• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

Iğdır’da Hocalı Şehitleri Anıldı

Iğdır’da Hocalı Şehitleri Anıldı
Iğdır'da Hocalı katliamının 24. yıldönümü nedeniyle konferans ve anma programı düzenlendi.

Iğdır'da Hocalı katliamının 24. yıldönümü nedeniyle konferans ve anma programı düzenlendi.

Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği tarafından düzenlenen program, Ermeni Soykırımı Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Ardından Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen programa Iğdır Valisi Davut Haner, İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal ve protokol üyeleri ile Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sona Çerkez, Azerbaycan Iğdır Konsolosu Fariz Caferov, Azerbaycan Devlet Televizyonu Yayın Yönetmeni Zernişan İnkılapkızı ve çok sayıda vatandaş katıldı. Hocalı şehitler için okunan Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından açılış konuşmasını yapan Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar, Ermenilerin tarih boyunca Türk ve Müslümanlar üzerinde baskı kurduğunu; çocuk, kadın, yaşlı demeden masum halkı katlettiğini söyledi. Azerbaycan tarihine bakıldığında soykırımlarla dolu bir tarihle karşılaşılacağını belirten Acar, "Azerbaycan denince aklımıza hep; Bakü katliamı, Kara Ocak, Karabağ işgali, Hocalı'da yapılan soykırımlar gelir. Tarih, Türklere karşı yapılan soykırımlarla doludur. Bize yapılanları çok çabuk unuturuz. Oysa Türklerin batıda Viyana'dan doğuda ise Kafkaslardan çekilmeye başladıkları dönemden sonrası hep soykırıma uğradıkları hadiselerle doludur. Viyana'da, Bosna'da, Mora'da, Tripoliçe'de, Balkanların diğer bölgelerinde soykırıma uğrayan hep biz Türkler ve Müslümanlar olmuşuzdur" dedi.

Prof. Dr. Sona Çerkez ise, "Hocalı katliamını yapanlar sandılar ki Türk'ü, Azerbaycan'ı susturacaklar. Sırtında gayret ve namustan başka bir şey olmayan bir milleti, Mübariz'i, Attila'yı, bir bayrak için ömürlük hapsi göze alan Ramil'i olan bir halkı susturamayacaklar. 26 Şubat 1992'de insanlık tarihinde görülmemiş, duyulmamış, 3 ay önceden düzenlenmiş bir muharebe sonucu bir gecede yerle bir ettiler. Ermeniler korkaktırlar, tilki yüreklidirler. O gece, diğer soykırımlarda olduğu gibi Rusya'dan, oradan buradan toplama kan içen, içki düşkünü kişilerle Hocalı'yı ateşe verdiler" şeklinde konuştu.

Programda, Ermenilerin gerçekleştirdiği soykırımdan derlenen "Hocalı Feryadı" isimli hayat hikayelerinin anlatıldığı video gösterisi yapıldı. Iğdır Valisi Davut Haner tarafından Prof. Dr. Sona Çerkez, Konsolos Fariz Caferov ve Azerbaycan Devlet Televizyonu Yayın Yönetmeni Zernişan İnkılapkızı'na plaket verilmesiyle program sona erdi.

Iğdır’da Hocalı Şehitleri Anıldı

Iğdır’da Hocalı Şehitleri Anıldı

Iğdır’da Hocalı Şehitleri Anıldı

Iğdır’da Hocalı Şehitleri Anıldı

Iğdır’da Hocalı Şehitleri Anıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim