• BIST 9524.59
  • Altın 2488.992
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6547
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

İleri yaştaki erkeklerdeki uyku apnesine dikkat

İleri yaştaki erkeklerdeki uyku apnesine dikkat
Uyku esnasındaki solunum bozukluklarıyla ilgili birçok hastalıkların teşhis ve tedavisi amacıyla Uşak'da uyku bozuklukları Laboratuarı açıldı

Uşak Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği bünyesinde 3 yataklı toplam 6 odadan oluşan Uyku Bozuklukları Laboratuvarı en son teknolojik cihazlar ile donatılarak hastaların konforu için tüm detaylar düşünülerek tasarlanmış. Odalar 24 saat kamera ile izlenerek sistem odasından hastaya ait tüm bulgular takip edilebilmekte. Ayrıca her odada da banyo, tuvalet, TV sistemi ile internet erişimi gibi tedaylar da bulunmakta.

Konuyla illgili açıklama yapan Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yalçın Atlı, Uşaklı hastaların il dışına gitmemesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını dile getirerek; “Uyku laboratuvarı hizmetini almak içinde birçok Uşak’lı hastalarımızın başka illere gitmek zorunda kaldığını biliyoruz. İnşallah bundan sonra bu hizmeti devlet hastanemizde verebileceğiz.” dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Seval Acar sorumluluğunda açılan Uyku laboratuarı ile ilgili olarak Dr. Acar şunları belirtti; “Uykudaki solunum bozuklukları sık görülen bir durumdur. En çok karşılaştığımız durum ise uyku apnesidir. Yapılan çalışmalar, yetişkinlerin yüzde 2 ila 5'inin uyku apnesi olduğunu gösteriyor. Uyku apnesi hastaların nefesleri uyku sırasında 10-30 saniye süre ile durur. Nefesteki bu kısa kesilmeler, her gece 400 kereye kadar ulaşabilir. Uyku apneli hastalar, uyku sırasında yeterince oksijen alamaz. Uyku apnesinin nedeni, uyku sırasında üst solunum yolunda tam veya tam olmayan bir tıkanmanın gelişmesidir. Bunun nedenleri şişmanlık, büyük bademcikler, büyük dil, burun kemiği eğriliği ve çene anormallikleri olabilir." dedi.

Bu hastalığın ileri yaşlardaki şişman erkeklerde yoğun olduğunu kaydeden Dr. Acar, hastalığın belirtileri ve tedavisiyle ilgili olarak da şunları kaydetti: "Alkol, sigara ve bazı ilaçlar bu riski artırabilir. Uyku apnesinin en önemli belirtileri, işte, araba kullanırken veya konuşurken uykuya dalma, ayrıca uykuda iken nefesin daralmasıdır. Bazen bunu ilk kez yatak arkadaşları fark edebilir. Uyku apnesinin erken tanı ve tedavisi önemlidir. Çünkü uyku apneli hastalar, sistemik hipertansiyon, miyokard enfarktüsü, beyin kanaması, kalp yetmezliği ve direksiyon başında uyumaları sonucu gelişen trafik kazaları açısından risk altındadır. Yapılan çalışmalarda ağır uyku apnesi olan hastaların trafik kazası açısından diğer sağlıklı kişilere göre 2-7 kat daha fazla risk altında olduğu gözlenmiştir. İşte bu hastalığın tanısını, Göğüs Hastalıkları Polikliniğimizde oluşturduğumuz laboratuvardaki polisomnografi cihazı ile bir gecelik kayıt ile öğrenebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

İŞTE UYKU LABORATUVARINA BAŞVURMANIZ İÇİN BAZI BELİRTİLER

Gece ağzınız açık uyuduğunuz, horladığınız ve zaman zaman soluğunuzun durduğu söyleniyorsa,

Sabahları yorgun, baş-boğaz ağrısı ya da ağız kuruluğuyla uyanıyorsanız,
Sıklıkla omuz ve sırt tutulması problemleriniz oluyorsa,
Sabahları ter içerisinde uyanıyorsanız,
İşte, okulda veya trafikte konsantrasyon eksikliği yaşıyorsanız, uykunuz geliyor ve sürekli esniyorsanız,
Mide yanmalarınız ve ekşimeleriniz oluyorsa,
Tansiyonunuzda artma oluyor ve tedaviye direnç gösteriyorsa,
Kalp çarpıntınız varsa ve giderek kilo alıyorsanız,
Kendinizi mutsuz ve çevrenizden soyutlanmış hissediyorsanız,
Cinsel yaşam kalitenizde düşme varsa,
Çocuğunuz altını ıslatıyorsa.
Dr. Seval Acar son olarak: “Kendinizde bu belirtileri gözlemliyorsanız Uşak Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğimize veya Uyku Bozuklukları laboratuarı hizmeti veren yerlere başvurarak, uzmanların gözetiminde laboratuardaki polisomnografi cihazı ile bir gecelik kayıt ile öğrenebilir ve tedavi olabilirsiniz.” dedi.

Etiketler: , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim