• BIST 8886.87
  • Altın 2238.808
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.1125
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

İlk defa bir Türk Manş Denizi'ni yüzerek geçti

İlk defa bir Türk Manş Denizi'ni yüzerek geçti
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü lisanslı yüzücülerinden 47 yaşındaki engelli Çilem Çelik, 6 kadın sporcudan oluşan Türk takımıyla İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi'ni yüzerek geçti. Çelik, bu başarısıyla Manş Denizi'ni yüzerek geçen i

AA muhabirine yüzmeye nasıl başladığını anlatan Çelik, bebekliğinde geçirdiği çocuk felci nedeniyle bacağında sakatlık yaşadığını, 7 yaşından itibaren suya girmeye başladığını ve kendisi için yüzmenin yürümeden çok daha rahat olduğunu o yaşlarda anladığını söyledi.

Bunun üzerine denizde yüzmeye başladığını ve 2008'e kadar amatörce yüzdüğünü ifade eden Çelik, 2008'de düzenli olarak bir havuza gitmeye başladığını kaydetti.2012'de İstanbul Boğazı'nda düzenlenen yarışlara katılmak için yapılan elemelerde fark edilmesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü'ne alındığını, ilk olarak 2012'de Çanakkale Boğazı'nda yüzdüğünü ve engelliler branşında birinci olduğunu ifade etti.

Çanakkale Boğazı'ındaki yarışın kendisi için çok anlamlı olduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti: "Benim için çok güzeldi. Bone numarası 58, bitirdiğim dakika da 58'di. 6,5 kilometreyi 58 dakikada bitirdim. Benim için iyi bir denemeydi, Bunu yapınca denizlerde yapabileceğime inandım, cesaret geldi. 2013'ten bu yana girdiğim yarışlarda dereceler aldım. Kışın Datça'da açık deniz yüzmesine katıldım. Deniz sıcaklığı 17 dereceydi. Genel klasmanda kadınlarda üçüncü oldum. Datça'daki yarışmalara her yıl giriyorum. Bu yıl da kendi yaş grubumda birinci oldum. Kaş-Meis Adası arasında da yüzdüm. Benim için en zor parkurlardan birisiydi. Orası havuz gibidir, akıntı yoktur. Yunan adasından Türkiye'ye yüzüyorsunuz. 7 kilometrelik zorlu bir parkurdu. Kendi yaş grubumda birinci oldum. Marmaris'te de yarışlara katıldım. Genelde 5-6 ve 7 kilometrelik mesafelerde yüzdüm." 

"Türk kadınlarının gücünü göstermek için yarıştık"

Çilem Çelik, İstanbul Boğazı'nda ise 2013, 2014 ve bu yıl düzenlenen yarışlara katıldığını belirterek, engelliler kategorisinde kadın ve erkek ayrımı yapılmamasına karşın iyi dereceler aldığını söyledi. En son gerçekleştirdiği Manş geçişiyle ilgili de Çelik, şunları kaydetti:"Ekip 6 kişilik ilk kadın Türk takımından oluşuyordu. Takım içinde bir engelli olması ve Türkiye'den hiçbir engellinin orada yüzmemesi hoşuma gitti. Manş Denizi yüzücülerin Everest'idir, yüzücüler illaki orada yüzmek ister. Biraz zorlu ve soğuk bir parkur. Aniden sis inebiliyor, yağmur yağabiliyor. Gece gündüz yüzmek zorundasınız. Takım halinde de olsa bütün gün neredeyse suyun üstündesiniz. Yarış 16 saat sürdü. 6 kişilik ekiptik ve 3'er kere denize girdik. Birer saat arayla suya giriyorsunuz. Sudan çıkınca hipotermi oluşabilir, ısınmaya çalışıyorsunuz. Tam ısınamadan sıra size geliyor, atlamak zorundasınız. Takımdan bir kişinin bile 'ben yapamıyorum' demesi, sakatlanması, geçişi iptal etmiş oluyor. Benim için Manş mükemmeldi. Türk takımı olarak yarıştık. Türk kadınlarının gücünü göstermek için yarıştık."

Kuş bakışı 35 kilometre olan mesafeyi gelgitler ve değişken akıntılar nedeniyle S çizerek yüzdüklerini belirten Çelik, bunun da mesafeyi 70 kilometreye çıkardığını aktardı.Çelik, dalgalı ve soğuk denizde 9 Temmuz'da yüzmeye başladıklarını, geçişin 10 Temmuz'da tamamlandığını belirterek, Manş Denizi'nde yüzmenin bir yarış değil, sporcular için bir başarı kriteri olduğunu, denizi geçenlere daha sonra belge verildiğini dile getirdi.- "Hedefim Cebelitarık"Çilem Çelik, Manş Denizi'ne hazırlanmak için bir yıl öncesinde soğuk su antrenmanlarına başladığını belirterek, vücudunu alıştırmak için soğuk suyla banyo yaptığını, havuzda performans artırma çalışmaları yaparken, denizde de tempolu yüzme ve soğuğa alışma egzersizlerini sürdürdüğünü bildirdi.

Çelik, "Bundan sonraki hedefim dünyanın öbür ucundaki boğazları da geçmek. Cebelitarık'ta yüzmeyi çok istiyorum" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Başantrenörü Duran Arslan da 2 yıl içinde bir çok denizde yüzen Çelik'e bunların yetmemeye başladığını ifade ederek, "Manş'ı geçen ilk engelli olma hayali vardı. Kulüp başkanımız ve Kadir Topbaş ona ekonomik anlamda destek verdi, sponsor oldu" dedi.Sporcularının uzun bir parkur olan Manş'ı geçmesinden çok mutlu olduklarını dile getiren Arslan, "İkinci hedefimiz Cebelitarık. İnşallah bunu da geçecek. Manş için bir yıl özel antrenman yaptıkCebelitarık için de ayrı bir antrenman programı hazırlayacağız. Ümit ediyorum ki Cebelitarık Boğazı'nı geçen ilk engelli sporcu olacak" diye konuştu.​

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim