• BIST 9524.59
  • Altın 2491.184
  • Dolar 32.4967
  • Euro 34.7424
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

'İbadi'nin tepkisinin arkasında Rusya-İran ekseni var'

'İbadi'nin tepkisinin arkasında Rusya-İran ekseni var'
SDE Başkanı Akgün, İbadi hükümetinin Türkiye’nin Musul'daki askeri birlik değişimine yönelik tepkisinin arkasında, Rusya-İran ekseninin Bağdat üzerinden Türkiye’ye tepkisinin bulunduğunu belirtti.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Birol Akgün, İbadi hükümetinin Türkiye’nin Musul'daki askeri birlik değişimine yönelik tepkisinin arkasında, Rusya-İran ekseninin Bağdat üzerinden Türkiye’ye yönelik tepkisinin bulunduğunu söyledi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün Rusya, Suriye'ye askeri yığınak yaptıktan sonra Moskova-Tahran-Şam- Bağdat arasında ortak askeri istihbarat mekanizması oluştuğunu ifade ederek, "Bu bölgede Rusya-İran ağırlıklı olmak üzere, Şam rejiminin de ülkedeki hakimiyetini sağlayabilirlerse, Irak’ın da eklemlendiği dörtlü bir ittifak ilişkisinin oluştuğunu düşünüyorum. Bu yapı, genel olarak Batı’ya karşı bir yapıdır ama özelde de Türkiye’nin bölgede artan rolünü dengelemeye yönelik karşı hamledir " diye konuştu. 

'İbadi'nin tepkisini iç siyasetteki gelişmelerle ele almak gerekir'

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Başkanı Doç. Dr. Şaban Kardaş, Irak'ın Türkiye’nin Musul'da askeri birlik değişimine yönelik tepkisini, iç siyasetteki gelişmelerle birlikte ele almak gerektiğini belirterek, "İçerideki tepkiyi yönetebilmek için İbadi’nin böyle hassas tutum takındığı, daha milliyetçi görüntü vermeye çalıştığını görüyoruz. Yani Türkiye’ye verilen tepkiyi Irak siyasetindeki yeni dağılıma oturtmakta fayda var" dedi.

Kardaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak siyasetinin dış müdahaleyle ilgili oldukça hassas bir dönemden geçtiğini belirterek, şunları anlattı:

"Başbakan İbadi ve eski Başbakan Maliki arasındaki arka plandaki mücadele devam ediyor. Özellikle Haşdi Şabi denilen milis unsurları var. Bunların büyük kısmı İran destekli. Öte yandan İran’ın Irak’a verdiği DAEŞ’le mücadele desteği var. Bunlar ülkenin siyasetinde giderek daha da güçlendiler. Arka planda bu mücadele olurken, Başbakan İbadi’nin Batı ile daha yakın şekilde DAEŞ’le mücadele yürütmesine bile ülke içinde oluşan belli bir tepki var."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim