• BIST 9089.86
  • Altın 2324.419
  • Dolar 32.3609
  • Euro 34.9286
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

'Hocalı Katliamı' Fas’ta düzenlenen programda anıldı

'Hocalı Katliamı' Fas’ta düzenlenen programda anıldı
"Hocalı Katliamı'nın 24'üncü yıldönümü Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen bir programda anıldı.

"Hocalı Katliamı'nın 24'üncü yıldönümü Fas'ın başkenti Rabat'ta düzenlenen bir programda anıldı. Azerbaycan Büyükelçiliği ve Fas-Azeri Dostluk Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği programa çok sayıda Faslı akademisyen katıldı.

Tören 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Programda konuşan Fas-Azeri Dosluk Derneği üyeleri katliamı çok sert bir şekilde kınadıklarını bildirdi. Üyeler, dünyaya soykırımı tanıma ve sorumluları yargılama çağrısında bulundu.

Rabat 5'inci Mohammed Üniversitesi'nde profesör Larbi Hanane, "Bu sorun 24 yıllık bir sorun değil. 1905-1906 yıllarından beri Ermenilerin Azerbaycan'ın topraklarının bir parçasını kesmek ve demografik temizlik başlatmak yani Azerilerin başka yere taşınması ve yerlerine Ermenilerin yerleştirilmesi gibi apaçık niyetleri vardı" şeklinde konuştu.

Bu sorunun yaklaşık yüzyıldır sürdüğünün altını çizen Profesör Hanane, uluslararası kurumların harekete geçmesi gerektiğini ve bulunduğumuz 21'inci yüzyılda artık bu katliamın soykırım olarak tanınması ve sorunun çözülmesi gerektiğini söyledi.

Programda konuşan Azerbaycan Büyükelçiliği 2'inci katibi Orhan Mammadov, Ermenistan-Azerbaycan Yukarı Karabağ sorunu ve Ermenistan'ın Azerbaycan halkına karşı tarih boyunca yaptığı katliamlarla ilgili bilgi verdi. Mammadov, "Ermenistan, 1918 yıllının Mart ayında, 1990 yılının Ocak ayında gerçekleştirdiği katliamlara, aralarında 106'sı kadın, 83'ü çocuk ve 70'ten fazla yaşlı bulunan toplam 613 Azerbaycanlıyı Hocalı Katliamı'nda katlederek devam etmiştir. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde, cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, başlarının kesildiği, hamile kadınların ve çocukların tecavüze uğradığı tesbit edilmiştir" bilgisini verdi.

Ayrıca katılımcılar, geçen yıl düzenlenen anma programının sonunda yayınlanan "Hocalı, Rabat Çağrısı" üzerine konuşmalar yaptı ve alınan kararların hayata geçirilebilirliği konusunda fikir alışverinde bulundu.

Katılımcılar arasında Azerbaycan'da yüksek öğrenimini tamamlamış ve Hocalı Katliamını Bakü'de yaşamış 3 Faslıdan biri törende hazır bulundu. Dosluk derneği üyeleri, önümüzdeki yıl düzenlenecek olan anma töreninde, bu faciaya Azerbaycan'da canlı tanıklık etmiş kişiler olarak, yaşadıklarını düzenlenecek olan törende paylaşma çağrısında bulundu.

Tören sonunda konuşun Rabat Azerbaycan Büyükelçisi Tarık Aliyev, "Geçen yıl zaten uluslararası hukuk konusunda konuşmuştuk. Büyükelçiliklerimiz dünya genelinde, Hocalı Katliamını anlatmak için programlar düzenleyip oradaki toplumları bu facia konusunda bilgilendirmeye çalışıyorlar. Başkanımız Aliyev'in söylediği gibi, bu faciayı unutmamak lazım ve bir daha yaşanmaması için tüm dünyayı haberdar etmek lazım." şeklinde konuştu.

Öte yandan katılımcılar, Azerbaycan'ın Fas'ta tanıtılması için kültürel ve sanatsal etkinliklere daha fazla yer verilmesi gerektiğinin altını çizdi.Cihan

'Hocalı Katliamı' Fas’ta düzenlenen programda anıldı

'Hocalı Katliamı' Fas’ta düzenlenen programda anıldı

'Hocalı Katliamı' Fas’ta düzenlenen programda anıldı

'Hocalı Katliamı' Fas’ta düzenlenen programda anıldı

'Hocalı Katliamı' Fas’ta düzenlenen programda anıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim