• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verilen gensoru reddedildi

İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verilen gensoru reddedildi
TBMM'de, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in, İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında gensoru açılmasına ilişkin önergesi AK Parti'nin oylarıyla...

TBMM'de, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in, İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında gensoru açılmasına ilişkin önergesi AK Parti'nin oylarıyla reddedildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 42'nci birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Pervin Buldan yönetiyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu adına Grup Başkanvekili Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'in, "sokağa çıkma yasağı uygulanan yerlerde meydana gelen yaşam hakkı ihlalleri konusunda gerekli tedbirleri almadığı ve sokağa çıkma yasaklarıyla sorunların derinleşmesine zemin hazırladığı" iddiasıyla İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkındaki gensoru açılmasına ilişkin önergesi görüşüldü. Yapılan oylama sonucu önerge reddedildi.

Görüşmeler sırasında kimi zaman HDP ile AK Parti arasında, kimi zaman ise CHP ile AK Parti arasında gergin anlar yaşandı. MHP ise grubu adına konuşmamayı tercih etti. HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, kürsüye çıktığında, AK Partili milletvekillerinin sürekli sözlü sataşmasıyla karşılaştı. Beştaş'ın bir süre konuşmakta güçlük yaşaması üzerine Meclis Başkanvekili Pervin Buldan, vekilleri uyararak hatibi dinlemelerini istedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu adına konuşan Tokat Milletvekili Zeyid Aslan ise Meclis kürsüsüne ismi okunmadan çıktı. Bunun üzerine Buldan, "Sayın hatip, ismini okumadım." diye uyardı ve ardından adını anons etti. Bu durum Genel Kurul'da gülüşmelere yol açtı. Konuşması AK Partili vekiller tarafından sık sık alkışlanan Aslan'ın söyledikleri, Genel Kurul'da gerginliklere de yol açtı. HDP'ye yönelik "Siz Kürtlerin katilisiniz" diyen Aslan, "Uydusu Kandil olanlar bilsin ki; dün Kürtlere karşı zulmün kalesi olan Ninova'yı Kawa'nın çocukları nasıl yaktıysa, biz de bugün Kawa'nın çocukları ile beraber Kandil'i yakacağız, başınıza geçireceğiz." şeklinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın attığı tweetleri eleştirdi. Bakan Ala'nın özür dileyip istifa etmesi konusunda tweet atması gerektiğini vurgulayan Gök, bakan ve AK Parti milletvekillerinin nerde askerlik yaptığını sordu. Gelen tepkiler üzerine Gök, "Sıkıysa siz gidin." ifadelerini kullandı.

AK Parti Malatya Milletvekili Nurettin Yaşar, "Kürtleri eski rejim, eski sistem, eski Kemalist yapı -ne derseniz deyin- eski faşizm asimile edemedi. Kürtlerin asimilasyonuyla görevli olan PKK'nın sonu geldi." sözleri üzerine CHP'nin sert tepkisiyle karşılaştı. CHP sıralarından "Yuh!" sesleri ve gürültüler yükseldi.

Gerginliğin artması üzerine birleşime ara verildi. Daha sonra CHP'li Gök, "Sayın Başkanım; siz oturuma ara vermeden önce burada konuşan zatın psikolojik durumunu herhâlde AKP Grubu bir şekilde onu doktora göndermek suretiyle bir tespit ettirecektir. Bizim partimizin kurucusu ve cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili bağdaştırdığı bir cümleden ve ayrıca siz ara verdikten sonra grup başkan vekilimize yapmış olduğu ağır hakaretten dolayı bir kere burada kınanması ve aslında bu Meclis'e bir daha da gelmemesi gereken bir zattır. Bu konuda AKP Grup Başkan Vekillerinden öncelikle şunu talep ediyorum: Bu zatın, ismini anmak istemediğim bu zatın, az önce Meclis kürsüsünde yapmış olduğu konuşmaya katılıyorlar mı parti grubu olarak? Ben o zatın psikolojik durumunu biliyorum ama AKP Grubu'nun durumu beni ilgilendiriyor. Onu sahipleniyorlar mı, yoksa ret mi ediyorlar? Ve grup başkan vekilimize yapılmış olan aradaki o hakaret konusunda AKP Grubu'nun tavrını merak ediyorum." ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanvekili Pervin Buldan ise "Sayın Gök, siz de takdir edersiniz ki ben birleşime ara verdim, yaşanan sataşma ve kavgadan kaynaklı olarak birleşime ara vermek durumunda kaldım." açıklamasını yaptı. Tekrar söz alan Gök, "Az önce kürsüde konuşan zat, Mustafa Kemal Atatürk'le ilgili yapmış olduğu benzetmeyle aslında bilinçaltında olan duygularını ortaya çıkardı. Böyle konularda aslında biz bireysel çıkışlardaki tavırlara şaşırmıyoruz ama AKP Grubu'nun bu aymaz tutumlar karşısında almış olduğu tutum daha vahim bir tutumdur. Cumhuriyetimizin kurucusuna yönelik bir söz söylendiğinde buna hep beraber bir ortak iradeyle karşı çıkmamız gerektiği tartışmadan uzaktır. Ben bu kişinin ifade etmek istediği bütün hususları reddediyorum. Bilmelidir ki o kişi, eğer Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı, cumhuriyet olmasaydı, kendisi acaba doğacak mıydı ya da kimden doğacaktı, nasıl doğacaktı belli değildir. Bu Meclis olacak mıydı, belli değildir. Şimdi, böylesine bir ağır hakareti yapan bu kişinin bu Meclis'teki yerinin olmadığını düşünüyorum. Ayrıca, grup başkan vekilimize sarf etmiş olduğu sözü aynen iade ediyorum. Eğer AKP Grubu bunu da kınamazsa AKP Grubu'nu da kınıyorum. Bizim beklentimiz, grup başkan vekillerinin Meclis çatısı altında bütün konuşmalarda, bütün hareketlerde partilerini temsil ettiği ilkesinden hareketle, bir kere onlara yönelecek her türlü hareketin partiye doğrudan yapılmış olduğu ilkesidir." şeklinde konuştu.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim