• BIST 9506.12
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 24 °C

Hukukçular Derneği Başkanı Alkayış’tan Uyarı

Hukukçular Derneği Başkanı Alkayış’tan Uyarı
Hukukçular Derneği Adıyaman İl Başkanı Av. Mustafa Alkayış, kişisel bilgilerin hukuka aykırı olarak elde edilmesinin suç olduğunu kaydetti.

Hukukçular Derneği Adıyaman İl Başkanı Av. Mustafa Alkayış, kişisel bilgilerin hukuka aykırı olarak elde edilmesinin suç olduğunu kaydetti.

Son günlerde basında yer alan ve milyonlarca kişinin kimlik bilgilerinin başka şahıslar tarafından elde edilmesiyle ilgili Hukukçular Derneği Adıyaman İl Başkanı Av. Mustafa Alkayış, açıklamada bulundu.

Kimlik bilgilerinin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesinin açık bir suç olduğunu kaydeden Av. Mustafa Alkayış, "Türk Ceza Kanunun 135, 136,137 maddeleri bu türden suçları düzenlemiştir. Ceza hukukumuzda kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydeden kişiye 3 yıla kadar hapis cezası öngörülmüştür. Kişisel verileri bir başkasına veren,yayan veya ele geçiren kimseye ise 4. Yıla kadar hapis cezası verilir. Türk Ceza Kanununun 137. maddesi bu suçun nitelikli hallerini düzenlemiştir. Nitelikli olarak suçun işlenmesi halinde verilecek olan ceza yarı oranında arttırılacaktır. Basına yansıdığı kadarıyla kişisel bilgilerin hukuka aykırı olarak elde edildiği ve bunun internet ortamında yayımlandığı iddiası mevcuttur. Bu konuda hem Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı hem de İçişleri Bakanı'nın açıklamaları oldu. İdarenin hem idari hem de hukuki araştırması devam ediyor" dedi.

İletişimin hızla ilerlediğini ve yeni yeni suç tiplerini de ortaya çıkardığını belirten Alkayış, "Siber saldırılar şu anda tüm devletlerin üzerinde durduğu bir tehdittir. Çünkü, devletin güvencesi altında olan kişisel bilgilerinin haksız olarak bir başkası tarafından elde edilmesi kamu güvenliğini bozar. Burada kişi mağdur olacağı gibi, devletin güvenirliği ve itibarı sorgulanır. Bu nedenle basına yansıyan haberlerden sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştır. Bu soruşturmanın sonunda savcılık iddiaların gerçek olup olmadığını,varsa tüm detaylarını ortaya çıkaracaktır. Bu konuda esasen TBMM de özel bir kanun çalışması yaptı. Kanun Kişisel Verilerin Korunması Kanunu adıyla onaylanması için Cumhurbaşkanlığa gönderilmiş durumdadır. Bu kanun ile insanın ayrılmaz olan kişisel her türlü verisi daha sıkı bir şekilde korunma altına alınmış olacaktır. Basına yansıyan haberlerden sonra vatandaşlarımızda bir tedirginlik olduğu görülmektedir. Öncelikle bu konuda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yapacağı soruşturmanın sonucunu beklemek uygun olur diye düşünüyoruz. Bankalar ve diğer kurumlar vatandaşın mağdur olmaması için uzun süredir belli tedbirler alıyorlar. Yapılacak olan işlemin türüne göre ilgili vatandaşın onaylı imzası idare tarafından istenmektedir. İnteraktif bankacılıkta ise mesaj ve şifre bilgileri talep edilmektedir. Yani sistem de mümkün olduğu kadar kişisel bilgilere sahip kişinin gerçekten o kişi olduğuna emin olmak istemektedir. Bunun sağlamasını yapmaktadır.Tüm bu tedbirlere rağmen kişisel verileri bir şekilde haksız olarak başkalarının eline geçen vatandaşlarımızın bulundukları yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmaları gerekmektedir. Bu konuyu soruşturma konusu yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile diğer suç duyuruları uyumlu şekilde soruşturmaya konu olacaktır. İletişimin hızla arttığı, sanal dünyanın baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzde gerek hukuk sistemi ve gerekse devlet gerekli tedbirleri almak zorundadır. Bu hem vatandaşın mağduriyetini engellemek hem de devletin güvenliğini korumak için elzemdir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim