• BIST 9439.86
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

İHD: Cezaevlerindeki tecrit uygulamaları mahkumların hayatını zorlaştırıyor

İHD: Cezaevlerindeki tecrit uygulamaları mahkumların hayatını zorlaştırıyor
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi, cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi, cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. İHD'ye yapılan başvurular ve cezaevi ziyaretleri ile komisyon üyelerinin tespitlerine dayanan raporda, tecrit uygulamalarının ve keyfi tutumların mahkumların hayatını zorlaştırdığı savunuldu.

İHD, Marmara Bölgesi'ndeki bazı cezaevlerinin dahil edildiği araştırma kapsamında hazırladığı raporu, İstanbul şubesinde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarına ilişkin hak ihlallerinin araştırıldığı çalışmada cezaevlerindeki durum değerlendirildi. İHD'ye yapılan başvurular ve cezaevi ziyaretleri ile komisyon üyelerinin tespitlerine dayanan raporda tecrit uygulamalarının ve keyfi tutumların mahkumların hayatını zorlaştırdığı savunuldu.

Hatice Onan tarafından açıklanan raporda şu ifadelere yer verildi: "En fazla haftalık telefon görüşmeleri sırasında uygulanan tekmil uygulamasından şikayet ediyorlar. Mektup, faks ve telefon görüşmelerinde cezaevi yönetimini zorda bırakacak kelimelerin kullanılması gerekçesiyle iletişimlerinin engellendiğini belirten mahpuslar, bu engellemeyle hak ihlallerinin gizlenmeye çalışıldığını söylüyorlar. Disiplin cezaları, iletişimin engellenmesi, hukuksuz aramalar, darp veya kötü muameleler, sosyal faaliyetlerinden men etme, kitap yasakları en görünür hak ihlalleri olarak karşımıza çıksa da yaşanacak olası durumların daha da fazlasını ortaya çıkaracağı olasılıklar arasındadır."

Hapishanelerdeki hak ihlallerinin düzeltilmesine yönelik önerilerini de dile getiren Onan, şöyle devam etti: "Hapishaneler alanında hak ihlalleri ile ilgilenen bir kişi ya da kurumun özellikle hasta hükümlü ve tutuklular açısından daha yaratıcı ve sonuç alıcı girişimlerde bulunması gerekmektedir. Keyfi disiplin cezalarının verilmesi ve yasakların konulması hakkında nelerin yapılabileceği konusunda araştırma yapılarak somut çözüm yollarının tespiti ile gerekli yerlere ulaştırılması. Hapishanelerin fiziki ve idareye bağlı olarak ciddi bir şekilde denetlenebilmesi açısından kamu kuruluşları ve resmi inceleme heyetlerinin çalışmalarının kolaylaştırılması ve tutuklu-hükümlülerin uzak yerlere sürgün edilmesinin durdurulması."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim