• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

İHA’lar Kocaeli’nde yarıştı

İHA’lar Kocaeli’nde yarıştı
TÜBİTAK tarafından Gebze Teknik Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Türkiye'de ilk kez düzenlenen "Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması',...

TÜBİTAK tarafından Gebze Teknik Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Türkiye'de ilk kez düzenlenen "Uluslararası İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması', "Daha güzel bir mekan, daha rahat bir ulaşım, daha dinamik bir ortam" sloganıyla Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan GTÜ kampüsünde, deneme uçuşları ile başladı.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) ev sahipliğinde Türkiye'de ilk defa TÜBİTAK tarafından düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması bugün itibariyle deneme uçuşları ile başladı. 10-16 Ekim 2016 tarihleri arasında yangın veya kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek, sivil kullanıma yönelik olarak İHA'ların geliştirilebileceğini ortaya koymak amacıyla düzenlenen yarışmaya 100'e yakın ekip ve yaklaşık 800 kişi katılıyor.

"Kendi tasarladığımız bir İHA ile yarışmaya katılıyoruz"

Yarışma için GTÜ'ye gelen Erciyes Üniversitesi "Erciyes Aviation" takımı ekip lideri Erciyes Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Konar, "Ekibimle beraber TÜBİTAK UAV yarışmasına katılmak için geldik. Kendi tasarladığımız bir ürünümüzdür bu ürünümüz. Tamamen gövde tasarımlarımız bize ait. Analizler yaptık gövde tasarımı için. Karbon kollardan İHA'mızın kollarını ve motor yataklarımızı oluşturduk. Kendi dizayn ettiğimiz bir ürünle yarışmaya katılmaktayız. Yarışma gereğince İHA'mız havada belirli noktalardan geçecek. Bu noktalar içinde biz uçuş esnasında kameralar kullanıyoruz. İçerisinde GPS sistemi olan tam donanımlı bir İHA ile yarışmaya katılmaktayız" dedi.

"Birinci olursak ödül ile okulumuzun imkanlarını geliştireceğiz"

Dizayn ettikleri insansız hava aracı hakkında bilgiler veren Konar, "İHA'nın üretimi esnasında biz 3D printer kullandık. Gövdesi 3D printerdan. Karbon çubuklar ve karbon çubuklarda bulunan motor yataklarının üretiminde 3D printer kullandık. Yarışmayı kazanırsak, kazandığımız ödül ile daha çok ekipman alıp okulumuzun imkanlarını daha çok geliştirmek için kullanacağız" şeklinde konuştu.

"Bulunduğumuz bölgede bol miktarda havacılık ile ilgili firma çalışıyor"

İnsansız Hava Araçları Yarışması için neden bu bölgenin seçildiği hakkında bilgiler veren Gebze Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. İlyas Kandemir ise, "Bulunduğumuz bölgede bol miktarda havacılık ile ilgili firma çalışıyor. Bunlar hem teknik kısmında hem işletme kısmında çalışan firmalar var. Yakınımızda havaalanı var. Gebze Teknik Üniversitesi bu nedenle seçildi. Bizim burada yapmak istediğimiz uluslararası bir yarışma gerçekleştirme ve insansız hava araçları üzerinden havacılık alanında bilgilendirme ve algı artırımı sağlamak. Bizim üniversite öğrencilerini hedef alma amacımızda bilhassa farklı branşlar ve bilhassa havacılık üzerine çalışan üniversite öğrencilerinin daha fazla tecrübe elde etmelerini sağlamak" ifadelerini kullandı.

"Sabit kanat ve döner kanat olmak üzere iki kategoride değerlendirme yapılacak"

Düzenlenecek olan yarışmanın konsepti hakkında açıklamalarda bulunan Kandemir, "İHA'lar iki tane görevi gerçekleştirmek zorunda. Bu görevlerden bir tanesi gözetleme görevi, diğeri ise yardım malzemesi bırakma görevi. Bir pist gerçekleştirildi. Bu alan geniş bir alan. Geniş bir alan içerisindeki pistten kalkan sabit veya döner kanatlı hava araçları dört tane kapı üzerinde tariflenmiş olan görevi gerçekleştirerek tekrar geri döndüklerinde puanlandırma gerçekleştirilmiş olacak. Puana göre de sabit kanat ve döner kanat olmak üzere iki kategoride değerlendirme yapılacak" dedi.

"Parkur, yüksek çözünürlükte 20 kamera ile kontrol ediliyor"

İHA'ların yarışacağı parkur hakkında bilgiler veren Kandemir, "Bu yarışma için dört tane kapıdan oluşan bir parkur tasarlandı. Parkurun bir tampon bölgesi ve bir de uçuş yasak bölgesi var. Parkurun içinde bu kapılardan geçişi ve atılan hedeflerin isabet edip etmediğini anlamak için kamera sistemi kuruldu. Yüksek çözünürlüklü yüksek hızlı 20 tane kamera ile parkur her yerden kontrol ediliyor. Gerçek zamanlı olarak bu kontrol edilerek başarılı bir şekilde parkurun tamamlanıp tamamlanmadığı her insansız hava aracı için test ediliyor" diye konuştu.

TÜBİTAK tarafından GTÜ'nün ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası İnsansız Hava Araçları Yarışması deneme uçuşlarının ardından 12-15 Ekim tarihlerinde yapılacak olup, 16 Ekim tarihinde yarışmanın ödül töreni düzenlenecek.

İHA’lar Kocaeli’nde yarıştı

İHA’lar Kocaeli’nde yarıştı

İHA’lar Kocaeli’nde yarıştı

İHA’lar Kocaeli’nde yarıştı

İHA’lar Kocaeli’nde yarıştı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim