• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

İçişleri Bakanlığı'nın HSYK’ya gönderdiği ihbar listesine tepki

İçişleri Bakanlığı'nın HSYK’ya gönderdiği ihbar listesine tepki
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İçişleri Bakanlığı'nın idari yargıda görev yapan ve bakanlık aleyhine karar veren...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İçişleri Bakanlığı'nın idari yargıda görev yapan ve bakanlık aleyhine karar veren mahkeme başkanlarını HSYK'ya liste göndererek ihbar etmesine tepki göstererek, "Anayasanın 138. maddesi ihlal edilmiştir." dedi.

Halk TV'de canlı yayınlanan "Güne Başlarken" programına katılan CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, İçişleri Bakanlığı ve bazı valililerin haklarında açılan davalarda "aleyhlerine karar veren" hakimlerin listesini Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet ettiği iddialarının basına yansıdığını ifade ederek, "Hakime ve savcıya talimat vermek suçtur, HSYK üyelerine bu yazı geldiğinde derhal Cumhuriyet Başsavcılıklarına teslim edilmeliydi ve bu taleplerde bulunan bürokratlar hakkında soruşturma açılması talep edilmeliydi" ifadelerini kullandı.

Yarkadaş, Anayasanın 138. maddesini hatırlatarak "Hâkimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz" dedi. Barolar Birliği ve Barolara da seslenen Yarkadaş, "Hani yargı bağımsızdı? HSYK, Tayyip Erdoğan'ın denetimi altındadır. Bu bir utanç tablosudur" dedi.

'O TALİMATLARI TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI'

"Gizli" ibareli yazıyı TBMM gündemine de taşıyan CHP'li Yarkadaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtlaması istemiyle şu sorular yöneltti:

"İçişleri Bakanlığının ve bazı il valiliklerinin idari yargıda görev yapan ve bakanlık aleyhine karar veren mahkeme başkanlarını HSYK'ya liste göndererek ihbar ettiği doğru mudur?

HSYK'ya İçişleri Bakanlığı tarafından "İdari yargı kararları" konu başlığıyla, 20 Kasım 2015 tarihli "gizli" ibareli yazı gönderildiği doğru mudur?

Anayasa Madde 138'de yer alan "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz" hükmü yok sayılarak Anayasa ihlali mi yapılmıştır?

İlgili yazılarda kaç adet mahkeme ve karar için işlem yapılması talep edilmiştir?

HSYK 3.Dairesi'nin, Bakanlığın şikayet ettiği mahkemelerde görev yapan hakimler hakkında inceleme izni verdiği doğru mudur?

HSYK 2.Dairesi'nin İçişleri Bakanlığı aleyhine karar veren 78 mahkemede görev yapan hakimlerden terfi sırası gelen 12 yargı mensubunu terfi ettirmediği doğru mudur?

İçişleri Bakanlığı ve valiliklerin kurula şikayet ettiği mahkeme kararları nelerdir?"

İçişleri Bakanlığı'nın HSYK’ya gönderdiği ihbar listesine tepki

İçişleri Bakanlığı'nın HSYK’ya gönderdiği ihbar listesine tepki

İçişleri Bakanlığı'nın HSYK’ya gönderdiği ihbar listesine tepki

İçişleri Bakanlığı'nın HSYK’ya gönderdiği ihbar listesine tepki

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim