımız motorlar vasıtasıyla hareket edecek. Böyle olunca da uçakta kullanılacak yakıtların daha avantajlı olduğu bir durum hepimizin ilk önceliği. Ayrıca farklı yakıt türlerin kullanımı, yakıtların farklı irtifa düzeyleri içerisinde daha ekonomik güç oluştura bilmesi buradaki çalışmaların ayrı bir parçası olarak devam edecek." diye konuştu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim