• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

İhsanoğlu: Aday olduktan sonra tehditler aldım

İhsanoğlu: Aday olduktan sonra tehditler aldım
CHP ve MHP'nin ortak çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu aday olduktan sonra tehdit edildiğini açıkladı.

CHP ve MHP'nin cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği, DSP, DP ve BTP'nin desteklediği Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu Bugün TV'de Tarık Torus'un sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, adaylığının ilanın ardından tehditler almaya başladığını söyledi. İhsanoğlu, "Tehditler ve iftiralar oldu ben bunları Allah'a havele ediyorum. provakosyanlar da başladı" diye konuştu.

İhsanoğlu, İstanbul Eyüpte katıldığı iftar programında yaşanan olayla ilgili olarak ihsanoğlu, "Kadere inanırım hiçkimse değiştiremez. Ecel gelince Allah ne yazdıysa ol olur. Bu teklifi kabul ettiğimden günden sonra tehditler ve iftiralar oldu ben bunları Allah'a havele ediyorum. Provakosyanlarda başladı. Caferi cemaane atılan molotoplar korkunç bir şeydir, bir kesimin camiisi hedef alınmışsa caferi sunni catışması başlatılmak isteniyorsa biz bunun karşısındayız. Provakasyonları yapanlar hemen yakalanmalıdırlar. diye konuştu.

İhsanoğlu'nun konuşmasından satır başları:

'GAZZE'YE DEFALARCA GİTTİM'

Gazze İsrail saldırıları konusunda İhsanoğlu, Türkiye tarafsız olmalı mı, israil ile arasında mesafe varmı? Filistin sorunu siyasal islamı zehirler mi? gibi sorulara cevap verdi. başbakanın "Gazze hadisesini şiddetle kınadım. Orantısız şiddetin sivillere yönelik olmasını kınadım. söylemediğim yapmadığım şeyler iftiralar bana atfediliyor. Filistin davasından çok yakından ilgilendim. Yaptığım hizmetler Filistinliler tarafından desteklendi. Hamas ve El Fetih arasındaki ilk ateşkesi ben sağladım. Gazze'ye defalarca gittim. Milli mutabakatın sağlandığı gün Gazze'ye giden tek yabancı bendim. Boş vaadlerle, sloganlarla, edebiyatla gitmedim. Ateşkesle gittim insanı yardımla gittim. Abbas ve Filistin hükümeti en yüksek nişanı bana verdi. Türkiye'de başka bir vatandaşa verilmedi.

'İSRAİL'LE RESMİ MÜNASEBETE GİRMEDİM'

Tafarsız olmak meselesi arap kavgası içindir. Ben İsrail'le resmi münasebete girmedim, girenler konuşsun. Fetih ve Hamas her zaman beni takdir etmiştir. Halkın itibarı var. Filistinin takdiri var. Ben polimik sevmiyorum, gerçekleri anlatıyorum. İftira edenler delillerini ortaya koysun.

Çatı aday teklifi kimden geldi?

İki taraftan geldi. Temaslar vardı. Vatani bir görev olarak kabul etmek durumundaydım. Vatan hizmetten kaçamazdım. Kemal Derviş'i tanırım o teklif etmedi. Aydın doğanı tanırım. 2007 yılından kalan bir hikaye. Medya sahibinin cumhurbaşkanı teklif etme yetkisi yoktur.

Yafta taşımaktan hoşlanmıyorum. ideolojik tanımlamalar bana göre değil. muslüman türk ailesinden doğdum. İnançlı bir insanım. Muhafazakar ve demokratım. Anayasal niteliklere sahibim. İstanbulun tadını çıkarmaya geldim dedim. Yeni bir görev beklentim yoktu. Diplomatım bu konuda bir takım teklifler geldi. Akademik ve uluslararası kuruluşlardan. Son yaptığım basın toplantısında İstanbu'lun tadını çıkarmak istediğimi söyledim.

'BAŞBAKAN'IN MALINDA GÖZÜM YOK'

Malvarlığı ile ilgili olarak: Allah'ın bildiğini kuldan neden saklayayım. Helal para ile kazandım. Başbakanın malvarlığında hiç evi yok görünüyor yorumlarına: "Başkalarının malında gözüm yok."

Adil bir yarış konusunda Başbakan Tokat'ta büyük bir miting yaptılar bütün kanallarda yayınlandı. Ben ve Selahatin Bey'le ilgili yayınlar bir dakika yada sıfır dakika yayınlandı. Seçim süresi iki aya sıkıştırılmış hale getirildi. Kırk günlük bir propaganda hakkı getiriliyor. Kişi başı 9 bin tl bağış yapılabiliyor. Gönüllü katkılarla kampanya yürütülüyor. Elimi cebime elbette attım. Kampanyaya para akmaması elbette sorun. O zamanda birileri mağdur rolünde oluyor. Bizim arkamızda AK Partilli sağduyulu dindar muhafazakarların olduğunu biliyoruz.

Kamuoyu araştırmalarında sıralama tahmini nedir?

Kimse ayranına ekşi demez. Bu araştırmalar daha kampanya başlamadan yapılmıştır. Tanıtım kampanyaları başlamadan başbakan yaptığı faaliyetlerle kazanmış olduğu büyük bir popüterlikle başladı, tabi arada fark olacaktır. Başbakan olarak yaptıklarını değil cumhurbaşkanı olarak yapacaklarını anlatması önemli olacaktır. İlan edilen rakamlar sıfırken böyleyse, maraton başlayınca daha iyi noktaya geliriz.

CHP içindeki aykırı sesler?

Halk partisi içerisindeki bu gurup hassasiyetleri olan bir gurp, bunun farkında olarak fikirlerimizi açıkladık. Bu hassasiyet giderildi. Bizim beraber aynı secdeye başkoyduğumuz kardeşlerimiz bizi gambazlamaya başladı. Bunlar eğlenceli şeyler. Bu gambazlıklar işe yaramadı o kitlenin büyük bir kısmının sorularına cevap verildi. Temasta bulunduk. O sesler artık tatmin oldu. Parti içinde konsolidasyon sağlandı.

Cumhurbaşkanının eleştirilen yasaları onaylaması ile ilgili olarak neler söyleyeceksiniz?

Cumhurbaşkanlığı otomatik onay ve veto makamı değildir. Milletten aldığı güçle milletin arzu ve tevecühleri ile anayasa ve uluslararası hukukunu gözetecek makamdır. Cumhurbaşkanı ve danışmanları meclisin gözünden kaçan konuları kaçırmamalı.

İcra makamı, yetki ve görevleri devletin başı milletin ve cumhuriyetin bütünlüğünnü temsilcisidir ve devlet kurumlarını düzgün birşekilde işlemesini gözetir. İcranın başı başbakanlıktır. Devletin başına saksı vazo secmiyoruz çıkışı "Türkiye'de bu sistem cumhuriyetle başlamadı saltanat döneminde kanuni esasiye icra yetkisini sadrazama vermiştir. Padişahdaki yetkiler. Cumhuriyetle beraber devam etmiştir. Bu iyi birşeydir. Bütçe, hükümet programın onaylanması bunlar mecliste olan şeylerdir.

YETKİ TARTIŞMASI KRİZ OLUŞTURUR

İhsanoğlu, Başbakanın "Devletin başına saksı, vazo secmiyoruz" çıkışına ise, icra makamının başbakanlık olduğunu söyledi. Padişahın icra yetkisini bile sadrazama verdiğini hatırlatan ihsanoğlu şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı yol gösterir yol yapmaz. Yolu hükümet yapar. Cumhurbaşkanı halkın arzularına tercüman olur, bunları hükümete aktarır. Cumhurbaşkanı ile başbakan arasında yetki tartışması olursa kriz olur. Böyle şeylere girmek zararlı olur."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim