• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

İkinci El Araç Piyasasında Hem Satışlar Hem Fiyatlar Yükselişte

İkinci El Araç Piyasasında Hem Satışlar Hem Fiyatlar Yükselişte
Sıfır araç satışları yılbaşında arttırılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)’ye yapılan zamla beraber hızla düşüşe geçerken bu durum sürücülerin, yüzünü ikinci el piyasasına dönmesine neden oldu.

Ancak artan ilgi, ikinci el piyasasında satışların ve fiyatların birlikte yükselmesiyle sonuçlandı.

İkinci el araç piyasası 2017 yılının Ocak-Mayıs ayları arasındaki satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,4 oranında arttırdı. 2 milyon 87 bin 708 araç satışının gerçekleştiği ikinci el piyasasına karşılık, sıfır araç satışları %9 oranında düşüş kaydetti.

Mepa Otomotiv Genel Müdürü Aysun Özülkü durumu değerlendirdi ve "İkinci el piyasasına baktığımız zaman önceki yıllara göre büyük bir hareketlilik görüyoruz. ÖTV zammına bağlı olarak bu durum şaşırtıcı değil. Diğer taraftan ikinci el araç piyasasında bahardan bu yana yüzde 10-15'lik fiyat artışı söz konusu. Sıfır araçların fiyatlarında bir düşüş yaşanırsa bu düşüş muhakkak ikinci el araçlara da yansır. Sıfır araçta yeni kur ve ÖTV farkı ile birlikte fiyatlar gerilemez, yükselir. Araba alacaklar için, beklemek riskli olabilir. İkinci el araç satın almak için şu an en uygun zaman" diye konuştu.

Artan satışlar alıcıları daha dikkatli olmak zorunda bırakıyor

İkinci el araç satışında kurumsal bir firmayı tercih etmek, özellikle böyle yoğun dönemlerde çok daha önemli hale geliyor. Bilinmeyen aracılardan alışveriş yapılmaması ve bilirkişi raporlarının alınması gerekiyor. Özellikle hareketin fazla olduğu dönemde, daha rahat davranan dolandırıcılar ve özensiz satış yapanların sayısı da artıyor.

Mepa Otomotiv Genel Müdürü Aysun Özülkü, ikinci araç satın almak isteyenlere şöyle tavsiyelerde bulunuyor; “Vatandaşlarımız aracı kontrollerini yaptırmadan almasınlar. Tanınan, bilinen yerden araç alın ve mutlaka aldığınız aracı teknik servise ya da güvenilir bir ekspere gösterin. İkinci el araç satın alırken bilirkişilere göstermek çok önemli. Ne kadar deneyimli olursanız olun gözünüzden kaçan herhangi bir sorun veya eksik belge daha sonra beklenmedik masraflara yol açabilir.”

Bu dönemde özellikle değişen ve kilometre konusunda dolandırıcılığa karşı alıcıların gözünü dört açması gerektiğini hatırlatan Özülkü şöyle devam etti; ”Fiyatı yükseltmek için aracın kilometresini düşürmek son derece yaygın hale geldi.”

Kaynak: http://www.mepaikinciel.com/blog-detail?Hedef=27

 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim