• BIST 9524.59
  • Altın 2491.578
  • Dolar 32.5711
  • Euro 34.7377
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

"Hoca Ahmed Yesevi’’ Konulu Ödüllü Beste Yarışması

"Hoca Ahmed Yesevi’’ Konulu Ödüllü Beste Yarışması
Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi tarafından büyük mutasavvıf ve şair "Hoca Ahmed Yesevi" konulu beste yarışması düzenleniyor.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi tarafından büyük mutasavvıf ve şair "Hoca Ahmed Yesevi" konulu beste yarışması düzenleniyor.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi tarafından büyük mutasavvıf ve şair "Hoca Ahmet Yesevi"nin hatırasını ve mirasını canlı tutmak amacıyla beste yarışması düzenleniyor. Hoca Ahmet Yesevi'nin ismini müzik alanında yaşatmayı hedefleyen yarışma, aynı zamanda yeni bestecilerin yetişmesine olanak sağlamayı öngörüyor.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız yaptığı açıklamada, "Üniversite olarak yaptığımız girişimler sonucunda Aralık 2015'te Paris'te yapılan UNESCO Genel Kurulun'da 2016 yılı Hoca Ahmed Yesevi Yılı olarak ilan edildi. Bu kapsamda yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda faaliyet planlamaktayız. Bu faaliyetlerden biri de "Hoca Ahmed Yesevi" konulu beste yarışmasıdır. Bu beste yarışması ile sönmeyen bir Orta Asya meşalesi olan medeniyetimizin ışık kaynağı Hoca Ahmed Yesevi'yi yeni nesillere aktarmak istiyoruz" dedi.

Seçici Kurul Üyeleri ve üniversite çalışanları dışında yarışmaya Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes katılabiliyor. Her katılımcı en fazla 3 eserle yarışmaya katılabilecek, birden fazla kişinin ortak bir eserle yarışmaya katılması da mümkün. Güftelerin Hoca Ahmet Yesevi'nin kendi şiirlerinden veya tercümelerinden ya da onu konu alan herhangi bir şiirden oluşması tercih sebebi olacak, bunun dışında güfte sınırlaması olmayacak. Şiirlerde oluşabilecek lehçe farklılıkları tercüme edilebilecek ya da günümüz Türkçesine uyarlanabilecek. Besteler Klasik Türk Müziği ve Türk Halk Müziği'nin form ve özelliklerini taşıması, eserlerin 10 dakikayı geçmeyecek ve başka bestelerle bilinirlik taşımayacak olması katılımcıların dikkat etmesi gereken niteliklerden bazıları. Eser, 5'er nüsha halinde (fotokopi ile çoğaltılabilir) temiz okunaklı bir şekilde tükenmez kalemle ve nota yazısı ve usul bölünmeleri Arel-Ezgi-Uzdilek sistemine uygun bir şekilde teslim edebilecek. Besteciler her bir eser için 5 harften oluşan bir rumuz kullanabilecek. Eserin bütün güftesi nota üzerinde gösterilmiş olacak, gerekirse prozodi açısından farklılık gösteren bölümler eserin altına ayrıca yazılarak, eserin kaydını içeren bir CD veya USB diğer evraklarla beraber iletilecek. Küçük zarf (kimlik zarfı) üzerine yalnız rumuz yazılacak. Kimlik zarfı içine bestecinin adı, bestecinin adresi ve telefon numarası, bestecinin yarışma şartnamesini aynen kabul ettiğini belirten işbu şartname eki belge imzalı olarak konulacak.

Besteciler, eserlerini 25 Mart 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar büyük zarf üzerine rumuz yazılı, içinde notalar, güfte ve kapalı olarak kimlik zarfıyla birlikte besteciler birden fazla eserle yarışmaya katılıyorlarsa her eser için istenilen belgeler ve zarfları ayrı şekilde gönderecek. Posta ile müracaatlarda nota ve/veya güfte üzerinde ve/veya zarflarda eser sahibinin adı belirtilmişse veya kimlik belirleyecek şekilde bir işaret konmuşsa, söz konusu eser değerlendirmeye alınmadan yarışma dışı tutulacak. Bestelerin Mütevelli Heyet Başkanlığı'nın Taşkent Caddesi Şehit H. TemelKuğuoğlu Sokak No:30 Bahçelievler 06490 Ankara, Türkiye adresine iletilmesi gerekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim