• BIST 9079.97
  • Altın 2301.842
  • Dolar 32.3299
  • Euro 35.1048
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

İhracat yapamayan firmalar süt fiyatını 5 kuruş düşürdü, üretici tepkili

İhracat yapamayan firmalar süt fiyatını 5 kuruş düşürdü, üretici tepkili
Çevre ülkelerle yaşanan sorunlar sebebiyle süt ihracatı azalan firmalar, zararı üreticiye yansıttı.

Çevre ülkelerle yaşanan sorunlar sebebiyle süt ihracatı azalan firmalar, zararı üreticiye yansıttı. Çiğ süt fiyatı 5 kuruş düşürüldü. 2,5 yıldır bir lira 15 kuruşa süt satan üreticiler, zam beklerken fiyat düşürülmesiyle karşı karşıya kaldı.

Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Gürsel Arslan, firmaların süt fazlası iddiasıyla fiyatları düşürdüğünü söyledi. 2,5 yıldır bir lira 15 kuruştan sattıkları süt fiyatının 5 kuruş düşürüldüğünü vurgulayan Arslan, üreticinin sıkıntıda olduğunu kaydetti.

"KDV İNDİRİMİNE SEVİNDİK AMA ZARARI OLDU, SÜT FİYATI DÜŞTÜ"

Gübre ve yemde yapılan KDV indirimi nedeniyle başta heyecanlandıklarını belirten Arslan, "Yemde bir hafta 10 gün içinde fiyatlar yine eski yerine geldi. Gübre yine aynı oldu. KDV yüzde 18'den bire çekildi. Ama gübre almaya gittiğimizde "gübre yok" dediler. Bir hafta sonra onun da fiyatı eski oranına getirildi. Açıkçası biz faydalanamadık bundan. Keşke KDV düşmeseydi. Çünkü KDV düşmeden önce bizim taban fiyatımız 1 lira 15 kuruştu, şimdi 5 kuruş aşağı düştü. Biz bundan zarar görmüş olduk. Yani sanayici zarar ediyoruz diyerek indirime gidiyor, e biz de zarar ediyoruz. Nasıl yapacağız." dedi.

"VATANDAŞA NASIL UCUZ SÜT ET VERELİM?"

Bu şartlarda tüketiciye ucuz süt yada et sunma imkanları bulunmadığını kaydeden Karacabey Süt Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Etin pahalı olduğunu söylüyorlar. Karkas fiyatı 28 liraya çıktı, kıyma 38-40 lira. Karkas fiyatı 23 liraya çıktı, kıyma yine 38-40 lira. Biz üretici olarak tüketiciye nasıl ucuz et yada süt yedireceğiz. Sıkıştıkları zaman dışarıdan hayvan getiriyorlar, o zaman yem de dışarıdan gelsin. Ucuz gelsin, biz de ucuz süt verelim insanlarımıza. Hayvan başına 300 lira destek verilecek dendi, biz de yatırım yaptık ama bu yıl elimize dana başına 130 lira geçti. Nasıl olacak şimdi bu?"

Sütün elde kalma durumunun şimdilik olmadığını ifade eden Gürsel Arslan, "Firmalar alıyor ama 5 kuruş düşük alıyor. 2,5 yıldan beri zaten fiyatlar aynıydı. Şimdi elektriğe zam geldi, başka şeylere zam geldi, ödediğimiz Bağ-Kur'a bile yüzde 35 zam geldi. Bizim zam yapma, fiyat belirleme gibi bir durumumuz yok. Ama sanayici öyle değil. Sanayici, sütün fiyatını düşürüyor, işçinin maaşına zam yapmıyor, KDV diyor, başka bir şeyler diyor." diye konuştu.

Karacabey Süt Üreticiler Birliği'nin 800 üyeden bir yıl içinde 700 üyeye düştüğünü, insanların bu işi bıraktığını ancak süt üretiminin düşmediğini belirten Arslan, aile işletmelerinin kapandığını, büyük işletmelerin ayakta kaldığını, yeni kurulan tesislerin de sürdüremeyip bir iki yıl içinde kapısına kilit vurduğunu ifade etti.

VURAL: SÜTTE ÇOK BÜYÜK SIKINTI VAR

Karacabey Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali İhsan Vural ise sütte yaşanan sıkıntının çok büyük olduğunu ifade etti. Vural, şunları dile getirdi: "Arap ülkelerinde olan savaşlar, iç karışıklıklar nedeniyle firmalarda yüzde 23 bir daralma olduğu söyleniyor. Sütte günlük 225 bin ton gibi bir süt fazlası olduğu söyleniyor. Onun için firmalar satışlarda büyük sıkıntılar çekiyorlar. Onlar da üreticiye yansıyor. Fiyatlarda 5 kuruş gerileme var. Ocak ayındaki ödemelerde 5 kuruş azalma oldu. Sütte şuan çok büyük sıkıntı var."

Üreticinin Süt Konseyi tarafından belirlenen fiyata güvendiğini vurgulayan Karacabey Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: "Üretici fiyatlar bu şekilde devam edecek diye bekliyordu. Fakat 1 lira 15 kuruştan 5 kuruş gerileme olunca sıkıntı oldu. Ödemeler de eskisi gibi düzenli değil. Mesela Ocak 15'in ödemesini bugün hala alamadık. Üretici ona göre ödemelerini, taksitlerini yapmış, ödemeyince haliyle çok büyük sıkıntı oluyor. Üretici de hayvancılıktan uzaklaşıyor. Biz de kooperatif olarak bunun sıkıntısını çok çekiyoruz. Tahsilat yapamıyoruz. Üreticiden ödeme gelmeyince biz de ödemelerde çok büyük sıkıntılar çekiyoruz."

İhracat yapamayan firmalar süt fiyatını 5 kuruş düşürdü, üretici tepkili

İhracat yapamayan firmalar süt fiyatını 5 kuruş düşürdü, üretici tepkili

İhracat yapamayan firmalar süt fiyatını 5 kuruş düşürdü, üretici tepkili

İhracat yapamayan firmalar süt fiyatını 5 kuruş düşürdü, üretici tepkili

İhracat yapamayan firmalar süt fiyatını 5 kuruş düşürdü, üretici tepkili

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim