• BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

İknici Umreye "540 dolar" harç tepkisi

İknici Umreye "540 dolar" harç tepkisi
Suudi Arabistan hükümetinin son üç yılda ikinci kez hac ve umre vazifesini gerçekleştirmek isteyenlerden 540 Dolar ek harç bedeli talep etmesi hem acenteleri...

Suudi Arabistan hükümetinin son üç yılda ikinci kez hac ve umre vazifesini gerçekleştirmek isteyenlerden 540 Dolar ek harç bedeli talep etmesi hem acenteleri hem de kutsal toprakların yolcularını mağdur etti. Kimisi pasaportunu iptal etti kimisi de hac ve umre ziyaretini gerçekleştirmekten vazgeçti. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) bünyesindeki acentelerin istatistiğine göre geçtimiz yıllarda 60 bin vize girişi yapılan rakam, bu yıl 6 bine düştü.

"Mısır ve Ürdün'den boykot kararı"

Umre ve hac vazifesini ikinci defa yapmak isteyenlerden Suudi Arabistan hükümetinin ek olarak 2 Bin Suudi Arabistan riyali ( 540 Amerikan Dolar) talep etmesi, Mısır ve Ürdün gibi Müslüman ülkeler tarafından boykotla karşılandı.

Yüzde 50 düşüş

Hac ve umre ziyaretlerinde ilk dört sırada yer alan Türkiye'de söz konusu duruma istenilen tepkinin yeterli oluşturulmadığına bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile hükümetin bir an önce konuya ilişkin çözüm önerisi oluşturması gerektiğini ifade eden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) Güney Marmara Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, maliyetin geri çekilmediği takdirde ciddi ekonomik sıkıntılara sebep olacağını söyledi. TURSAB Güney Marmara Bölgesel Yönetim Kurulu Başkanı Akkuş;" Şu anda yüzde 50'nin üzerinde kayıp var. İnsanlar eşiyle dostuyla tekrar gitmek istediğinde takıldıkları fazlalık maliyet yüzünden işlem yapmak istemiyorlar. Bizim seyahat acentelerimiz minimum maliyetle bin dolara götürdükleri kişiyi bin 500 dolara götürmek zorunda kalacağız" dedi. Akkuş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konuya ilişkin 26 Ekim Çarşamba günü bir açıklama yapacağını da öne sürdü.

Karşıt kampanya başlattılar

Acente yetkililerinden Şaban Bilgiç de son bir haftalık vize giriş istatistiklerini paylaştı: "Sezonun ilk açıldığında ilk gün neredeyse 50 bin 60 bin vize girerdi sisteme ve bir haftalık istatistiğe göre sisteme 6 bin 270 kişi giriş yaptı "dedi. Bilgiç ayrıca tepkilerini internet üzerinden açtıkları bir kampanya ile dile getirdiklerini söyleyerek; "Arabistan şu anda ciddi bir krizde ve krizin çıkış yolu olarak böyle bir uygulamayı tercih etmişler.Bunun tabi ki de sosyolojik ve ticari boyutları var. Bu umreciler oraya gittiği zaman orada bir alış veriş yapıyorlar. Birçok boyutu var bumun halk da bu uygulamadan memnun değil oradalar ve bir fiil uygulanmaya başlandı. Bu kampanya başlayalı 12 gün içerisinde 22 bin 99 destekçi var. Suudi Kralına hitaben bunun geri çekilmesi için bunu yaptık. Umreciler açısından etkisi daha büyük. Mesela benim Kabe mi 540 dolarla mı teste ediyorlar tepki gösterip kabul ediyorlar. Ya da bir kısmı gitmeyiz bu sene ne olacak evladım diyorlar. Şirket olarak da kayıt oranlarımız geçtiğimiz yıla oranla bu sene çok düşük,

Umre sezonu ilk açıldığında Türkiye'den ilk çıkışlar olurdu. Ama şuanda bu ilki bu sene yaşayamadık. Bir hafta oldu umre başlayalı 6 bin kişi. Bu rakamın 150 200 bin civarında olması gerekiyordu.

Geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan'da umre yapmaya sözleşme acente sayısı 236 ve bunun çalışanlarını da düşündüğünüz zaman ciddi krizler başlayacaktır" diye konuştu.

İknici Umreye "540 dolar" harç tepkisi

İknici Umreye "540 dolar" harç tepkisi

İknici Umreye "540 dolar" harç tepkisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim