• BIST 8987.31
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

İBH hastaları klozetlere oturarak dikkat çekti

İBH hastaları klozetlere oturarak dikkat çekti
Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD), toplumsal farkındalık projeleri kapsamında "Farkında Ol, Geç Kalma" sloganı ile yapılan Sindirim Sistemi Hastalıkları...

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD), toplumsal farkındalık projeleri kapsamında "Farkında Ol, Geç Kalma" sloganı ile yapılan Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı'na İzmir'de devam etti. 19 Mayıs Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) Günü olması nedeniyle İBH hastaları, tuvaletlerini tutamadıkları için tuvaletlerde öncelik kazanmaları gerektiğine dikkat çekmek amacıyla klozetlere oturdu.

Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından, Abbott'un koşulsuz desteği ile düzenlenen Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı'nda, Türkiye'nin farklı şehirlerinde yapılan halk bilgilendirme toplantıları ile sindirim sistemi hastalıklarının toplumdaki farkındalık seviyesini yükseltilmesi ve kamuoyunun dikkatinin çekilmesi hedefleniyor. Sindirim sistemi hastaları, hasta yakınları, halk ve bu hastalıkları takip-tedavi eden hekimlerin katıldığı halk toplantılarının üçüncü durağı İzmir Balçova oldu. Toplantı öncesi, İnflamatuvar Bağırsak Hastaları ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (İBHAYD) üyeleri, tuvaletlerini tutamadıkları için tuvaletlerde öncelik kazanmaları amacıyla klozetlere oturma eylemi gerçekleştirdi.

"Amaç farkındalığı artırmak"

Dokuz Eylül Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hale Akpınar, "Türk Gastroenteroloji Derneği olarak 8 ayrı şehirde sindirim sistemi hastalıkları ile ilgili farkındalık oluşturan toplantılar yapıyoruz. 19 Mayıs İBH Günü nedeniyle bugün İzmir'de seçtiğimiz tema, İnflamatuvar Bağırsak Hastaları. Bu hastalık, ülkemizde görülmesi giderek artan, kronik, uzun seyirli, yaşam boyu devam eden ve nedeni henüz belirlenemeyen, tekrarlayıcı iltihabi bir bağırsak hastalığıdır. İnflamatuvar bağırsak hastalıkları bulaşıcı değildir. Hasta, hastalığını çevresindeki insanlara bulaştırmaz. Bizim bu toplantılarla amacımız, farkındalığı artırmak. Bu hastalığın rengi mor olarak kabul ediliyor. Bu yüzden bugün İzmir'de iki kulede mor rengi ile ışıklandırma yapacağız" dedi. Akpınar, toplantılar ile kolon kanseri, reflü, irritabl bağırsak sendromu, ülser, dispepsi, ülseratif kolit, pankreas kanseri ve diğer sindirim sistemi hastalıkları konusunda toplumda farkındalık oluşturulması, potansiyel ve mevcut hastaların hastalıklar konusunda yeterli bilgi seviyesine ulaşmasının sağlanması, hastalıklarda erken teşhisin öneminin vurgulanması, hasta yakınlarının da hastalık süreçlerine dair bilgiledirilmesi ve daha bilinçli olmalarının sağlanmasını hedeflediklerini belirtti.

"Tuvaletimizi tutamıyoruz dediğimizde insanlar gülüyor"

Dernek yöneticileri ve üyeleri ile gerçekleştirdikleri klozete oturma eyleminin amacını anlatan İBHAYD Başkanı Ömür Akkaya, "İBH hastalarının en büyük problemi tuvalet problemi. Bizlere tuvaletlerde öncelik verilmesi için farkındalık oluşturmak istiyoruz. İBH hastalarının tuvaleti ne zaman gelirse gelsin; otobüste, sınavda, kendilerini tutamıyorlar. Bu yüzden bugün klozetlere oturarak bu duruma dikkat çekmek istedik. İnsanların bizlerin farkına varmasını istiyoruz. Birçok İBH hastası durumunu gizlemek zorunda kalıyor. "Tuvaletimizi tutamıyoruz" dediğimizde insanlar bize gülüyor ama bu bir hastalık. Tuvaletimiz geldiği anda ne olursa olsun klozete oturmamız gerektiğini bu toplantı öncesi klozetlere oturarak anlatmaya çalıştık. Yurtdışında birçok yerde İBH hastalarının kartları oluyor ve tuvaletlerde öncelik kazanıyor. Türkiye'de de bunu gerçekleştirmek için çalışma yapıyoruz" diye konuştu.

"İBH hastalarına kart verilmeli"

Dernek yöneticisi Neslihan Turan da yaşadıkları sorunları şu sözlerle anlattı:

"En büyük sıkıntımız sosyal hayatta tuvalet önceliği sorunu. İBH, utanılacak bir hastalık değil. Tuvalet ihtiyacımız öncelikli. Bu yüzden tuvaletlerde öncelik kazanmak için kart sahibi olmak istiyoruz. Alışveriş merkezleri, hastaneler, sinemalar, tiyatrolarda, kısacası her yerde bu sorunla karşılaşıyoruz. Eğer bir karta sahip olursak hasta da kendini rahat ister. Çünkü birçok hasta sırf tuvalet sıkıntısı yüzünden dışarı çıkamıyor."

"Tedavi şart"

Dokuz Eylül Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göksel Bengi ise hastalıkla ilgili şu bilgileri verdi:

"İBH, bağırsakların kronik iltihabi bir hastalığıdır. 15-30 yaş arası daha sık ortaya çıkmakla birlikte hayat boyu herhangi bir yaş grubunda da görülebilir. Hastalarımız genellikle karın ağrısı, kanlı ishal gibi şikayetleriyle geliyor. Bu hastalığın tedavisi şart. Hem hayat konforunu bozan, hem ciddi anlamda işgücü kaybına sebep olan, sağlık anlamında ciddi problemlerle karşılaşabileceği bir hastalık. Erken tanı bu hastalıkta önemli. Bizim amacımız hem hastayı tedavi edip normal hayatına devam ettirebilmek, hem de hastalıkla ortaya çıkabilecek komplikasyonlar ve çok daha uzun dönemde ortaya çıkabilecek kanser gibi hastalıkların risklerini minimuma indirmek. Hastalığın kesin tedavisi henüz yok. Bizim yaptığımız, bir itfaiyeci gibi ortaya çıkan yangını söndürmek."

İBH nedir?

Günlük yaşantıyı derinden etkileyen, ülkemizde yaklaşık 60 bin kişide var olduğu tahmin edilen inflamatuvar bağırsak hastalıklarına ve bu hastalıkların sosyal yaşama engel olduğuna dikkat çekmek amacıyla 19 Mayıs günü, "Dünya İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları Günü" olarak kabul ediliyor. Sindirim sistemi veya bağırsak duvarının kronik iltihabı ve kalınlaşması sonucu oluşan inflamatuvar bağırsak hastalıkları, yaygın olarak 20'li ve 30'lu yaşlarda görülüyor. Herhangi bir bulaşıcı mikrop olmadan bağırsakların iltihaplanmasıyla meydana gelen bu hastalık, birbirine benzer bir grup hastalığı içeriyor. Bağışıklık, kalıtımsal ve çeşitli çevresel faktörlerin etkisiyle oluşan Crohn hastalığı ve Ülseratif Kolit bu hastalıkların başlıcaları olarak biliniyor. Hastalıkların başlama yaşı 15-25 arası olurken, tüm yaş gruplarında da görülebiliyor. Tüm toplumlarda ortalama binde bir olarak görülen hastalığın, kadınlarda görülme olasılığı erkeklere göre daha fazla.

Sunum yapıldı

Balçova Belediyesinin katkılarıyla 18 Mayıs Perşembe günü İzmir Balçova Termal Tesisleri'nde yapılan ve katılımın ücretsiz olduğu program kapsamında Türk Gastroenteroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hale Akpınar, Dokuz Eylül Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göksel Bengi, Ege Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uzm. Dr. Nalan Ünal ve Sağlık Bakanlığı İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şubesi'nden Uzm Dr. Gökben Yaslı, sunum yaptı. Programın son bölümünde ise soru-cevap kısmına geçildi. Yoğun katılımla gerçekleştirilen toplantıda ayrıca, sindirim sistemi hastalıklarıyla ilgili bilgiler yer alan broşürler dağıtıldı ve anket çalışması yapıldı.

İBH hastaları klozetlere oturarak dikkat çekti

İBH hastaları klozetlere oturarak dikkat çekti

İBH hastaları klozetlere oturarak dikkat çekti

İBH hastaları klozetlere oturarak dikkat çekti

İBH hastaları klozetlere oturarak dikkat çekti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim