• BIST 8718.11
  • Altın 2248.012
  • Dolar 32.3309
  • Euro 35.1876
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

Hobi bahçeleri ve kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar

Hobi bahçeleri ve kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar
Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde ruhsal rahatsızlıkları olan hastalara yönelik 28 dönüm arazi üzerinde kurulan özel bakım merkezinde tedavi gören hastalar,...

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde ruhsal rahatsızlıkları olan hastalara yönelik 28 dönüm arazi üzerinde kurulan özel bakım merkezinde tedavi gören hastalar, özel alanlarda meşguliyet terapisi kapsamında bir yandan hobi bahçelerinde sebze ve meyve yetiştirirken, diğer yandan verilen el sanatları, müzik ve çeşitli kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar.

Saruhanlı ilçesi Mütevelli Mahallesi'nde hizmet veren Hayat Şifa Yurdu Bakım Merkezi, Türkiye'nin 81 ilinden ruhsal hastalıkları bulunan hastaları ağırlamaya devam ediyor. 28 dönüm arazi üzerine kurulan ve 100 hasta kapasiteli merkezde; hobi bahçesi, sanatsal anlamda çalışma atölyeleri, kafeterya gibi mekanlar bulunuyor. Özellikle toplum içerisinde hayatını devam ettirmekte zorlanan ve şizofreni hastalarının bulunduğu merkezde, hastalar alanında uzman doktorlar tarafından tedavi ediliyor. Hastalar, özel alanlarda meşguliyet terapisi kapsamında, bir yandan hobi bahçelerinde sebze ve meyve yetiştirirken, diğer yandan verilen el sanatları, müzik ve çeşitli kurslarla ruhsal problemlerini aşıyorlar.

Merkezle ilgili bilgi veren Müdür Vekili ve Psikolog Rıza Selim Gündüzlü, "19 yaş üstü ruhsal hastalara hizmet vermekteyiz. Hastalarımız için her türlü kültürel ve sanatsal aktiviteleri sağlamaya çalışmaktayız. Resim kurslarımız, spor aktivitelerimiz, sosyal faaliyetlerimiz bulunmakta. Bakım merkezimiz 28 dönüm bir alana kuruludur. Ağaçlık, yeşil, hobi bahçelerimiz var. Hastalarımız bu hobi bahçelerinde terapi yapmaktalar. Hastalarımıza burada meşguliyet terapisi uygulamaktayız" dedi.

Kısa bir süre önce açılmasına rağmen şuan 66 hastalarının olduğunu vurgulayan Gündüzlü, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu sayıyı 100'e tamamlayacağımızı düşünüyoruz kısa bir süreçte. Türkiye'nin 81 ilinden hasta kabulü yapmaktayız. Hastalarımız ağırlıklı olarak kronik psikoz hastaları, ağırlıklı olarak şizofrenler. Bunun anlamı da şu dışarıda hayatlarını çok rahat sürdürememekteler. Toplumla uyum sorunları var. Dolayısıyla bakım merkezlerinde kalmaları onlar için de toplum için de daha ideal bir çözüm gibi durmakta. Biz burada onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için gayret ediyoruz. Görüşme seanslarımız var. Elimizden geldiğince onların sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Düzenli olarak haklarında raporlar tutuluyor. Bu görüşmelere ve raporlara istinaden de gerekli düzenlemeler yapılıyor. Ayrıca sağlık ekibimiz her türlü sağlıkla ilgili sorunlarını anında müdahalede bulunuyor. Hastalarımızın burada rahat edebilmeleri adına elimizden ne geliyorsa yapmaktayız."

Hobi bahçelerinden sorumlu Bakım Merkezi Personeli Rıfat Dirik de "Hobi bahçelerimizde çalışan hastalarımız, günün tüm vaktini burada geçirebiliyorlar. Bahçelerimizde kavun, karpuz ve her türlü sebze var. Hastalarımız burada vakit geçirdiklerinde psikolojik olarak bir rahatlamaya kavuşuyorlar. Mutlu oluyorlar" dedi.

Hobi bahçeleri ve kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar

Hobi bahçeleri ve kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar

Hobi bahçeleri ve kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar

Hobi bahçeleri ve kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar

Hobi bahçeleri ve kurslarla ruhsal sorunlarını aşıyorlar

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim