• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

İKÜ’de, Göç Mağduru Çocukların Geleceği Tartışılıyor

İKÜ’de, Göç Mağduru Çocukların Geleceği Tartışılıyor
İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi, düzenlediği "Göç, Çocuk ve Eğitim" başlıklı sempozyumla zorunlu göçe maruz kalan çocukların içinde...

İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi, düzenlediği "Göç, Çocuk ve Eğitim" başlıklı sempozyumla zorunlu göçe maruz kalan çocukların içinde bulunduğu durumu masaya yatırıyor.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü, göç olgusuyla tanışmak zorunda kalan "çocukların" içinde bulunduğu durumu görünür kılmak, tartışmak ve öneri geliştirmek amacıyla çocuklarla ilgili çalışma yürüten STK ve bilim insanlarının da bir araya geldiği "Göç, Çocuk ve Eğitim" başlıklı bir sempozyum düzenliyor.

UNICEF Türkiye Eğitim Birimi Bölüm Başkanı Chiharu Kondo'nun da ana konuşmacı olarak yer alacağı sempozyum, İKÜ Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi'nde 22 Mart Salı günü 10.00-16.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Katılımın herkese açık ve ücretsiz olduğu sempozyumun, uzun vadede çalıştay ve kongrelere de öncülük etmesi bekleniyor.

"DÜNYADA GÖÇ EDEN 36.4 MİLYON İNSANIN YARISINI ÇOCUKLAR OLUŞTURUYOR"

Söz konusu organizasyonla ilgili bilgi veren İKÜ Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Toran, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin güncel verilerine göre dünyada göç eden 36.4 milyon insanın yarısını teşkil eden 18 milyonu yalnızca çocukların oluşturduğuna dikkat çekerek "Göç olgusunun meydana getirdiği olumsuzluklardan her yaştaki insan etkileniyor. Ancak, göçün yıkıcı etkileri en çok çocuklar üzerinde hissediliyor. Göçe maruz kalan çocuklar, temel ihtiyaçları olan barınma, sağlık ve beslenmenin yanı sıra diğer bir temel insan hakkı olan eğitim fırsatlarından da mahrum kalıyorlar. Göç mağduru çocukların eğitim sürecine dâhil edilmeleri, normal çocuklardan çok farklı ve çok daha kritik. Özellikle de erken çocukluk döneminde göçe maruz kalmış çocuklar üzerinde göçün etkileri daha yıkıcı olmakla beraber bu tür çocuklar, topluma ve öğretim ortamlarına uyumda ciddi sorunlar yaşıyorlar" dedi.

"GÖÇE MARUZ KALAN ÇOCUK, YENİ DÜNYADA HERKES İÇİN BİR YABANCIDIR"

Alışık olduğu toplumsal ve kültürel yapıdan tamamen kendisine yabancı, toplumsal ve kültürel bir yapıya doğru göç etmek zorunda kalan çocuğun, geldiği yenidünyada herkes için bir "yabancı" konumunda olduğunu işaret eden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Toran, göçe maruz kalan bu "yabancı" çocukların barınma, sağlık, beslenme gibi temel biyolojik ve fizyolojik ihtiyaçları giderildikten sonra onlara nitelikli bir eğitim ortamının sunulması gerektiğinin söyledi. Göçe maruz kalan her yaştaki çocuğun eğitim ortamından ne kadar ve nasıl yararlanması gerektiği sorununun hem ülkemizi hem de bütün dünyayı ilgilendirdiğinin de altını çizdi.

İKÜ’de, Göç Mağduru Çocukların Geleceği Tartışılıyor

İKÜ’de, Göç Mağduru Çocukların Geleceği Tartışılıyor

İKÜ’de, Göç Mağduru Çocukların Geleceği Tartışılıyor

İKÜ’de, Göç Mağduru Çocukların Geleceği Tartışılıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim