• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

İlk Akraba Dışı Kemik İliği Nakli Başarıyla Yapıldı

İlk Akraba Dışı Kemik İliği Nakli Başarıyla Yapıldı
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakil Bölümü'nde ilk kez Amerika'dan gelen kök hücre ile akraba dışı kemik...

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakil Bölümü'nde ilk kez Amerika'dan gelen kök hücre ile akraba dışı kemik iliği nakli gerçekleştirildi.

Akut myeloid lösemi ile takip edilen hastaya 1 yıl önce otolog nakil yapılmış ve bu arada Türkiye ve yurt dışı kemik iliği bankalarından uygun verici taranıyordu. Güzel haber Amerika'dan geldi. Buradan gelen ilikle hastaya nakil yapıldı. Başarıyla geçen nakilden sonra hasta taburcu edildi.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Erişkin Kemik İliği Nakil Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Birol Güvenç 2014 yılında nakillere başladıklarını bir buçuk yılda 68 nakil gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu nakillerin 13'ünün otolog olduğuna işaret eden Prof. Dr. Güvenç, yapılan bu nakli üniversite hastanesi olarak ilk kez gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Güvenç, bu ay Almanya'dan gelecek kök hücreyle yine bir allojenik naklin yapılacağını kaydetti.

UYUMLU VERİCİNİN ÖNEMİ

Bir allogeneik naklin başarısında bağışıklık sisteminin önemli rol oynadığını belirten Prof. Dr. Birol Güvenç, "Verici ile alıcı arasındaki yakın bir doku tipi uygunluğu yoksa hastanın bağışıklık sistemi yeni kök hücrelerini yabancı olarak algılayarak onları yok eder. Buna gretfin reddi denir ve verilen hücrelerin başarısız olmasına yol açabilir. Nakil öncesi tedavi (kemoterapi ve/veya radyasyon tedavisi) ile bağışıklık sisteminin büyük kısmını yok edildiği için bu durum nadirdir" dedi.

Yetişkin donörleri seçmenin ve test etmenin bir kaç ay veya daha fazla sürebildiğini dile getiren Prof. Dr. Güvenç, bir kordon kanı ünitesi bulmanın ve getirtmenin yaklaşık iki hafta sürebildiğini, araştırma ve seçim sürecini kavramanın beklerken ki endişeyi azaltmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim