• BIST 9546.08
  • Altın 2493.407
  • Dolar 32.6002
  • Euro 34.8556
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

'Hocalı’da o gece insanların ahı yeryüzünü kapladı'

'Hocalı’da o gece insanların ahı yeryüzünü kapladı'
İzmir'deki Azerbaycan Kadınları Kültür Merkezi Derneği tarafından, Ermenistan tarafından yapılan Hocalı katliamının 24 yıldönümü dolayısıyla, "Hocalı...

İzmir'deki Azerbaycan Kadınları Kültür Merkezi Derneği tarafından, Ermenistan tarafından yapılan Hocalı katliamının 24 yıldönümü dolayısıyla, "Hocalı Soykırımı" başlıklı bir konferans düzenlendi. Azerbaycan Milletvekili Akil Abbas'ın da konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve çok sayıda STK temsilcisi katıldı. Konuşmalardan önce Hocalı katliamında hayatını kaybedenler ve bütün şehitler için saygı duruşunda bulunuldu. Türkiye ve Azerbaycan milli marşları birlikte söylendi.

Hocalı katliamına şahit olduğunu belirten Azerbaycan Kadınları Kültür Merkezi Derneği Başkanı Cevahir Ahmedova, yaşananları şu sözlerle anlattı: "O gece, 25'inden 26'sına geçen gecede Hocalı'da sadece insanlar katledilmedi, canlısıyla cansızıyla her şey katledildi. Ağacından dalına, taşından toprağına, hayvanından insanına kadar her şeyi yeryüzünden silip attılar. O gece Hocalı'da insanların ahı, hayvanların sesi, ağaçların feryadı yeryüzünü kapladı. Bugün bir hayvana, bir kediye, köpeğe şiddet yapıldığı zaman sivil toplumlar ayağa kalkıyorlar, o gece Hocalı'da hayvanlar diri diri yakıldı. O hayvanların sesini, Avrupa'nın hayvan haklarını koruyan dernekleri, toplumları görmezden, duymazdan geldi. O gece Hocalı'nın ormanları çatır çatır yandı, ağaçların feryadı göklere kalktı. O gece Hocalı'da bebekler katledildi, çocuklar öldürüldü, yaşlıların diri diri kafaları kesildi, derileri soyuldu. İnsan haklarını koruyan dernekler, kurumlar o gece kör oldular, sağır oldular, görmezden geldiler. O gece doğmamış yavrular, annelerin karınlarından çıkarıldı."

O gece Hocalı'da askerlerin öldürülmediğine, günahsız, suçsuz sivil halkın öldürüldüğüne dikkat çeken Ahmedova, "Biz yaşayan insanlar olarak da o gece Hocalı'da öldük, Türk dünyası öldü. Türk dünyası soykırıma uğradı. O günleri çok güzel hatırlıyorum. O gece Karabağ'da bir milyon şahit var ama bizi görmezden geldiler, çünkü biz Türk olduğumuzun bedelini ödedik." dedi.

'TÜRK TELEVİZYONLARI BİR ŞEHİT HABERİNİ 200 DEFA GÖSTERİYOR'

Aynı zamanda yazar olan Milletvekili Abbas ise ülkelerinde güya ateşkes olduğunu ancak her gün askerlerin şehit edildiğini söyledi. Türkiye olmazsa Azerbaycan'ın da olmayacağının altını çizdi. Azerbaycan'da devamlı Türkiye'nin televizyonlarının seyredildiğini belirten Abbas, "Televizyon kanalları, bir şehit hadisesini 200 defa gösterir, gösterir, bir daha gösteriyor. O ağlıyor, bu ağlıyor, düşman da seviniyor." dedi. Milletvekili Abbas, savaşta Azerbaycan'ın arkasında sadece Türkiye ve Pakistan'ın durduğunu da belirtti. Erkeklerin kadınlaştığını ve kadınlar gibi ağladığını, Hocalı ya da başka günlerde ağlamaktan daha çok, savaşılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Başkan Karabağ da dünyanın, insanlığın başına ne kadar çirkin savaş geliyorsa ırkçı, mezhepçi ve din eksenli savaşlar olduğunu söyledi. Karabağ, Ermenilerin, "Anadolu'da katliama uğradık." yaygarasını dünyaya çok iyi yaydığını ancak asıl katliama uğrayan Türklerin bunu yapmadığını vurguladı.Cihan

'Hocalı’da o gece insanların ahı yeryüzünü kapladı'

'Hocalı’da o gece insanların ahı yeryüzünü kapladı'

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim