• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Horlayan çocuk yorgun ve stresli uyanıyor

Horlayan çocuk yorgun ve stresli uyanıyor
Çocuklarda horlama; gün boyu uyuklama isteği, dikkat dağınıklığı, algı zayıflaması gibi sorunlara yol açabiliyor.

Horlama, basit ve apne ile seyreden iki farklı şekilde görülüyor. Basit horlamada düzenli bir nefes alışverişi ağız solunumu ile devam edip gürültü çıkarırken, apneli horlamada solunum 10 saniye ve üzeri süreyle kesiliyor. Uzmanlar apneli horlamaların çocuğun uyku düzenini bozduğunu belirterek, uyku sırasında nefesi pek çok kez kesilen çocuğun vücudunun adrenalin salgıladığını aktarıyor. Gece rahat uyuyamadığı için de sabah uyandığında çok yorgun ve aşırı stresli olabileceğini kaydeden Memorial Hastanesi'nden Prof. Dr. Fikret İleri, bu tarz çocukların gün içinde uyuklamaya eğilimli ve algılarının zayıf olabileceğine dikkat çekiyor.

Ağız solunumu yapan çocukların daha sık hastalandığını dile getiren Prof. Dr. Fikret İleri, “Burun solunumunda hava burundan geçerken ısıtılır, nemlendirilir ve filtre edilir. Bu işlemler, havanın akciğere daha sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlar. Ağız solunumunda ise bu fonksiyonlar ortadan kalktığı için çocuk daha sık hastalanmaya başlar. Bu nedenle ağız solunumu yapan ve horlaması olan çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları normalden biraz daha fazla görülmektedir. Daha sık hastalanan çocukların hem fiziksel hem de ruhsal gelişimleri daha yavaştır.” şeklinde bilgi veriyor.

Her çocukta geniz eti olabileceğini aktaran uzman, bu durumun altı yaş civarında en büyük boyuta ulaşacağına, ergenlik çağında ise kaybolacağına değiniyor. Geniz etinin varlığının ameliyat nedeni olamayacağını belirterek, “Horlamanın da en önemli nedenlerinden biri olan geniz eti, burun solunumunu bozacak kadar büyüdüğünde ameliyat gerektirmektedir. Horlama problemi olan çocuklarda burun ve geniz etinin beraber incelenerek değerlendirilmesi çok önemli. Bazı vakalarda ilaç tedavisine başlandığında geniz eti küçülür ve burun açıldığı zaman da horlama sorunu ortadan kalkar. Bu nedenle ameliyat kararı alınmadan önce burundan başlayarak bademciğe kadar detaylı bir değerlendirme yapılmalıdır.” ifadelerini kullanıyor.

Çocuklar ameliyatın ertesi gününde okula devam edebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Fikret İleri, “Horlama tedavisinde öncelikli amaç, ağız solunumuna neden olan etkenin ortadan kaldırılmasıdır. Eğer burun tıkanıklığı, burunda iltihaplanma veya anatomik bozukluklar varsa, bunlar gözden geçirilerek ortadan kaldırılmalıdır. Çocuklarda en sık görülen horlama nedeni olan geniz eti, pratik bir ameliyatla tedavi edilebilir. Burada önemli olan nokta ameliyat kararı verirken, çok aceleci olmamak ve varsa burundaki problemi gözden kaçırmamaktır. Geniz eti ameliyatı sonrasında çocuklar aynı gün taburcu edilmekte, ameliyatın ertesi günü okula dönebilmektedir.” diyor.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim