• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

HSYK, Savcı Öz’ü incelemeye aldı

HSYK, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Öz hakkındaki tatil haberleri üzerine inceleme başlattı. Öz tatile kendi parasıyla gittiğini söyledi. Ağaoğlu ise Öz’ü tatile kendi şirketinin gönderdiğini söyledi.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ergenekon davasının savcısı olarak ünlenen, Türkiye gündemini bir anda değiştiren yolsuzluk ve rüşvet iddialarına yönelik İstanbul’da bakan çocuklarının tutuklanmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz hakkında Dubai’de lüks bir otelde yaptığı tatille ilgili haberleri ihbar kabul ederek inceleme başlattı. Öz hakkındaki incelemenin soruşturmaya dönüşüp dönüşmeyeceğine HSYK 3. Daire karar verecek.
HSYK, eski Başbakan Yardımcısı, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın, İstanbul’daki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasıyla ilgili “Soruşturmanın gizliliğini ihlal eden savcılar hakkında Başbakan Yardımcısı olarak Adalet Komisyonu huzurunda suç duyurusunda bulunuyorum” açıklamaları doğrultusunda daha önce Öz ve İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara ile ilgili inceleme başlatmıştı.

31 bin dolarlık tatil

HSYK 3. Daire, Bozdağ’ın Öz ve Kara hakkındaki suç duyurusuyla ilgili incelemesini henüz bir karara bağlamazken, Öz hakkında dün Sabah ve Takvim gazetelerinde çarpıcı bir iddia daha yer aldı. Haberlerdeki iddialara göre Öz, yanındaki 8 kişiyle birlikte Dubai’ye gitti. 17 Ekim 2013 Perşembe günü başlayan Dubai seyahatini, Fly Ekspress isimli acente organize etti. Öz ve beraberindekileri Dubai Havaalanı’nda seyahat acentasının VIP servisine bağlı elemanlar karşıladı. Öz ve beraberindekiler lüks bir araçla deniz kıyısındaki beş yıldızlı Jumeriah Zabeel Saray Oteli’ne yerleşti.
Dubai Jumeirah Zabeel Saray Otel’in kayıt defterinde yazılı, “Mr. Zekeriya Oz & Family” (Bay Zekeriya Öz ve ailesi) ibaresi dikkati çekti. Çift yataklı 5 ayrı odada kalan Öz ve beraberindekilerin her bir öğün yemeği için otele 2 bin 604 dolar ödendi. Öz ve beraberindekiler çölde safari keyfi de yaptı. Öz, 22 Ekim Salı günü İstanbul’a döndü. Fly Ekspress firması, Öz’ün 6 günlük oda ücreti ve VIP karşılama bedeli olan 16 bin 377 doları 7 Ekim’de İstanbul Ataşehir merkezli bir inşaat şirketine fatura etti. İnşaat şirketinin Öz ve yanında bulunan misafirinin bir haftalık Dubai seyahati için Fly Ekpress firmasına ve otele toplamda 31 bin 588 dolar (Yaklaşık 68 bin 500 TL) ödediği iddia edildi.
HSYK Basın Bürosu, Öz hakkında bazı gazetelerde yer alan bu haberleri de bir dosya yaparak HSYK 3. Daire’ye gönderdi. Daire, dosyadaki haberlerle ilgili bir inceleme yapılması gerektiğine karar verirse savcılar hakkında inceleme başlatılacak. İnceleme sonunda soruşturma açılabilecek. HSYK’nın bu konudaki toplantısını yarın yapması bekleniyor.
Başbakan Erdoğan’ın da gündeme getirdiği Dubai tatilinin faturasını bir inşaat şirketinin ödediğine yönelik iddialarla karşı karşıya kalan Öz, Dubai’ye kendi parasıyla gittiğini açıkladı. 17 Aralık soruşturması kapsamında gözaltına alınan işadamı Ali Ağaoğlu ise Öz’ü tatile kendi şirketinin gönderdiğini söyledi.

‘Ben gönderdim’

Gün içinde gazeteciler Öz’e iddianın doğru olup olmadığını sorarken açıklama akşam saatlerinde geldi. Hürriyet gazetesinin internet sitesindeki haberde Öz’ün iddialar hakkında, “Dubai’ye ailemle birlikte gittim. Masrafları kendim karşıladım. İddialar yalan” dediği yer aldı. Bu açıklama üzerine İş adamı Ali Ağaoğlu’nun konuyla ilgili açıklamasında da şu ifadelere yer verildi:
“Söz konusu ağırlama 15 yıldır bölgede yerleşik bulunan ve son 2 yıldır Körfez bölgesindeki faaliyetlerimizi yürüten temsilciliğimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Dubai’de bulunan bu temsilciliğimiz yalnız grubumuz şirketlerine değil, tüm iş dünyamızın hizmetine sunduğumuz, ülkemize büyük katma değer kazandıran ve oldukça önemli ekonomik işbirliklerinin geliştirilmesine zemin hazırlayan bir temsilciliktir. Dubai temsilciliğimizin, Sayın Savcı ile çok öncelere dayanan tanışıkları çerçevesindeki bu ağırlama temsilcimizin inisiyatifiyle gerçekleşmiş olup bilgimiz dahilindedir.”

3. Daire, toplanıyor

HSYK 3. Daire, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’nın Akkaş’ı soruşturmadan alması ve Öz’ün Dubai’de bir otelde konaklamasıyla ilgili basında çıkan haberlerle ilgili iddiaları incelemek üzere bugün toplanacak. Dairenin ayrıca, İstanbul ve Hatay’da yaşanan soruşturmalar sırasında  savcıların emirlerini uygulamadığı iddia  edilen en üst dereceli adli kolluk amirlerinin suç işleyip işlemediği hususunda da bir karar vermesi bekleniyor..

Kuzu: Savcı Öz için iddianame gelebilir

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, CNN Türk’e yaptığı açıklamada “Dubai tatilinin bir menfaat veya bir işin karşılığında yapıldığı ispatlanabilirse, o zaman ciddi anlamda sorun yaşar Türkiye. Bu bağlamda yeni bir iddianame hazırlanabilir başka bir savcı tarafından” dedi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim