• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

İletişimsizlik Günümüzün En Büyük Sorunu

İletişimsizlik Günümüzün En Büyük Sorunu
Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Uzman Psikoloğu Melisa Özturan, günümüzde insanlar arasındaki en büyük sorunun iletişimsizlik ve buna bağlı olarak karşılıklı...

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Uzman Psikoloğu Melisa Özturan, günümüzde insanlar arasındaki en büyük sorunun iletişimsizlik ve buna bağlı olarak karşılıklı anlaşamama olduğunu söyledi.

Özturan, "Toplum olarak çok az konuşur, çok fazla beklentisi olan insanlar olduk. Bu da bizi iletişimin temel işlevi olan birbirimizi dinlememe ve önyargılı davranışlarda bulunmaya itiyor" dedi.

İnsanların bir arada yaşamasının temel kuralının, karşısındaki kişilerin duygu ve düşüncelerine saygı göstermek olmasına rağmen toplumun konuşmadığını ve birbirine saygı göstermez olduğunu kaydeden Özturan, "Konuşmak ilişkinin başlamasında en temel nokta olduğu gibi devamlılığı için de sebeptir. İletişimin yüzde 30'ununsözcüklerle,yüzde 70'inin beden diliyle olduğu söylenir. Bundan beden dilinin çok önemli olduğu gibi sonuç çıksa da aslında büyük yanılgıdır" diye konuştu.

"İletişimi destekleyen beden değil, duygularımızdır. Sözümüz her zaman daha kesindir. Konuşma olmazsa karşımızdakiyle ilgili hiç bir şeyi anlayamayız, bilemeyiz, sadece kendimizce yorum yaparız" diyen Özturan, şöyle devam etti:

"Herkesin baktığı pencere farklı olduğu için çoğu zaman yanılgıya düşeriz.Çünkü bu kendi kendimize kurduğumuz tek taraflı bir iletişimdir. Oysaki iletişim hiçbir zaman tek taraflı olmaz. Duygular önemlidir, onları küçümsemek veya hafife almak sadece ilişkiyibozacağı gibi iletişimde olacak iki kişi arasına da mesafe koyar. Kendimizi ifade etmek,karşımızdakini anlamak için konuşuruz.

Konuşmak gibi bir fırsatımız olmadığında, kendimizi kötü ve yalnız hissederiz. Çünkü duygu ve düşünceleri anlatmaya ve anlayabilmeye herkesin ihtiyacı vardır.Duygularımızı ifade etmeye çalıştığımızdazaman zaman farkında olmadan yanlış anlaşılabilir ya da ya da yanlış anlayabiliriz. Konuşmanın bir diğer gerekliliği kadın - erkek arasındaki ilişkilerde ortaya çıkıyor."

Özturan, kadın ve erkeklerin davranış dilinin çoğu zaman farklı olduğu için, karşılıklı konuşarak anlaşabilmelerinin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

EMPATİ KURULMALI

Empatiyi "karşı tarafı anlamak ve kendini karşındakinin yerine koymak" olarak tanımlayan Özturan, "Eğer karşımızdakinin duygularını anlamak istiyorsak empatikurmak son derece önemli ve gereklidir.Karşımızdakini anlamamız, karşımızdakine olduğu kadar, bize de fayda sağlar. Eğer karşımızdakini anlamıyorsak, biz de kendimizi "o kişiye" anlatamayız. Onun zihnininnasıl çalıştığını, nasıl algıladığını anlayamayız" İfadelerini kullandı.

"Yaşadığımız bir olay karşısında, hissettiklerimizi anlatmadan karşımızdakilerden anlamalarını bekleriz. Halbuki biz anlatmadığımız sürece karşımızdakiler ne yaşadığımızı tam olarak bilemedikleri gibi, sadece kendi görüş ve düşüncelerine göre değerlendirme yaparlar" diyen Özturan, duyguları bastırmak yerine anlatmayı tercih etmenin bireyi insanların daha kolay ve daha iyi anlamalarını sağlayacağını, bunun da kendimizi daha özel hissetmemize neden olacağının altını çizdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim