• BIST 9541.41
  • Altın 2475.175
  • Dolar 32.4807
  • Euro 34.5348
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

HSYK Başkanvekili: Rakamı duysanız şok olursunuz

HSYK Başkanvekili: Rakamı duysanız şok olursunuz
Yasadışı dinlemelerle siyasetin dizayn edilmek istendiğini belirten HSYK Başkanvekili Yandırmaz "Türkiye'nin en önemli problemlerinden" dedi.

Erzurum'da Adalet Akademisi tarafından düzenlenen seminere katılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HYSK) Başkanvekili Metin Yandırmaz, Türkiye'nin en önde gelen problemlerinden birinin hukuk dışı dinlemeler olduğunu belirterek, bu yolla siyasetin dizayn edilmek istendiğini söyledi.

Yandırmaz, 'Birçok yerde soruşturma yürütülüyor. Ayrıntı vermek istemiyorum, fakat rakamları duysanız inanın şok olursunuz' dedi. En çok oy alarak HSYK üyeliğine seçilen Yandırmaz, mesleğe başladığında 6 yıl hakimlik yaptığını anımsattı.

Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaptığı dönemde, Ergenekon soruşturması kapsamında 2008 yılında İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla hakkında dinleme, teknik takip ve takipsizlik kararı verilen Yandırmaz Türkiye'de yargıya güvenin düştüğünü bildirdi.

"YARGIDA YETKİ AŞIMI ÇOK TEHLİKELİ"

Yandırmaz, "Bazı melektaşlarımızın maalesef kendi yetki alanını aşarak siyaseti dizayn görevine soyunması, bu da çok tehlikeli bir şey. Yargı, kesinlikle kendi sınırları içerisinde kalması lazım. 3 erk 'yasama, yürütme, yargı' demokrasinin işleyişi. Bu 3 erkin görevini kendi sınırları içerisinde ifa etmesine bağlı. Yargı eğer kendi görev alanı dışına çıkarsa, ortada bir sorun var demektir. Bu da güven endeksine yansıyan sebeplerden birisi. Peki ne yapmamız lazım? Bu güven endeksini nasıl artıracağız? Çok basit, yasalara uyacağız. Kendi görev alanı içinde kalacağız, görev alanımızın dışına çıkmayacağız. Vicdani kanaatimizi hukuka uygun şekilde kullanacağız.' ifadelerini kullandıu.

"DÜNYA GÖRÜŞÜ KARARI ETKİLEMEMELİ"

Hakim ve savcıların dünya görüşünü mesleğine yansıtmaması gerektiğini vurgulayan Metin Yandırmaz, 'Eğer bir hakim bir savcı dünya görüşünü, mensubiyetini mesleğine kötü şekilde yansıtıyorsa ortada bir problem vardır. Aksi takdirde ne olur, bugünki gibi kaos olur. Siyaset mekanizması yargıya müdahale etmedikçe, güven endeksi yükselecektir. Bu da bizim sizlerin siyasete müdahele etmememizle gerçekleşecek bir şey. Biz kendi alanımızda kalırsak, siyaset de kendi alanında kalır. 12 Ekim seçimi Türk yargısında bir milat olmuştur. Kimseyi ayrıştırmayacağız, tüm hakim savcıların kurulu olacağız. Herhangi bir zümrenin, grubun, siyasi görüşün kurulu olmayacağız. Evrensel hukuk ilkelerine uygun davranacağız' diye konuştu.

"DİNLEMELERLE İLGİLİ RAKAMLARI DUYSANIZ ŞOK OLURSUNUZ"

İş yükü altında özveriyle çalışmalarına rağmen yargının töhmet altında olduğuna işaret eden Yandırmaz, şunları söyledi: 'Nasıl töhmet altında? 2010 yılında yargıya güven endeksi yüzde 65, bugün maalesef üzülerek söylüyorum yüzde 20 civarında. Peki bu kadar özverili çalışmaya rağmen neden bu güven endeksi düşük? Önce çözüm bulabilmek için bunun nedenlerini tespit etmemiz lazım. Bunda elbette siyaset mekanizmasının etkisi var. Bunu inkar etmemek lazım. Başka, medya. Yargı maalesef her gün manşetlerde. Tabi şöyle birşey var. Siz malzeme verirseniz medyanın aradığı da budur, manşetlerden inemezsiniz. Onun için medyanında bu güven endeksinin eksikliğinin düşüklüğünde etkisinin olduğunu düşünüyorum. Ama asıl önemli olan sebep maalesef içimizdeki bazı meslektaşlarımız.

"YASADIŞI DİNLEME EN ÖNEMLİ SORUN"

Yargı teşkilatı bir bütün. Birimizin yaptığı hata maalesef tüm teşkilata mal oluyor. Onun için yargının bu tür hatalardan uzak durması lazım. Nasıl mı? Çok basit bir örnek versem yeterli olur herhalde. Telefon dinlemeleri. Değerli meslektaşlarım bu salonda yaklaşık 100 kişiyiz. Aramızda son yıllarda telefonunun dinlenmediğini düşünen birisi var mı, merak ediyorum, yok.

"YASAL FAKAT HUKUK DIŞI DİNLEMELER VAR"

Çünkü dinlenmeyen de yok. Bakın yasal olmayan illegal dinlemeleri demiyorum ona zaten yapacak birşey yok. Ama yasal fakat hukuk dışı dinlemeler Türkiye'nin en önde gelen problemlerinden birisidir. Birçok yerde soruşturma yürütülüyor. Onun için bu konuda ayrıntı vermek istemiyorum. Fakat rakamları duysanız inanın şok olursunuz.'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim