• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 24 °C

HSYK'ya RTÜK modeli

Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün girişimiyle başlayan Anayasa değişikliği arayışında HSYK için RTÜK modeli önerdi.
Erdoğan, dünkü AKP grup toplantısında, HSYK ile ilgili anayasa değişikliğine muhalefetin olumlu yaklaşması halinde Adalet Komisyonu’ndaki tekliflerini donduracaklarını açıkladı. HSYK için grubu bulunan her partiye Meclis’teki gücü oranında kontenjan tanınan RTÜK modelini gündeme getiren Erdoğan, önerisini şöyle açıkladı:
 
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
 
“Yeni anayasadaki çalışmada HSYK belli yere gelmişti. Eğer muhalefet ‘Anayasa değişikliğini beraber yapalım’ derse, biz yasa teklifini dondururuz, gerekirse Genel Kurul’a indirmeyiz. Bugünkü görüşmeler burada belirleyicidir. Anayasa değişikliği, yasa değişikliğinin çok çok ötesinde bir olaydır. Parlamento içinde grupların kendi gücüne göre aynen RTÜK’te olduğu gibi sayılarına göre HSYK içinde onlar da temsil edilme imkânı bulacaklardır, bulabilirler. Biz bu teklife sıcak bakıyoruz. Böyle bir adımı atabiliriz. Hatta Hâkimler Kurulu’nu ayrı, Savcılar Kurulu’nu ayrı planlayabiliriz. Birkaç maddelik anayasa değişikliğini geçirmemiz halinde yasal düzenlemeyi dondurur ve anayasa değişikliği ile devam ederiz.” CHP’nin iç değerlendirmesini sürdürmesi nedeniyle teklifin komisyondaki görüşmeleri dün de sürdü. AK Parti, teklifi 21 Ocak’ta Genel Kurul’a getirmeyi hedefleyen takviminde değişiklik yapmadı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP ve BDP grup başkanvekilleriyle görüşmelerinde HSYK üyelerinin Meclis’te belirlendiği bir modelin işaretini verdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Bozdağ’a “Bu süreçte bir iyi niyet sergileyin, elinizde bulunan 3 bakanın fezlekelerini Meclis’e gönderin” dedi. Bozdağ ise “İnceliyorum” yanıtını verdi. CHP yönetimi Bozdağ’a “Teklifin görüşmelerinin durdurulması ve gündemdeki rüşvet, yolsuzluk soruşturmalarının hiçbir şekilde engellenmemesi” olarak 2 şart öne sürdü. Altay, “Masaya oturduğumuzda AKP’nin mevcut teklifi komisyondan çekilmiş olmalı. Bizim modelimiz de Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğumuz metin” dedi. Bozdağ ise komisyon çalışmasını ertelemeyeceklerini ancak işbirliği sözü alırlarsa Genel Kurul aşamasında teklifi dondurabileceklerini vurguladı.
 
MHP’DEN CHP’YE ELEŞTİRİ
 
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, “MHP olarak kesinlikle bu süreç içerisinde hangi şart olursa olsun böyle bir anayasa değişikliğini uygun görmüyoruz. Böyle bir müdahalenin rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının üstünü örtmek amacıyla özellikle yargı kurumlarına müdahale amacı taşıyabileceğini ifade ettik” dedi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim