• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Ilgaz Dağı yolunda ulaşım 35 dakikadan 8 dakikaya düşüyor

Ilgaz Dağı yolunda ulaşım 35 dakikadan 8 dakikaya düşüyor
Başbakan Binali Yıldırım, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin açılışını yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli'nin açılışını yaptı. Tünelin tamamlanmasıyla, Ilgaz Dağı yolunda ulaşım 35 dakikadan 8 dakikaya düştü. Yıldırım, "17 kilometrelik dağ yolundan 40 dakikayı bulan mesafeyi 5 dakikada geçeceksiniz" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açılışında yaptığı konuşmada, "15 Temmuz İstiklal tünelleri hayırlı uğurlu olsun. Yine, böyle bir kış günüydü. 9 Kasım 2012'de burada kar yağarken temel atmıştık. Mevlama hamdediyorum, şimdi de yine bolluk ve bereketli bir günde açılışını birlikte yapıyoruz. Bugün sadece Kastamonu için değil, Çankırı için değil, Türkiye için de çok büyük bir öneme sahip proje ve eseri milletimize kazandırıyoruz. 139 yıllık bir hayal bu tünel. Birçok eserde olduğu gibi bu hayali de gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Bu hayırlı adımla Türkiye'nin aydınlık geleceğine doğru başlattığımız kutlu yürüyüşümüze çok değerli yeni bir adımı eklemiş oluyoruz. Türkiye'yi geleceğin dünyasında zirveye taşıyacak bu dev eserler böyle medeniyet projeleri olacak" dedi.

Geçtiğimiz hafta 20 Aralık'ta dünyanın en derin deniz altından geçen tünelinin, Avrasya Tüneli'nin açılışını yaptıklarını hatırlatan Yıldırım, "O gün bugün İstanbul'da köprülerdeki trafik rahatladı. Asya'dan Avrupa'ya, Sarayburnu'ndan Haydarpaşa'ya geçerek konforlu bir seyahat yapıyor İstanbullular" şeklinde konuştu.

Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan hayati noktalardan biriyiz" diyen Yıldırım, "Bugün ekonomide, kalkınmada yükselişini artıracak dev bir adımı atıyoruz. Havalanından indik, tünelin Kastamonu girişiyle burası arası 3 dakika, 110 kilometre ile ama 70 kilometreyle gelmek gerekiyor. Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur. 2023'e hedefimiz ulaşmak için gece-gündüz demeden çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin ulaşım alanında 14 yıldır yaptığı icraatlarına değinen Başbakan Yıldırım, bölünmüş yol uzunluğunun 25 bin 197 kilometreye çıktığını ifade etti. Yıldırım, Türkiye'de 80 yılda 50 kilometre tünelin yapıldığını anlatarak, "Biz geldik, o tüneli de (Bolu Dağı Tüneli) bitirdik ama daha ilginci 50 kilometre 80 yılda yapan bir Türkiye'den, 14 yılda 346 kilometre tünel yapan bir Türkiye'ye gelmişiz. Türkiye nereden nereye geldi, iş bilenin kılıç kuşananın, Bütün bunlar 79 milyon milletimizin duası ve desteğiyle oldu. Sizin desteğinizle oldu. Milletimiz bize destek vermese bunları nasıl yapacağız? 1946'dan 2016'ya kadar bu ülkede 47 tane hükümet değişmiş. Normal şartlarda 17 tane olması lazım. Niye? Güçlü siyasi irade olmayınca, tek başına iktidar olmayınca işler geriye gidiyor, kazanımlarımızı kaybediyoruz. Bunların içinde darbe hükümetleri de var. AK Parti iktidarında da 3 tane darbe girişimi oldu, eğer koalisyon olsaydı biz de şapkamızı alır giderdik, darbecilere darbeyi yaptınız 15 Temmuz'da. Bu tünel 15 Temmuz şehitlerimizin hatırasını yaşatacaktır. 15 Temmuz gecesine bu tünel şahittir" dedi.

Başbakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu işler nasıl oldu? Önce milletin desteği. Yetmez ama bu ülkeye sevdalı olan bu ülke için gecesini gündüze katarak her türlü kumpasa, darbe girişimine, engellere karşı koyan bir Cumhurbaşkanımız var, Recep Tayyip Erdoğan var. Onun ekibi olarak bizler beraber, bir olduk. Bu güzel eserleri ülkemize, milletimize kazandırdık. Sayın Cumhurbaşkanımıza da huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu eserlerin kazandırılmasında gösterdiği liderlik için teşekkür ediyorum."

Türkiye'ye kazandırdıkları her eserin, Türkiye'nin geleceği, milletin huzuru ve mutluluğu için bir yatırım olduğunu anlatan Yıldırım, millete hizmet yolundan kimsenin kendilerini yollarından döndüremeyeceğini söyledi.

Aşamayacakları yol, delemeyecekleri tünelin olmadığını belirten Yıldırım, "15 Temmuz gecesi milletin yazdığı destan bizim yolumuzu aydınlattı. Onlar ayırmaya, bölmeye çalıştıkça biz bir olduk, beraber olduk, birlikte Türkiye olduk. Hiçbir güç, bu Aziz milleti terörle dize getiremeyecek. Onlar yıkmaya çalıştıkça biz inşa etmeye, imar etmeye devam edeceğiz. Yaşadığımız acıları elbette unutmayacağız, unutturmayacağız. Yaşadıklarımızdan çıkardığımız derslerle yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz. Bu acılar bir daha yaşanmasın diye gelecek nesillere aktarılacak. Ilgaz Tüneli de hem istiklalimizin hem geleceğimiz sembolü olan en güzel eser oldu. 700 milyonu aşan bu projeyle Çankırı-Kastamonu, Ankara'ya komşu kapısı oluyor. Çankırı-Kastamonu arası bundan sonra bir saatin altına düşecek. Başı dumanlı Ilgaz Dağı'nın size yaşattığı zorluklar bugün itibarıyla tarihe karışıyor. 17 kilometrelik dağ yolundan 40 dakikayı bulan mesafeyi 5 dakikada geçeceksiniz. İki tünel var, toplam 11 kilometre uzunluğa sahip. Bu tünellerle, Kastamonu-Çankırı arası mesafe de zaman da kısalıyor. Projenin girişi çıkıştaki yolları da dahil ettiğimizde 20 kilometrelik bir uzunluğu var. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte, 8 milyon litre yakıttan tasarruf, 346 bin saat, zamandan tasarruf sağlayacağız. Böylece, memleketin ekonomisine yılda 40 milyon katkı sağlayacağız. Trafik kazalarında yaşanan acılar da artık bitiyor. Onların da bedeli yok, bir insan hayatı kurtarmak dünyayı bütün bir alemi kurtarmaktır. Bu tünel aynı zamanda hayat kurtaracak" diye konuştu.

"Bu tünel yapılmadan önce, dağda kaldım"

İnebolu Limanı'nın da böylece Akdeniz'e bu yol vasıtasıyla transit bağlanacağını anlatan Yıldırım, nakliyecilerin bu tünelin açılışını beklediğini dile getirdi. Araçların Ilgaz Dağı'nda yolda kalma ihtimalinin ortadan kalktığını belirten Yıldırım, "Bu tünel yapılmadan önce laf aramızda, dağda kaldım. Kız istemeye gitmiştik dünürümüze, oradan çıktık Kastamonu'dan yukarıya tırmanırken orada kaldık. Orada karar verdik, bu tünel mutlaka yapılmalı. Başa gelince daha iyi anlaşıyor" dedi.

"Millet, muhalefete konuşma, iktidara icraat görevi veriyor"

Bu tünelle birlikte Kastamonu ve Çankırı ekonomisinin daha da canlanacağına işaret eden Yıldırım, "İnebolu Limanını da yapmak bize nasip oldu. Laf üstüne laf, taş üstüne taş koyanlar var. Muhalefete konuşma görevi, iktidara icraat görevi veriyor. Millet kimin iş yapacağını, kimin laf yapacağını iyi biliyor. Ülkemiz, milletimiz için bu tünel hayırlı uğurlu olsun" şeklinde konuştu.

Tünelin, ekonomiye katkısı 38,2 milyon lira olacak

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli ile 35 dakikada aşılan Ilgaz Dağı yolunda ulaşım 8 dakikaya düşüyor. Tünel, İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlıyor. Tünelde, yıllık 345 bin 655 saat 8,3 milyon litre akaryakıt tasarrufu sağlanırken, ekonomiye katkısı 38,2 milyon lira olacak. Tünel birisi 5 bin 370 kilometre, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşuyor. 16,8 kilometre olan Ilgaz Dağı yolu 5,4 kilometre kısalarak 11,4 kilometreye iniyor.

Konuşmasının sık sık vatandaşlar tarafından sloganlarla kesilmesi üzerine Başbakan Yıldırım, "Vurur yüze ifadesi sizi seviyoruz birtanesi" diye karşılık verdi. Başbakan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı bağlantı yoluyla törene katılması üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürlerini iletti. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile AK Parti milletvekilleri de törene katıldı.

Ilgaz Dağı yolunda ulaşım 35 dakikadan 8 dakikaya düşüyor

Ilgaz Dağı yolunda ulaşım 35 dakikadan 8 dakikaya düşüyor

Ilgaz Dağı yolunda ulaşım 35 dakikadan 8 dakikaya düşüyor

Ilgaz Dağı yolunda ulaşım 35 dakikadan 8 dakikaya düşüyor

Ilgaz Dağı yolunda ulaşım 35 dakikadan 8 dakikaya düşüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim