• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

İki muzla Süpermen olun!

İki muzla Süpermen olun!
Muzun faydaları saymakla bitmez.

Muz, üç doğal şeker sakaroz, meyve şekeri(früktoz) ve glikozu içinde barındırıyor. Bir muz, anlık ve sürekli enerji veriyor. Araştırmalara göre 2 muz yenildiği takdirde 90 dakikalık yorucu bir antrenmana yetecek kadar enerji desteği sağlıyor.

Çoğu atletin de favori meyvesinin muz olmasına şaşırmamak lazım.Ancak muzun tek yararı enerji vermesi değil, araştırmalar 13 farklı alanda yararı olduğunu gösteriyor:

1. DepresyonMIND adlı insan ruh sağlığı üzerine çalışan sivil toplum örgütünün İngiltere’de yaptığı araştırmaya göre depresyonda olan hastaların muz yedikten sonra daha iyi hissettikleri ortaya çıkmış. Bunun sebebi ise muzun “triptofan” içeriyor olması. “Triptofan”, proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri ve rahatlamayı sağlayan serotoninin üretilmesini sağlıyor.

2. Adet BelirtileriMuzun içindeki B6 vitamini kandaki glikoz seviyesinin düzelmesini sağlıyor böylece özellikle duygusal belirtilerin azalmasına yardımcı oluyor.

3. Kansızlıkİçeriğindeki yüksek demir sayesinde kansızlığın giderilmesinde etkili olan hemoglobinin üretilmesine katkıda bulunuyor.

4. Kan BasıncıPotasyum açısından zengin ve tuz açısından fakir olması sebebiyle kan basıncını düşürmeye yarıyor. Amerikan Yiyecek ve İlaç İdaresi muz endüstrisine, muzun kan basıncı ve felci engellediği yönünde iddialarda bulunmalarına izin vermiş.

5. Beyinİngiltere’deki bir okulda 200 öğrencinin bir yıl içerisindeki sınav dönemleri boyunca öğünlerde muz yemeleri sağlanmış. Sınavlar sonrası yapılan incelemeler muzun göz bebeklerini uyarıp öğrencilerin daha iyi öğrenmelerini sağladığını göstermiş.

6. KabızlıkLif bakımından zengin olması sebebiyle laksatiflere gerek duymadan bağırsak hareketlerini normalleştiriyor.

7. Akşamdan kalmakAkşamdan kalma durumunu en hızlı iyileştiren kürlerden biri de ballı ve muzlu süt. Vücudun tekrardan su kazanmasına yardımcı oluyor.

8. Mide ekşimesiMuz, vücutta doğal bir antiasit etkisi yarattığı için mideyi de rahatlatıyor.

9. Sabah bulantısıYemek aralarında muz yemek kan şekeri düzeyini yükselmesin yardımcı olup sabah bulantılarını engelliyor.

10. Sinek ısırığıSinek ısırıklarının sebep olduğu sislik ve kaşıntıya karşı bir çok insan muz kabuğu sürmenin şaşırtıcı derecede etkili olduğunu söylüyor.

11. Sinir sistemiMuz, B vitamini açısından zengin bir meyve ve bu vitamin de sinir sisteminin sakinleşmesini sağlıyor.

12. ÜlserMuzun yumuşak dokusu ve yapısı ülser gibi hastalıklarda tercih edilmesini sağlıyor. Ayni zamanda fazla asidi nötralize ederek ve mideyi sararak tahriş olmasını engelliyor.

13. Vücut sıcaklığıBir çok kültürde muz serinletici bir meyve olarak kabul edilmiş öyle ki Tayland’da bebek bekleyen annelerin muz yiyerek doğacak çocuklarının vücut sıcaklıklarını düşürdüğü söyleniyor.

Ve son olarak bir ekleme daha yapalım: Muz, elma ile karşılaştırıldığında 2 kat daha fazla karbonhidrat, 3 kat daha fazla fosfor, 5 kat daha fazla A vitamini ile demir içeriyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim