• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

IKBY'den müthiş iddia!

IKBY'den müthiş iddia!
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Şerko Cevdet, terör örgütü PKK'nın Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına yönelik saldırısının Rusya ile Türkiye arasındaki rekabetten kaynaklandığını iddia etti.

IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Cevdet, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Terör örgütü PKK'nın doğalgaz ihracına yönelik tehditlerinin Rusya ile Türkiye arasındaki rekabetten kaynaklandığını öne süren Cevdet, "PKK'nın Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına yönelik saldırısı ve doğalgaz ihracına ilişkin tehditleri, Rusya ile Türkiye arasındaki rekabetle bağlantılıdır. Kürdistan bölgesi de bu sahaya girdiği için direkt hedef olmuştur" dedi.

"Kürdistan bölgesinin ulusal gelirine yönelik müdahale kırmızı çizgimizdir" diyen Cevdet, "Bu saldırılar ve tehditler, Türkiye ile Kürdistan bölgesinin petrol ve doğalgaz alanındaki atılımlarına yöneliktir. Kürdistan bölgesi bu rekabette başat rol oynamaktadır. Çünkü, zengin petrol ve doğalgaz rezervlerine sahiptir. Petrolü satamazsak ekonomik zararımız çok büyük olur" diye konuştu.

Cevdet, IKBY'nin Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine doğalgaz temin edebileceğini hatırlatarak, "Kürdistan bölgesi, Türkiye kanalıyla AB ülkelerine doğalgaz temin edebilir. Bunun yanında Türkiye de Kürdistan doğalgazıyla 2023 hedeflerine doğru stratejik bir hamlede bulunmak istiyor. Bu da uluslararası arenada Rusya'nın siyasi ve ekonomik gücünü etkiliyor" görüşünü dile getirdi.

"PKK'nın düzenlediği bu saldırı yalnızca Türkiye'ye değil IKBY'ye de yönelik"

Maliye Komisyonu Başkan Yardımcısı Goran Milletvekili Ali Heme Salih de Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına yönelik saldırının "Ekonomisi olgunlaşmamış Kürdistan bölgesine yönelik büyük bir darbe" olduğunu ifade etti.

Yönetimin enerji politikasını eleştirdiklerini ancak petrol boru hattına yapılan saldırıya da göz yummayacaklarını vurgulayan Salih, "Kürdistan bölgesinin enerji politikasını eleştiriyoruz. Milyon dolarlık yolsuzluklara karşı çıkıyoruz. Fakat bu eleştiriler bizi saldırının Kürdistan ekonomisine büyük bir darbe vurduğunu söylemekten alıkoyamaz. Bu saldırı, Kürdistan'daki birkaç yöneticiye değil milletimizin geleceğine yöneliktir" değerlendirmesinde bulundu.

"PKK'nın düzenlediği bu saldırı yalnızca Türkiye'ye değil IKBY'ye de yönelik" diyen Salih, "PKK, bu tür eylemlerden uzak dursun. Program ve ajandasına da Kürdistan enerjisine yönelik saldırıları eklemesin" ifadelerini kullandı.

IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Kerkük-Yumurtalık boru hattına Şanlıurfa il sınırları içinde salı günü yapılan saldırı nedeniyle çarşamba günü itibarıyla, Türkiye'ye petrol sevkiyatının durduğunu bildirmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim