• BIST 8871.74
  • Altın 2241.161
  • Dolar 32.3373
  • Euro 35.0876
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

İFM Merkez Bankası ihalesinin ilk oturumu yapıldı

İFM Merkez Bankası ihalesinin ilk oturumu yapıldı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) İstanbul'da düzenlediği İstanbul Finans Merkezinin (İFM) kamu ayağındaki Merkez Bankasının ihalesinin ilk...

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) İstanbul'da düzenlediği İstanbul Finans Merkezinin (İFM) kamu ayağındaki Merkez Bankasının ihalesinin ilk oturumu yapıldı. İlgili iki firmanın katıldığı ihalede en yüksek teklif 445 milyon lira ile YDA inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den geldi.

TOKİ'nin İstanbul'da düzenlediği İstanbul Finans Merkezinin (İFM) kamu ayağındaki Merkez Bankasının ihalesinin ilk oturumu yapıldı. Oturum açıklamalarda bulunan TOKİ Başkanı Ergün Turan, inşaatın yapımını, "Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı Modeli" ile ihale ettiklerini söyledi. Merkez Bankası Hizmet Binasının 2'nci bölge 10'uncu parselde yer aldığını, 15 bin 960,61 metrekare ve 55 katlı olup, içerisinde ofis, ticaret alanı, otel yeralacağını belirten Turan, "Üçüncü kez gerçekleştirdiğimiz ihalemizin ilk oturumunda YDA inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. 445 milyon 144 bin 524 TL, İntaş Taah. Yapı San. Tic. A.Ş 220 milyon TL teklif verdi" dedi.

İkinci oturum bir hafta sonra

Yapılan ihalede istekli yüklenicilerden teklif aldıklarını söyleyen Turan, ihalenin ikinci oturumunu gerçekleştirip ihaleyi kazanan ilgili yükleniciyi açıklayacaklarını söyleyerek, "Arsayı alan şirket, arsa üzerinde proje geliştirecek, elde ettiği gelirin satışta belirlenen oranını da arsa payı olarak TOKİ'ye verecek" şeklinde konuştu.

İstanbul Finans Merkezinin kamu ayağında TOKİ tarafından inşaatı devam eden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) binalarının ardından hayata geçecek olan Merkez Bankası ihalesinin yapılması ile Finans Merkezi için önemli bir adım daha atılmış olduğunun altını çizen Turan, "İnşaatları devam eden SPK ve BDDK binaları ile ihalesini yaptığımız Merkez Bankası, Finans Merkezimizin kalbi olacak. Yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerinde gerçekleştirilecek Finans merkezi projesinin 768 bin metrekarelik bölümü idaremizce inşa edilecek" ifadelerini kullandı.

Yılda 20 milyar euro gelir

İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesiyle yılda yaklaşık 20 milyar euro gelir elde edileceğinin de üzerinde duran Turan, "İstanbul, finans merkezi olmak için Dubai, Pekin, ve Varşova gibi şehirlerle yarışıyor. Projede Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, BDDK, SPK gibi kamu kurumları inşaatları da yer alıyor" dedi.

Merkezin, Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Turan, "İstanbul Finans Merkezinin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli iş gücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız. Bu sayede ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, deyim yerindeyse, devler liginde hak ettiği yerini alacak. Dolayısıyla TOKİ olarak altyapısını gerçekleştireceğimiz bu yatırımla, finans piyasalarını devler ligine hazırlanıyoruz" sözlerini kullandı.

50 bin çalışan, 25 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölgede, iş ve alışverişiyle, kendi ekonomisini oluşturan bir yerleşime dönüşeceğini belirten Turan, "Dolayısıyla, yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul'a şehir içinde şehir; bir finans şehri ekleniyor" açıklamasında bulundu.

İFM Merkez Bankası ihalesinin ilk oturumu yapıldı

İFM Merkez Bankası ihalesinin ilk oturumu yapıldı

İFM Merkez Bankası ihalesinin ilk oturumu yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim