• BIST 8979.2
  • Altın 2285.04
  • Dolar 32.329
  • Euro 35.0528
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

İlk Milli Otomobil ’Devrim’, Dokuma Sokaklarında

İlk Milli Otomobil ’Devrim’, Dokuma Sokaklarında
Antalya'nın Kepez ilçesi Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 1961'de ülke sanayisinin hafızasında yer edinen Dokuma Fabrikası'nı ve Devrim otomobilini, yıllar...

Antalya'nın Kepez ilçesi Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 1961'de ülke sanayisinin hafızasında yer edinen Dokuma Fabrikası'nı ve Devrim otomobilini, yıllar sonra Antalya'da buluşturdu.

Kepez ilçesi sınırları içinde 488 dönümlük arazi üzerine kurulu olan ve 2005'te dönemin belediye başkanı tarafından ihale yapılmadan bir şirkete verilmek istenen Dokuma Fabrikası, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü tarafından halkın kullanımına açılarak, kent adına önemli bir devrim gerçekleştirildi.

Dokuma Fabrikası'nın temeli, 5 Ocak 1956'da Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes tarafından atıldı. Antalya milletvekili Burhanettin Onat'ın çabaları, izinleri ve proje hazırlığı ile makine ithalatı tamamlanabilen fabrika 1 Ekim 1961'de üretime başladı. Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil olan "Devrim" ise 1961 yılında, dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda 129 günde üretildi. Başkan Hakan Tütüncü, 1961'de ülke sanayisinin hafızasında yer edinen Dokuma Fabrikası'nı ve Devrim otomobilini, yıllar sonra Antalya'da buluşturdu.

Tütüncü, Türk sanayisindeki bu müthiş başarı hikayesini, çocuklara anlatabilmek için Devrim'in prototipini yaptırdı.

İSTİKLAL TRAMVAYI

Devrim'in prototipi de Dokuma Fabrikası'nın ambarlarında, güzel sanatlar alanındaki akademisyenler tarafından üretildi. Yapımı tamamlanan Devrim, sergilenmeye hazır hale getirildi.

Dokuma'daki Devrim'in ilk test sürüşünü de Başkan Hakan Tütüncü yaptı. Devrim, fabrikanın nizamiye kısmındaki bahçesinde, ziyaretçilerle buluşacak. Yine burada İstanbul İstiklal Caddesi'nin simgesi haline gelen ve belediyenin atölyelerinde üretilen nostaljik tramvay da sergileniyor.

NOSTALJİK OTOMOBİL KOLEKSİYONU

Başkan Hakan Tütüncü, Dokuma'nın içerisindeki alanı özel kılacak çalışmaları olduğunu belirterek bunlardan bir tanesinin de Türkiye'nin sanayileşme serüvenini anlatan çeşitli objeler olduğunu söyledi. Tütüncü, "Devrim otomobilinin, Dokuma'da sergilenecek olması çok önemli bir kazanımdır. Atölyemizde üretimini yaptığımız İstiklal Caddesi'nin sembolü olan tramvayın vagonunu da Dokuma'da sergiliyoruz. Şehrimizin yakın geçmişine iz bırakmış çok çeşitli otomobillerin yer aldığı klasik araçlar koleksiyonumuz var. Antalyalılar, Dokuma'yı ziyaret ettiklerinde bu nostaljik otomobilleri de görebilecekler" dedi.

DEVRİMİN HİKAYESİ

İki adet üretilen Devrim otomobilleri, 29 Ekim 1961'de Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel Paşa'ya sunuldu. Ancak, Paşa'nın bindiği 2 numaralı Devrim otomobili yeterli benzin olmadığı için 100 metre kadar gittikten sonra durdu. Bu nedenle proje başarısız kabul edildi ve rafa kaldırıldı.

İlk Milli Otomobil ’Devrim’, Dokuma Sokaklarında

İlk Milli Otomobil ’Devrim’, Dokuma Sokaklarında

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim