• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C

İktidar karşıtları Ukrayna Parlamentosu önünde eylem yaptı

İktidar karşıtları Ukrayna Parlamentosu önünde eylem yaptı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun, Başbakan Arseniy Yatsenük ve Başsavcı Viktor Şokin'i istifaya çağırması üzerine hükümet karşıtları,...

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko'nun, Başbakan Arseniy Yatsenük ve Başsavcı Viktor Şokin'i istifaya çağırması üzerine hükümet karşıtları, Ukrayna Parlamentosu önünde toplandı.

Ukrayna Parlamentosu'nda koalisyon hükümet için güven oylaması yapıldığı esnada dışarıda sayıları yer yer yaklaşık 5 bin kişiyi bulan grup, iktidar karşıtı eylem yaptı.

Başbakan Yatsenük'ün istifasını isteyen öğrenci ve emeklilerden oluşan gurupların yerini ilerleyen saatlerde ellerinde parti bayraklarıyla gelen milliyetçi, özgürlükçü partililer aldı.

Meclis önündeki eylemi nedeniyle kolluk kuvvetleri, parlamento çevresinde olağanüstü güvenlik önemleri aldı.

Parlamento önündeki eylemlere katılan Ruslan Çeh adlı bir vatandaş, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, "Dolar her gün artıyor ama aylığımız aynı kalıyor. Her şeyin fiyatı artıyor. Halk memnun değil. Reform sözü veriyorlar ama sadece emniyette reform yaptılar. İktidar göreve geleli bir buçuk yıl oldu, ortada hala vaat edilen reformlar yok. Beceremiyorsanız bırakın koltukları başkalarına mesela (eski Gürcistan Cumhurbaşkanı, Odesa Valisi Mihail) Saakaşvili gibi birisi ya da gençler gelsin. Biz Avrupa'yı istiyoruz. Avrupa değerlerine sahibiz." diye konuştu.

Özgürlük Partisi mensubu Ruslan Andriyko başka bir vatandaş ise "Benim aylığım 100 dolara tekabül ediyor. Ben bu parayla nasıl geçineyim? Ben bu nedenle buraya geldim. Sosyal problemlerimiz de var. Bizleri, hükümetin iyi bir şekilde çalışmaması, her alana yayınlan yolsuzluk ve doların artışı rahatsız ediyor. Fiyatlara her gün zam geliyor ama maaşlarımız artmıyor. Artık kamu hizmetlerini bile ödeyecek paramız yok. Bu nedenlerle Başbakan Arseniy Yatsenük'ün, İçişleri Bakanı Arsen Avakov ve Ukrayna Başsavcısı Viktor Şokin'in istifasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

'ASKERLER HÜKÜMETTE OLUMSUZ BAKIYOR'

Ülkenin doğusunda terörle mücadele operasyonlarından yeni dönen asker Yaroslav Lyutıy da açıklamasında, "Askerlerin büyük çoğunluğu hükümete olumsuz bakıyor. Biz iki yıldır Rusya'ya karşı savaşmamamıza rağmen hükümetimiz hala savunma ve diğer bazı alanlarda Rusya ile ilişkilerini sürdürüyor. Yolsuzluk had safhada, benim bulunduğum biriliğe ekipman alındı. Bir bakıyoruz satın alınan firma bir bakanın oğlunun firması. Biz cephede can derdindeyiz onlar ise mal derdinde." şeklinde konuştu.

Askerlik görevinin devam ettiğini belirten Lyutıy, tekrar çatışma hattına cepheye döneceğini söyledi.

YATSENÜK: ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK

İstifası istenen ve Ukrayna Parlamentosu'nda yapılan güven oylamasıyla görevinde kalan Başbakan Aresniy Yatsenük, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmasında ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Çok zorlu bir iktisadi, siyasi ve içtimai şartlarda göreve geldiğini belirten Yatsenük, hükümet olarak bütün kurumların ve kişilerin hoşnutsuzluklarından, memnuniyetsizliklerinden haberleri olduğunu belirtti.

Ülkelerindeki en büyük zorluğun istihdam sahası oluşturma, yoksulluk ve yolsuzluk olduğunu belirten Yatsenük, ülkeye yatırım çekmek için gayret sarf ettiklerini ifade etti.

Ukrayna ürünlerine yeni pazarlar açmak için Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması imzalandığını, Türkiye ile de serbest ticaret anlaşması görüşmelerine başlanacağına dikkat çeken Yatsenük, reform yapma ve yolsuzlukla mücadele etme vaadinde bulundu.

İktidar karşıtları Ukrayna Parlamentosu önünde eylem yaptı

İktidar karşıtları Ukrayna Parlamentosu önünde eylem yaptı

İktidar karşıtları Ukrayna Parlamentosu önünde eylem yaptı

İktidar karşıtları Ukrayna Parlamentosu önünde eylem yaptı

İktidar karşıtları Ukrayna Parlamentosu önünde eylem yaptı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim