• BIST 9461.31
  • Altın 2492.122
  • Dolar 32.5992
  • Euro 34.8003
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Iğdır’da 7. Uluslararası Arapça Bilgi Yarışması Yapıldı

Iğdır’da 7. Uluslararası Arapça Bilgi Yarışması Yapıldı
Uluslararası Arapça Bilgi Yarışması'nın 3. bölge elemeleri Iğdır'da yapıldı.

Uluslararası Arapça Bilgi Yarışması'nın 3. bölge elemeleri Iğdır'da yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nce Türkiye genelinde düzenlenen, "7. Uluslararası Arapça Bilgi Yarışması"nın 3. bölge elemeleri Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğü ve Iğdır Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından yapıldı.

Iğdır İl Kültür Merkezi'nde düzenlenen yarışmaya, 11 ilden Anadolu İmam Hatip liselerinden öğrenciler katıldı. Programda konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Arapça bilgi yarışmalarının temel amacı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün Arapça öğrenimini desteklemek olduğunu söyledi. Bu alanda yetenekli öğrencileri bilimsel araştırmalara yöneltmek ve Arapça dini metinleri anlamalarını sağlamanın Ortadoğu ülkeleri ile gelişen ekonomik ve sosyal ilişkilere katkı sağlamak olduğunu ifade eden Cırıt, "Bu yarışmaların belirtilen amaçlara ulaşılmasına katkı sağlamasını umut ediyorum. Çünkü Arapça sadece bir Arap dili değil, aynı zamanda bir ümmet dilidir. Zira kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'in Peygamber Efendimiz" in sünnet-i seniyesinin ve diğer İslami ilimlerin de dilidir. Bu açıdan Arapça'nın öğrenilmesi ve öğretilmesi hem bugün bölük pörçük olan İslam aleminin bütünleşmesini sağlayacak dini bir mecburiyet; hem de globalleşen dünyada "Bir lisan, bir insan" ifadesi ile özetlenen dil öğrenmenin gelişim ve entegrasyon açısından zorunludur. Bugün 22 Arap ülkesinde 450 milyona yakın nüfus tarafından anadil olarak ve bir buçuk milyara yakın Müslüman'ın da konuşmaya çalıştığı bir dil olarak dünya dili olma yolunda olması da Arapça'nın önemini pekiştirmektedir. Ayrıca Arapça'nın yoğun olarak konuşulduğu Ortadoğu coğrafyası ile Osmanlı'dan gelen tarih, kültür ve kader birliğimiz düşünüldüğünde de Arapça'nın bizim açımızdan önemi bir kez daha artmaktadır. Bugün Filistin bir işgal yaşıyorsa, Suriye'de bir savaş varsa, Irak sıkıntılar içerisindeyse, bu halklarla yabancılaştık, işte o zaman bu coğrafya üzerinde kötü emeller taşıyan kişilerin, bu emellerini gerçekleştirmesine farkında olalım veya olmayalım, katkıda bulunduk. Demin de söylediğim gibi Arapça sadece bir Arap dili değildir, aynı zamanda bir ümmet dilidir. İnşallah bu yarışmalar sayesinde yetişen gençlerimiz, bir süredir bigane kaldığımız veya bigane bırakıldığımız bu ümmet dilinin aramızda tekrar yeşermesine katkı sağlayacaktır" dedi.

Yarışmaya katılan gençlere seslenen Cırıt, "Sevgili gençler; sizlerin sorumluluğu büyük, misyonunuz ağırdır. Bu lisanı öğrenerek orada yaşayan insanlara sizlerle birlikte devletimiz elini uzatacaktır. Siz bizim o bölgede yaşayan Müslüman kardeşlerimizin yaralarını sarmamıza neden olacaksınız. Unutmayın Ortadoğu'da yaşayan kardeşlerimizin yüreği Türkiye'dir. Ay yıldızlı bayraktır. Genel müdürlüğümüzün düzenlediği her yarışma gibi Arapça bilgi yarışmasının da kaybedeni olmayan bir yarışma olduğunu vurgulamak isterim. Gerek okullarımızdaki eğitimleri esnasında, gerekse yarışma vesilesi ile rehber öğretmenleri ile gerçekleştirdikleri etkinlikler boyunca edinilen Arapça dil becerileri öğrencilerimizin en büyük kazancıdır. Bir Arapça atasözü şöyledir: "Nasibüke yusibüke velev künte fi tahtel cebel" yani "dağın altında da olsa nasibin seni bulur." Bu açıdan öğrencilerimize tavsiyem genel yarışma psikolojisi veya baskısından kurtulmaları, bu yarışmaya farklı bir bilgi veya tecrübe edinme faaliyeti olarak görmeleridir. Bir kez daha ülkemizin serhat şehri, doğunun incisi Iğdır ilimizde siz değerli misafirleri ağırlamaktan mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Gerek Iğdır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, gerekse kardeş okulunuz Iğdır Anadolu İmam Hatip Lisesi personelinin yarışmadan sonra da isteyen kardeşlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya hazır olduğunu belirtir; yarışmaya katılan bütün okullarımızı idareci, öğretmen ve öğrencileri ile şimdiden kutlar, başarılarının devamını dilerim" şeklinde konuştu.

Yarışmada, birinci Muş, ikinci Rize, üçüncü Erzincan Anadolu İmam Hatip lisesi öğrencileri oldu. Yarışma kapsamında birinci olan Muş Anadolu İmam Hatip Lisesi Ankara'da yapılacak olan Türkiye finaline gitmeyi hak kazandı. Programda dereceye giren 12 öğrenciye çeyrek altın, 70 öğrenciye de giyim çeki verildi.

Yarışmaya, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nden yetkililer, Rektör Yardımcısı Prof. Mehmet Faik Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, okul müdürleri, Iğdır Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen, öğrenci ve veliler katıldı.

Iğdır’da 7. Uluslararası Arapça Bilgi Yarışması Yapıldı

Iğdır’da 7. Uluslararası Arapça Bilgi Yarışması Yapıldı

Iğdır’da 7. Uluslararası Arapça Bilgi Yarışması Yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim