• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Hükümet MİT yasa teklifinde geri adım attı

Hükümet MİT yasa teklifinde geri adım attı
Beşir Atalay, Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na Başbakan'ın getirilmesi düzenlemesinin tekliften çıkarılacağını ve MİT belgelerini yayını halinde verilecek cezalarda indirim olacağını belirtti

MİT kanununda değişiklik öngören yasa teklifinin TBMM İçişleri Komisyonu’nda görüşmelerine başlandı.
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT yasa teklifinin 2. maddesinde yer alan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na Başbakan'ın getirilmesi düzenlemesinin tekliften çıkarılacağını açıkladı. Atalay MİT'e Meclis denetimi getirileceğine dair ''söz'' verdi. Atalay, MİT belgelerinin yayınlanması halinde basın çalışanlarına verilecek cezalarda indirim yapılacağını belirtti. Atalay, MİT tarafından dinlenen kişi sayısının 2473 olduğunu açıkladı.
 
Atalay: MİT'e yeni yasa geliyor
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT Kanun Teklifi ile 30 yıl sonra yapısal değişikliğe gidildiğini belirterek, "Baştan sona MİT'in yenilenmesi için kanun üzerinde de çalışılıyor. Bunu da inşallah sizlerin huzuruna getireceğiz" dedi
 
Atalay, teklifle MİT'in hiçbir sınırı konulmayan görev alanının daraltılarak, belirgin hale getirildiğini de savundu.
 
Hükümetten geri adım
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT yasa teklifinin 2. maddesinde yer alan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na Başbakan'ın getirilmesi düzenlemesinin tekliften çıkarılacağını açıkladı. Atalay, "İstihbarat Koordinasyon Kurulu  MİT Yasası'nda var. MİT Müsteşarı'nın başkanlığında toplanıyor.  Başbakan'ın başkanlığında toplanması çok tartışıldı bunu önerge ile değiştereceğiz, eski yapısını koruyacağız" dedi.
 
MİT'e parlamento denetimi geliyor
 
Atalay, MİT'e parlamento denetimi getirme sözü de verdi ve şöyle dedi:
 
"Böyle bir reforma ihtiyaç olduğu açıktır. Bu çalışmayı biz getireceğiz Hükümet olarak. Burada bazen şöyle tartışmalar oluyor. Milli irade burasıdır. Sanki siyasetin eli bir yere girince zarar verecek. Siyaset ulvi bir çaba. Milletimize nasıl hizmet veririz diye çalışıyoruz. Ben burada söz veriyorum bu düzenlemeyi çalışıyoruz ve önünüze getireceğiz.'' Atalay, MİT belgelerinin yayınlanması halinde basın çalışanlarına verilecek cezalarda indirim yapılacağını belirtti. 
 
‘2473 kişi MİT tarafından dinleniyor’
 
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay MİT Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü İçişleri Komisyonu'nda MİT'in dinleme rakamlarını açıkladı. Atalay,  MİT'in 2 bin 473 kişiyi mahkeme kararıyla dinlediğini açıkladı, rakamın diğer ülkelerde milyonları bulabildiğini savundu.
 
Atalay şöyle dedi:
 
"Çok özel bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Bugün itibarıyla mahkeme kararıyla gerçekleştirilen dinleme sayısı 2 bin 473'tür. MİT'te dinleme  yetkisi için mahkeme kararıyla alıyor. İstihbarat dinlemesi şu anda başka ülkelerde bu sayı milyonları bulabilir. Bunların yarıdan fazla yabancılara yönelik gerçekleştiriliyor, gerçekleştirilenler ise terörist ve casusluk vakalarını kapsıyor. MİT'in emniyet istihbaratta olduğu gibi normal bir vatandaşı dinlemesi söz konusu değil. 20 dilde dinleme ise sınır ötesindeki yapıların takip altına alınmasıdır. Bu da MİT'in asli görevidir."
 
MHP'li Korkmaz ve AKP’li Turan'ın 'vazo' tartışması
 
Kanun teklifinin komisyondaki görüşmeleri gergin anlara sahne oldu komisyon görüşmelerinde yaşananlar şöyle:
 
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "MİT gizli yönetmeliğinden bir milletvekili olarak bir örnek istiyorum.'' diyerek kendisine yönetmelikten bir kopya verilmesini istedi.
 
AKP’li milletvekillerinin basın mensuplarının ve kameraların salondan çıkarılması yönünde not alışverişi iktidarla muhalefeti karşı karşıya getirdi. İlk kavga kameraların içeri çıkmamasından çıktı.
 
MHP'li Nevzat Korkmaz, AKP’li Bülent Turan'a "Vazo gibi oturuyorsun orada" diye sataşınca Turan "Sensin vazo saygısız" dedi. İçişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Ersoy, "Saklanacak hiçbir  şey yok. Kameralar çıksa bile basın mensupları burada izliyorlar" dedi.
 
Teklif önce alt komisyona sonra Anayasa Komisyonuna gitsin
 
CHP Sözcüsü Ali Serindağ, teklifin basın patronlarına hapis cezası getirildiğini, birçok temel hak ve özgürlüğü ilgilendirdiğini bu nedenle öncelikle Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesini gerektiğini savundular.
 
CHP, teklifin Alt Komisyonu'na havale edilerek olgunlaştırılmasını da istediler. Muhalefet sözcüleri, "Bu teklif anayasaya açıkça aykırı.  Komisyon'un çalışmalarına ara verilerek, Anayasa Komisyonun görüşünün muhakkak önümüze getirilmesini istiyoruz" dediler.
 
Hasip Kaplan, MİT gizli yönetmeliğini istedi
 
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "MİT gizli yönetmeliğinden bir milletvekili olarak bir örnek istiyorum. Hasip Kaplan olarak değil. Neyi karşılamıyor da bu yönetmelik böyle bir teklif getiriliyor. Türkiye'de rejimi değişterecek bir teklifle karşı karşıyayız. Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesini ve Alt Komisyona havale edilmesini istiyoruz. Anayasaya aykırılıkların bu tekliften ayıklanmalıdır. Eğer bunu yapmazsak 1930'lara döneriz korkusunu yaşıyoruz. Bir otobüse molotof atılıyor genç kız ölüyor, atan MİT mensubu çıkıyor" dedi.
 
'Esed, Saddam, Hitler gibi istihbarat devleti kuruyorsunuz'
 
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, "MİT'e  anayasanın da Meclis'in de yargının da üzerinde yetki veriyorsunuz. Bu yetkiyle bir istihbarat devleti kuruluyor. Bu dünyada istihbarat devletleri vardır. Saddam'ın vardı, Esed'in vardı, Hitler'in, Stalin'in vardı.  Bu teklifin Anayasa Komisyonda görüşülmesi gerekir. Bu teklifin anayasa komisyonunda görüşülmesi için davet ediyoruz"  dedi.
 
Teklif görüşmeleri MİT tarafından Müsteşar Yardımcısı düzeyinde takip ediliyor. 15 Maddelik teklifin usul görüşmeleri devam ediyor.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim