• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

İBB unutulmaya yüz tutmuş meyveleri gün yüzüne çıkarıyor

İBB unutulmaya yüz tutmuş meyveleri gün yüzüne çıkarıyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ülkemiz içerisinde yok olmaya yüz tutmuş ve zamanla unutulmuş meyve türlerini gün yüzüne çıkarmak için sosyal...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), ülkemiz içerisinde yok olmaya yüz tutmuş ve zamanla unutulmuş meyve türlerini gün yüzüne çıkarmak için sosyal sorumluluk projesi başlattı.

Coğrafyası birçok meyve türü ve çeşidi bakımından oldukça zengin olan ve bu türlerin gen merkezi durumunda olan ülkemizde bu zenginliğin korunması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) harekete geçti. Bu kapsamda İBB, İstanbul Ağaç Peyzaj A.Ş. ile birlikte "Meyve Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz" sloganıyla sosyal sorumluluk projesi başlattı. Kültüre yeniden alınacak olan meyvelerin belirleme çalışmaları Anadolu'daki birçok enstitünün yardımlarıyla başladı. Bu proje kapsamında belirlenen türlerin orman habitat alanlarında, çevre ekolojilerini oluşturan canlı formlarının yaşamsal faaliyetlerinin sürdürebilirliğine yönelik barınma ve besin kaynağı olarak kullanılması sağlanacak. İstanbul'da tekrardan üretimi yapılacak olan meyve türleri, tekrar bölgelerine gönderilerek üretiminin yapılmasına katkı sağlayacak.

"Bu toprakların meyveleri maalesef ithal ürünlerle karıştırıldı ve neredeyse kayboldu"

'Meyve Mirasına Sahip Çıkıyoruz" projesiyle ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Türkiye bir kıta özelliği gösteriyor. Her şey bir kıta gibi farklı bir iklimi var, florası var. Bu toprakların binlerce yıllık tarihi var. Hatta şöyle söylenir, Türkiye, 3. ve 4. jeolojik dönemlere girmediği için daha fazla doğal güzellik ve zenginlikler yaşamıştır. Sibirya'nın, Doğu Avrupa'nın ve Afrika'nın ikliminin etkisi altında bulunan bir bölgede bulunuyoruz. Bu bakımdan dolayı çok önemli bitki türleri ve meyve çeşitleri ve zenginlik var. Bu toprakların meyve çeşitleri olanlar maalesef ithal edilen meyvelerle karıştırıldı ve neredeyse kayboldu. Stergin elma gibi, Napolyon kiraz gibi. Halbuki lezzeti ve tadı çok daha tatlı meyvelerimiz var" dedi.

"Ekiplerin keşfettiği meyveler İstanbul'da tekrar üretilip bölgelerine gönderilecek"

Anadolu'da yok olmaya yüz tutmuş meyvelerin tespit edilip tekrar üretilmesi noktasında çalışmalara başladıklarını söyleyen Başkan Kadir Topbaş, "Ağaç A.Ş Genel Müdürlüğümüzden bunu istedim. Şu anda ekipler hala Anadolu'da bulunuyorlar ve bütün her yeri tarıyorlar. Aşı kalemleri veya fidan toplayıp İstanbul'a getiriyorlar. Burada onları tekrar üretip, çoğaltarak tekrar bölgelerine götürmek gibi çalışma yapıyoruz. Tekrar orada üretip, o tat ve lezzetin bugünlere taşınmasını arzu ediyoruz. Bizim Anadolu'nun kirazını yediğiniz zaman tadı bambaşkadır ama diğerleri erik mi yiyorsunuz, kiraz mı yiyorsunuz farkında değilsiniz. Belki iridir ama tat ve lezzet olarak bizimkinin yanından geçemez" diye konuştu.

İstanbul Kent Ormanlarında Koleksiyon Meyve Bahçelerinde tanıtımı yapılacak

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğüyle işbirliği sağlanarak İSKİ Baraj Havzalarında, İstanbul Kent Ormanlarında, Koleksiyon Meyve Bahçeleri oluşturularak ülkemize özgü yöresel meyve türlerinin tanıtımı yapılacak.

Çalışılacak meyve türleri

İmerbey elması, Denden (Karagöz), Goş armut, Rize üvezi, Mahara elması, karayemiş (Laz üzümü), Ahlat, kocayemiş (Dağ çileği), gılaburu, alıç, çakal eriği (Güvem Eriği), zerdali (Yabani kayısı), kuş iğdesi (Rus zeytini), yabani ayva, mahlep (İdris ağacı), ağaç kavunu, gurnut (Serik armut), Hint inciri, murt (Hambelez), bargamot, patlıcan inciri, Cimin üzümü, Erzincan kirazı, Cancur eriği, huş, Ulukale dutu, bıttım, badem, böğürtlen, Kütahya vişnesi, Bayramiç beyazı, Datça hurması, Anadolu kestanesi, gül üzümü, dalkıran armutu, mektep elması, kabak armutu, Bunbul elması.

İBB unutulmaya yüz tutmuş meyveleri gün yüzüne çıkarıyor

İBB unutulmaya yüz tutmuş meyveleri gün yüzüne çıkarıyor

İBB unutulmaya yüz tutmuş meyveleri gün yüzüne çıkarıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim