• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

İlk ceza Soma Holding'e geldi

İlk ceza Soma Holding'e geldi
Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından ilk ceza Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin mallarına tedbir konulmasına karar verdi.

Manisa Soma ilçesinde facianın yaşandığı Soma Kömür İşletmeleri’nin tüm mallarına tedbir konuldu. Kazada hayatını kaybeden işçilerden Mustafa Kocabaş'ın, anne ve babası adına avukat Hakan Kahraman, Soma Adliyesi'ne başvurarak tazminat davası açtı. Kahraman, açtığı bu tazminat davası için de Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin mallarına tedbir konulmasını istedi. Aile adına yapılan bu başvuruyu inceleyen Soma 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi, ilk olarak şirketin bankalardaki hesapları ve elinde bulunan gayrimenkuller hakkında ilgili müdürlüklerden bilgi aldı. 
 
ACİL YAZI GÖNDERDİ
 
Mahkeme kendisine gelen mallarla ilgili belgeleri de inceledikten sonra şirket için şok bir karar verdi. Mahkeme, şirketin Türkiye Kömür İşletmeleri'ndeki (TKİ)  tüm hakedişlerine ve alacaklarına, firmaya ait araçlarına ve yine gayrimenkullerine tedbir konulması kararı verdi. Bu kararın hemen uygulamaya konulması için de, mahkeme, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na, Türkiye Kömür İşletmeleri'ne, tüm bankaların genel müdürlüklerine, emniyet müdürlüklerine ve yine tapu müdürlüklerine yazı yazdı.
 
KARAR EMSAL OLACAK
 
Mahkemenin bu tedbir kararı, aynı kazada hayatını kaybeden 301 işçi adına açılacak olan tedbir kararları için de emsal niteliğini taşımış oldu. Mahkemenin kararıyla, şirket, bankalardan hiçbir para akışında bulunamayacağı gibi elindeki araçlar ile gayrimenkullerini de başka kişilere, mahkemeler sonuçlanıncaya kadar devredemeyecek. 13 Mayıs’taki facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ve İşletme müdürü Akın Çelik’in de bulunduğu 8 kişi de tutuklanmıştı.
 
295. sırada
 
Soma Kömür İşletmeleri İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşu listesinde 2012 yılında 281.5 milyon lira cirosuyla 295’inci sırada yer almıştı. Soma Kömür, tamamı yeraltından yıllık ortalama 6 milyon ton kömür üreterek ve Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ)  satıyordu.
 
Davalar art arda açılıyor
 
KAZADA hayatını kaybeden madencilerden 27 yaşındaki İsmail Değirmen’nin eşi 23 yaşındaki Gamze Değirmen de Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) Genel Müdürlüğü Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri AŞ aleyhine 390 bin lirası manevi olmak üzere toplam 393 bin liralık tazminat davası açmıştı. Gamze Değirmenci için 150 bin, 2 çocuğu için ise 120’şer bin lira manevi ayrıca her biri için biner lira maddi tazminat istenen dava dilekçesinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.nin üzerinde kayıtlı tüm gayrimenkullerinin, araçlarının, üçüncü kişilerdeki istihkaklarının (hak ediş) ve teminat mektuplarının üçüncü kişilerin üzerine devrinin engellenmesi için ihtiyati tedbir konulması istenmişti.
 
‘Spine Tower’ için yeni şirket kuruldu
 
TİLAGA’nın yaptırdığı Spine Tower için ise yeni şirket kurulmuştu. 19 Şubat 2014 tarihinde Spine Ticari Alanlar Gayrimenkul Yatırımları ve Ticaret Anonim Şirketi kuruldu. Her türlü gayrimenkul almak, satmak ve komisyonculuğu yapmak başlıca iştigal konusu olan şirketin ana sermayedarı Tilaga Madencilik. Soma Kömür İşletmeleri’nin sahibi olan Alp Gürkan ve oğlu Can Gürkan’ın, Maslak’ta yaptırdıkları Spine tower için yaklaşık iki ay önce kurdukları Spine Ticari Alanlar Gayrımenkul Yatırımları ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, üyeler ise Mehmet Işık Eyigüngör, Hami Uzal, Asuman Güreli ve Nuri Sayılı’dan oluşuyor. 24 Şubat 2014 tarihli ticaret sicil gazetesinde kuruluş ilanı yayınlanan şirketin sermayesi 50 bin lira. Yüzde 50 payı olan Tilaga Madencilik ve Sınai Yatırımlar Anonim Şirketi’nin temsilcisi Alp Gürkan. Diğer pay sahipleri ise yüzde 16.67 ile Cevat Sayılı, yüzde 4.17 pay ile Suna Uzal, yüzde 6.25’lik payla Hami Uzal, yüzde 6.25’lik payla Süreyya Uzal, yüzde 5.56’lık payla Hülya Eyigüngör, yüzde 5.55’lik payla Vedia Ortaş  ve yüzde 5.55’lik payla Gülçin Ortaş’dan oluştu. Spine tower’ı Tilaga Madencilik yaptırmıştı.
 
Soma’da facianın yaşandığı madenin sahibi Alp Gürkan’ın İstanbul’da inşa ettirdiği Spine Towers’taki kaçak yapılaşmaya savcılık el koymuş, soruşturma açılmıştı. Ancak son tedbir  kararı bu kuleyi kapsamıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim