• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

İkinci Uluslararası Bitlis Sempozyumu’nun Sonuç Bildirgesi Hazırlandı

İkinci Uluslararası Bitlis Sempozyumu’nun Sonuç Bildirgesi Hazırlandı
Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu tarafından Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen İkinci Uluslararası Bitlis Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi...

Bitlis Düşünce ve Akademik Çalışma Grubu tarafından Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen İkinci Uluslararası Bitlis Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi hazırlandı.

Yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 30 akademisyen ve araştırmacının bilimsel ve akademik çalışmalarının sunulduğu ve üç ayrı oturum olarak 26-27 Mart tarihleri arasında Tatvan Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen sempozyumun ardından hazırlanan sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı. Hazırlanan sonuç bildirgesiyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

"İkinci Uluslararası Bitlis Sempozyumu, Kürt toplumunda şehir ve şehirlileşmenin önemini ele aldı. Kürtlerin yeni bir şehirleşme imkan ve perspektiflerini konuştu. Şehrin ve yeni bir şehirleşme anlayışının Kürt siyasi, entelektüel ve kültürel yaşamı için yeni potansiyellerine değinerek, şehirli kültürün siyaset yaşamı üzerinde temel kurucu etkisinin olacağını ve sosyal yaşamımızın daha uygar esaslar üzerinde gelişmesi için fırsatları çıkaracağını ortaya koydu. Tebliğler ve tartışmalar medeniyetin sosyal imkânı olarak şehrin, farklılıkların diyalog, uzlaşma, karşılıklı hoşgörü içinde bir arada yaşamasının kültür ve yaşam tarzı olarak var olabileceğine işaret etti. Farklılıkları iletişimsel akıl, diyalog kültürü, eşitlik, kardeşlik ve özgürlük hukuku için bir imkana dönüştürebilecek ileri sosyal yaşam mekanı olarak şehir üzerine çalışmaların geliştirilmesi gerektiğine değindi. Kürtlerin temel sorunlarının kültür, kimlik, dil, edebiyat, bilim, modern yaşam, siyasi rasyonalizmin yeni bir şehir ve şehirlileşme kültürü ve mantalitesi ile aşılabileceği yönünde düşünce ve yaklaşımlar ortaya konuldu. Uluslararası Bitlis Sempozyumu, şehri konuşmanın önemini gösterdi. Katılımcılar bu çalışmanın başka şehir ve yerlerde devam ettirilmesi yönünde ortak görüşe vardılar. Bitlis Sempozyumu; Kürt siyaset, entelektüel kesimi ve toplumunun şehri ve şehirlileşmeyi konuşmak için bir başlangıç olarak saymaktadır. İkinci Uluslararası Bitlis Sempozyumu, Üçüncü Uluslararası Bitlis Sempozyumu'nun konusunu "Kürt şehirlerinde dil, eğitim ve öğrenim ve üniversiteler sorunu" olarak belirler ve sempozyumun Bitlis'te toplanma tarihini ağustos ayı olarak tespit eder. Ayrıca, Bitlis şehrinin konuştukça ortaya çıkan önemi ve anlamı üzerine ayrı bir konferansı yakın tarih içinde yapılması için karar alır. İkinci Uluslararası Bitlis Sempozyumu'na sunulan tebliğler "İkinci Sempozyum" kitabı adı altında kitaplaştırılacaktır."

İkinci Uluslararası Bitlis Sempozyumu’nun Sonuç Bildirgesi Hazırlandı

İkinci Uluslararası Bitlis Sempozyumu’nun Sonuç Bildirgesi Hazırlandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim