• BIST 9530.47
  • Altın 2472.853
  • Dolar 32.4753
  • Euro 34.7522
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

İhracatlık Erkenci Kirazı Dolu Afeti Vurdu

İhracatlık Erkenci Kirazı Dolu Afeti Vurdu
Mersin'in Erdemli ilçesinde, yaklaşık 2 saat etkili olan yoğun dolu yağışı ihracatlık erkenci kirazı vurdu.

Mersin'in Erdemli ilçesinde, yaklaşık 2 saat etkili olan yoğun dolu yağışı ihracatlık erkenci kirazı vurdu. Bazı bahçelerde yüzde 90 oranında zarar tespit edilirken, yoğun doludan seralar da tahrip oldu.

Erdemli'ye bağlı Fakılı, Koramşalı, Çerçili, Dağlı ve çevredeki yüksek rakımlı mahallelerde yaklaşık 2 saat aralıksız dolu yağışı meydana geldi. Dolu, açıkta yetiştirilen başta ihracatlık erkenci kiraz olmak üzere, elma, erik ve şeftali ağaçlarının meyvelerine zarar verirken, saralarda da hasara yol açtı.

Hasar tespiti için bölgede incelemelerini sürdüren Erdemli Ziraat Odası Meclis Başkanı Ahmet Çalışkaner, "Bir gün geçmesine rağmen bahçeleri gezdik, tespitlerde bulunduk. Dolunun hala niteliğini kaybetmeden durduğunu gördük. Seralarda da büyük ölçüde hasar var" dedi.

Erkenci ürünlerin tahribat gördüğünü ifade eden Çalışkaner, "Özellikle erkenci kiraz, ceviz, erik, hemen hemen yüzde 90 civarında tahribat görmüştür. Bütün çiftçilerimize geçmiş olsun diliyorum. Çiftçilerimize her zaman öneriyoruz; "sigorta', "sigorta" diyoruz. Zaten devletimiz bunun yarısını karşılıyor. Kendileri çok az bir miktar ödüyor. Çok geçmiş olsun diyorum" şeklinde konuştu.

Koramşalı Muhtarı İlyas Gök ise, "2 saat çok şiddetli bir dolu oldu. Köylünün ekonomik olarak ne kadar bahçesi varsa hepsi büyük ölçüde zarar gördü. Çiftçimizin şu anda hiçbir şeyi kalmadı. Mağdur durumdayız, yapacak hiçbir şeyimiz yok. Bizim bölgemiz erkenci turfanda kiraz bölgesi. Bu bölgede ilk kiraz bizde çıkardı. Şu anda turfanda kirazımız da kalmadı. Şeftali ve erik hiçbir şey kalmadı" diye konuştu.

Fakılı Mahallesi'nde zararı yerinde inceleyen Erdemli Ziraat Odası Başkan vekili Soner Yılmaz da, "Afetten zarar gören çiftçilerimizin yanındayız, zarar tespiti yapıyoruz. Gördüğümüz kadarıyla erkenci kiraz çeşitlerinde yüzde 90'a varan aşırı bir zarar var" dedi.

Fakılı Muhtarı İsmail Şen ise, "Kirazlarımız adeta yok hükmündedir. Devletimizin bize yardım elini uzatacağından eminiz. Bahçesini daha önceden sigorta yaptıran arkadaşlarımız hasar tespitiyle karşılığını alacaklardır" diye konuştu.

Köylülerden Güllü Şen ise "Güzel kirazımız oldu diye seviniyorduk. Birden dolu yağınca üzüldük. Çok fena yağdı meyvelerimiz parçalandı. Yaprakları bile kalmadı. Kirazlarımız, eriklerimiz, şeftalilerimiz hepsi parçalandı" dedi.

İlçede dolu afeti yaşayan mahallelerde oluşan kesin hasarın belirlenmesi için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Erdemli Ziraat Odası ekipleri tarafından hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor.

İhracatlık Erkenci Kirazı Dolu Afeti Vurdu

İhracatlık Erkenci Kirazı Dolu Afeti Vurdu

İhracatlık Erkenci Kirazı Dolu Afeti Vurdu

İhracatlık Erkenci Kirazı Dolu Afeti Vurdu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim