• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Huzursuz Bacaklar Genetik

Huzursuz Bacaklar Genetik
Özel Adana Ortadoğu Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Gamze Almak, sebebi belli olmayan huzursuz bacak sendromunun yüzde 50'sinin genetik geçişli...

Özel Adana Ortadoğu Hastanesi doktorlarından Nöroloji Uzmanı Dr. Gamze Almak, sebebi belli olmayan huzursuz bacak sendromunun yüzde 50'sinin genetik geçişli olduğunu söyledi.

Dr. Gamze Almak, huzursuz bacak sendromunun, bacaklardaki rahatsız edici, hoşa gitmeyen, tuhaf duyumsamalar sonrasında bacaklara karşı konulmaz şekilde hareket ettirme isteği ile karakterize sık görülen nörolojik bir hastalık olduğunu belirtti. Rahatsız edici ve hoşa gitmeyen bu duyumsamaların bazı hastalar tarafından bacağın içinden gelen tarif edemedikleri bir his olarak tanımlandığını söyleyen Dr. Almak, diğerlerinin bunu karıncalanma, yanma, gerilme, çekilme, kaşınma, gıdıklanma, hareketli kurtçuklar olarak tanımlayabildiğini, bazı hastalarda da bu rahatsız edici durumun bacaklarda olmak koşuluyla ek olarak kollarda, nadiren karın, göğüs, genital bölgelerde de hissedilebildiğini kaydetti. Bu duyumsamaların özellikle akşam veya gece saatlerinde ve uykuya dalmadan önce, dinlenme sırasında veya araç, otobüs, uçak yolculukları, toplantı gibi uzun süre hareketsiz kalınan durumlarda ortaya çıkarak tipik olarak bacakları hareket ettirmekle kaybolduğunu belirten Dr. Almak, ancak ağır olgularda bulguların 24 saat sürebildiğini, bu duyumsamaların uykuya dalma güçlüğü, uykuda bölünme ve uykuyu sürdürme zorluklarına sebep olabildiğini anlattı.

KADINLARDA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Hastalığın toplumda görülme sıklığının yüzde 5-10 olduğunu ve daha çok kadınlarda görüldüğünü, yaşla beraber sıklığının arttığını vurgulayan Dr. Gamze Almak, sözlerine şöyle devam etti:

"Ancak çocuklarda da görülebilir ve çoğunlukla "büyüme ağrısı" diye geçiştirilmektedir. Çok iyi bilinmediği ve tanı konulmadığı için birçok hasta huzursuz bacak sendromu yaşamaktadır. Sebebi çok iyi bilinmemekle birlikte beynimizden salınan bir takım kimyasal maddelerin hareket sistemi üzerindeki etkilerinden olduğu düşünülmektedir. Dopamin hormonu ve demir seviyelerindeki anormallik üzerine odaklanılmıştır."

Huzursuz bacak sendromunun sebebi belli olmayan ve başka hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan iki şekli olduğunu anlatan Dr. Almak, sözlerine şöyle devam etti: "Sebebi belli olmayan huzursuz bacak sendromunun yüzde 50'si genetik geçişlidir ve aile öyküsü vardır. Başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan huzursuz bacak sendromunun sık nedenleri demir eksikliği anemisi, sinir uçlarının hasar görmesine bağlı olarak ortaya çıkan nöropati, B12 vitamini eksikliği, diyabet, böbrek yetmezliği, magnezyum eksikliği, bağ dokusu hastalıkları ve gebeliktir. Ayrıca bazı alerji ilaçları, bulantı ilaçları, antidepresan, tansiyon ilaçları, sigara tiryakiliği, kahve veya alkolü fazla tüketmek, stres, hareket azlığı ve obezite de huzursuz bacak sendromu bulgularını tetikleyici faktörler olarak bilinmektedir. Parkinson hastalığı, fibromiyalji, dolaşım bozuklukları, kas hastalıkları, eklem ağrıları, bel fıtığına bağlı ağrılar huzursuz bacak sendromunu taklit edebilir. EMG ve uyku testi başka hastalıklardan ayrımında yardımcı olmaktadır."

HUZURSUZ BACAK SENDROMU TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

İlaç tedavisine başlamadan önce yapılabilecek bazı rahatlatıcı hareket ve önlemler bulunduğunu belirten Dr. Gamze Almak, şunları söyledi:

"Huzursuz bacak sendromunda ilk prensip hastalığın alevlenmesine sebep olacak madde ve gıdalardan kaçınmaktır. Anemi, diyabet, beslenme bozuklukları, varis, böbrek hastalıkları gibi hastalıklar varsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Masaj, yataktan kalkıp dolaşma, sıcak uygulama, bazen de soğuk uygulama ile kısa süreli de olsa bir rahatlama sağlanabilir. Bazı hastalar uyumadan önce kitap okuma, yoğun sohbet etme, bilgisayar oyunu oynama gibi davranışsal teknikler kullanarak kısmen rahatlayabilir. Bu önlemle yanıt alınamazsa ilaç tedavisi başlanabilmektedir. Huzursuz bacak sendromunda ilaç şikayetleri baskılar, uykuyu sürdürebilmeyi sağlar ve hastanın yaşam kalitesini ciddi oranda yükseltir. Huzursuz bacak sendromu genellikle hayat boyu süren bir durumdur ve bununla yaşayabilmek için hastalar, hayatlarını kolaylaştırmaya yarayacak kendi yöntemlerini geliştirmelidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim